Ghidul bunelor maniere moderne

La job

Dacă eşti în şedinţă şi toată lumea are laptop-ul în faţă pentru a lua notiţe, nu te lăsa distrasă de navigarea pe net sau alte e-mail-uri. Dacă vrei ca ceilalţi să fie atenţi la tine şi tu trebuie să acorzi atenţie celorlalţi.

Nu purta conversaţii în aceeaşi încăpere cu colegii dacă lucrezi într-un birou open-office. Mergi pe balcon, într-o sală de şedinţe sau în alt loc în care colegii tăi nu vor asculta ”ultimele bârfe” ale familiei tale.

Într-o întâlnire/şedinţă nu îţi lăsa telefonul la vedere, pe birou, decât dacă aştepţi un telefon important, care are legătură cu job-ul! Vei fi tentată să verifici ceasul sau dacă ai primit mailuri noi.

Setează-ţi e-mail automat cu mesjul ”out of office” în zilele în care nu eşti la birou. Cel care ţi-a scris va şti că trebuie să contacteze pe altcineva în situaţii urgente şi nu va aştepta în zadar un răspuns.

De zi cu zi

Nu te panica dacă cineva nu îşi răspunde imediat la sms sau telefon, să insişti cu zeci de telefoane. Ia-ţi o marjă de timp şi dacă nici atunci nu răspunde şi e important, insistă!

Când eşti la un spectacol: teatru, operă, film, opreşte-ţi telefonul sau în cel mai rău caz lasă-l pe vibraţii. În orice caz, evită să verifici mesajele noi care intră sau ora pentru că toată lumea va vedea lumina de la telefon şi va fi distrasă.

Nu trimite mesaje scrise cu veşti proaste. În cel mai rău caz, sună. Mesajele sunt interpretabile şi sunt mult prea impersonale.

Nu purta discuţii lungi în spaţiile publice în care lumea poate asculta fără să vrea conversaţia ta. Vecina de scaun din troleibuz nu este deloc curioasă ce ai făcut tu aseară la întâlnire.

Social media

”Do not overshare”, valabil pe orice reţea de socializare! Altfel, riţti să îţi agasezi prietenii. Chiar dacă ai impresia că este conţinut de calitate, să nu te surprindă că o să fii ”unfriended”.

Ai grijă cine vede şi ce vede pe profilul tău de Facebook. Dacă decizi să te împrieteneşti cu şeful tău va trebui să filtrezi foarte atent informaţiile. Este indicat să nu o faci, totuşi, decât pe LinkedIn! 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.