Flori comestibile: De ce sunt ele noua noastră obsesie gourmet

Flori comestibile sunt folosite de multă vreme în bucătării, pentru a decora preparate gurmande de excepție — însă, asemenea microplantelor, acestea oferă și beneficii pentru sănătate. Cele mai comune opțiuni sunt panseluțele, violetele și lavanda — dar lista florilor ce pot fi adăugate în preparatele culinare este mult mai generoasă: trandafiri, garoafe, bujori, crizanteme, liliac, gălbenele, albăstrele, hibiscus, flori de soc, flori de salcâm, mușețel (și mai toate florile din care se poate face infuzie sau ceai) sau anumite specii de orhidee. Asigură-te doar că verifici cu atenție și nu confunzi speciile, pentru că nu toate florile din lume pot fi consumate în siguranță, și procură-le din surse de încredere. Sunt interzise dacă ai alergie la polen.

Ce gust au florile tale preferate?

E suficient să te înfrupți măcar o dată dintr-o prăjitură cu cremă de violete, o bezea cu lavandă sau o limonadă cu liliac, pentru ca memoria gustului să facă loc acestora pentru totdeauna. Uneori, gustul lor „seamănă cu ceva”, în vreme ce altele îți pot surprinde papilele gustative cu senzații necunoscute încă, datorită aromelor florale. Garoafele, de exemplu, au un gust ușor piperat, mușețelul amintește de gustul merelor, albăstrelele aduc a cuișoare, lavanda are o tentă ușor citrică, iar crinii sunt descriși ca asocierea între pepene verde și… ridiche iute. Și dacă gustul fiecărei flori este atât de special, imaginează-ți impactul pe care îl au în combinație cu alte ingrediente. Violetele crocante cristalizate în zahăr sunt o delicatesă, lavanda poate da un gust incredibil (în cantități mici, altminteri poate fi copleșitor, ca de săpun) înghețatelor de vanilie și șampanie, în vreme ce florile de salcâm pot conferi o savoare aparte… chifteluțelor. Cu liliac poți parfuma și decora deserturi din lapte. Un preparat extrem de apreciat sunt florile de dovlecel, care sunt umplute cu brânzeturi fine și apoi prăjite, însă florile sunt delicioase și consumate ca atare. Cât despre delicatele panseluțe, acestea sunt ideale pentru a decora atât preparatele principale (salate, carne, piureuri), cât și torturi, având un gust floral mentolat delicat.

Chiar e bine să mâncăm flori?

Dacă aspectul lor îți încântă ochii iar gustul îți gâdilă papilele gustative, efectele florilor asupra sănătății te vor face să le folosești mai des în preparatele culinare obișnuite. Despre efectul calmant al mirosului de lavandă deja știam, însă consumul florilor în mâncare sau băuturi îți poate induce relaxarea, conferindu-ți și un aport de vitamină A, calciu și fier. Caprifoiul are efecte antiinflamatoare, Nasturium și panseluțele sunt bogate în minerale și antioxidanți, petalele de trandafiri și bujorii au în compoziție substanțe care pot reduce anxietatea ori depresia, violetele au proprietăți antioxidante iar gălbenelele sunt bogate în Vitamina C. Florile de salcâm și iasomia au dovedit efecte benefice pentru digestie, iar florile de dovleac sunt bogate în calciu, fosfor, potasiu, fie, acid folic și magneziu, vitaminele A, vitamine B (B1, B2, B3) și C.

Cum știm ce flori sunt comestibile?

Cea mai simplă, dar și cea mai convenabilă din punct de vedere financiar, este amenajarea unei mini plantații ori micro-sere, chiar în locuința ta. Poți cumpăra semințe de flori comestibile sau plante deja încolțite cu doar câțiva lei, și astfel vei putea dezvolta și un nou hobby – pentru că plantele au nevoie de o atenție deosebită. De asemenea, unele hypermarketuri comercializează flori gata de consum, ambalate în carcase, pe care le poți regăsi și în multe magazine online (goveggie.ro, eldorplant.ro).

Macarons cu Levandă

INGREDINTE:
Bază macarons
120 grame făină
de migdale
180 grame zahăr pudră
3 albușuri mari la temperatura camerei
100 g zahăr granulat
2 linguri flori de lavandă uscate și măcinate fin
2-3 picături colorant alimentar violet( opțional)

Cremă
2 albușuri bătute spumă
1/2 cană zahăr granulat
120 g unt nesărat
3-4 picături ulei esențial de lavandă comestibil

MOD DE PREPARARE:

  1. Preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius, apoi bate albușurile pentru bază, împreună cu zahărul granulat, timp de 6-8 minute, mărind treptat viteza mi-xerului. Folosește o spatulă pentru a încorpora ușor ingredientele uscate – făina de migdale, zahărul pudră și lavanda.
  2. Folosind un poș cu vârf rotund, pune aluatul pe tava tapetată cu hârtie de copt — bănuți de 3-4 cm, păstrând o distanță de 3 cm între ei. Lasă macarons astfel obținute 30 minute la temperatura camerei.
  3. Coace-le timp de 13-15 minute și stai cu ochii pe ele să nu se rumenească. Apoi prepară crema bătând albușurile cu zahărul la Bain-Marie până își triplează volumul, apoi adaugă untul bucăți și esența de lavandă.
  4. Împerechează macarons după dimensiuni și umple-le cu cremă. Se consumă după 2-3 ore, timp în care e bine să le ții la frigider.

Foto: iStock.

Citește și Cele mai originale concepte de restaurante din lume.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.