Top 3 filme emotionante cu mesaje sociale puternice

By  | 

Deşi pare greu de crezut acum, când suntem bombardaţi cu filme facile care nu contribuie cu nimic la cultura noastră generală sau formarea caracterului, filmele chiar pot face lumea un loc mai bun! Dacă au un impact emoţional puternic, ele pot inspira oamenii să acţioneze concret pentru a schimba în bine peisajul social în care trăiesc.

Şi nu vorbim doar despre documentare, al căror rol major în semnalarea problemelor cu care se confruntă umanitatea a fost dovedit de atâtea ori (vezi „The Thin Blue Line”, documentarul din 1988 care a contribuit la eliberarea din închisoare a unui bărbat condamnat la moarte pentru o crimă pe care nu a comis-o), ci şi despre filme artistice.

Iată 3 filme emoţionante cu mesaje sociale puternice care nu doar au impresionat publicul, ci chiar l-au determinat să acţioneze într-un fel sau altul pentru a îndrepta nedreptăţile semnalate.

Schindler’s List/ Lista lui Schindler (1993)

Regie: Steven Spielberg. Distribuţie: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Ben Kingsley.

Puţine filme sunt atât de emoţionante ca „Lista lui Schindler”. Stană de piatră să fii şi până la final o să plângi şiroaie! Capodopera lui Steven Spielberg, un reminder constant al cruzimii pe care oamenii o pot manifesta faţă de semenii lor, spune povestea adevărată a lui Oskar Schindler, un industriaş german, membru al Partidului Nazist, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a salvat de la gazare în jur de 1.200 de evrei, angajându-i în fabricile sale. Mai mult chiar, Schindler şi-a cheltuit întreaga avere pentru a mitui ofiţerii germani ca să-şi protejeze muncitorii.

Nu doar subiectul este impresionant la Schindler’s List. Cel mai scump film alb-negru realizat vreodată este considerat unul dintre cele mai bune din istorie, a câştigat şapte premii Oscar, inclusiv pentru regie, scenariu adaptat şi muzică, şi a avut încasări de peste 300 de milioane de dolari la nivel mondial.

Spielberg, care este evreu de origine, nu a acceptat niciun ban de pe urma acestui film, ci a donat totul comunităţilor de evrei din SUA. Mai mult decât atât, muzeele Holocaustului de peste tot în lume au fost luate cu asalt după lansarea acestui film, dovedind că publicul a fost receptiv la mesajul transmis. Nu doar că a avut ca efect crearea unei comunităţi evreieşti puternice în State, dar Lista lui Schindler a devenit un instrument de educare a maselor în privinţa Holocaustului.

 

Philadelphia (1993)

Regie: Jonathan Demme. Distribuţie: Tom Hanks, Denzel Washington.

„Philadelphia” este primul film despre SIDA care a avut succes comercial. În ’93, SIDA era o boală complet neînţeleasă de majoritatea societăţii şi privită că „pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexuali”. Să faci un film în care să umanizezi bolnavii de SIDA însemna să înoţi contra curentului. Dar transmiţând mesajul că este inuman să discriminezi oamenii pentru că suferă de o boală, fie ea şi SIDA, filmul lui Jonathan Demme a reuşit să destigmatizeze această teribilă maladie.

Desigur, un film, fie el şi inspirat din fapte reale şi câştigător de Oscar (Tom Hanks, sfâşietor în rolul avocatului concediat pentru că s-a îmbolnăvit de SIDA), nu are cum să fie soluţia pentru rezolvarea homofobiei şi a tuturor prejudecăţilor legate de orientarea sexuală. Însă progresele pe care societatea le-a făcut din ’93 încoace în materie de combatere a discriminării sexuale se datorează şi faptului că filme precum Philadelphia reuşesc să educe publicul, transmiţând un puternic mesaj social: ne naştem egali şi nu avem dreptul să-i pedepsim pe cei care sunt altfel decât majoritatea.

 

Hotel Rwanda (2004)

Regie: Terry George. Distribuţie: Don Cheadle, Joaquin Phoenix, Nick Nolte.

La fel ca şi „Lista lui Schindler”, Hotel Rwanda îţi va restabili speranţa în umanitate, reamintindu-ţi că un singur om poate salva mii de suflete şi impresiona milioane. Filmul lui Terry George spune povestea reală a lui Paul Rusesabagina, managerul unui hotel din Rwanda care a oferit adăpost refugiaţilor Tutsi persecutaţi de miliţia Hutu. În 1994, în jur de un milion de persoane au fost masacrate în doar 100 de zile! Fără eforturile lui Rusesabagina, victimele ar fi fost cu o mie mai multe.

Când filmul a fost lansat, la zece ani de la genocid, lumea occidentală a fost şocată că nu aflase nimic despre masacrul care a fost posibil într-un moment în care în Rwanda era staţionată o misiune de pace sub egida Naţiunilor Unite. Deşi filmul critică pasivitatea comunităţii internaţionale faţă de evenimentele din Rwanda, accentul cade pe ideea că un singur om poate salva vieţi preţioase. După apariţia filmului, multe alte atrocităţi din zona de conflict au fost făcute publice, iar Paul Rusesabagina a primit Medalia Libertăţii din partea preşedintelui american George W. Bush.

Comments

comments