Singurele 4 filme western care au castigat Oscarul pentru Cel mai bun film

By  | 

Westernurile sunt filme care-i fac pe americani să tresară şi să vibreze, şi cam orice tentativă de a revigora acest gen se bucură de succes din partea publicului. Cu toate acestea, Academia Americană de Film pare că nu prea bagă în seamă filmele cu “cai şi cowboy”, dovadă fiind faptul că doar patru filme western au fost premiate de-a lungul timpului cu trofeul major de Cel mai bun film. 4 în peste 80 de ani de istorie a Oscarurilor! Wow… aceste 4 westernuri trebuie să fie cu adevărat excepţionale!

Cimarron (1930)

Pentru că este un film atât de vechi, percepţia asupra lui s-a cam schimbat. Radical, chiar. Dacă la vremea lui a fost lăudat de critici pe toate planurile, 80 de ani mai târziu e citat pe lista filmelor cel mai puţin meritorii câştigătoare de Oscar, fiind considerat rasist, antisemit şi plin de stereotipii. Cimarron prezintă povestea epică a 40 de ani de progres urban şi social în America sfârşitului de secol 19 şi început de secol 20, văzută prin prisma familiei unui jurnalist/ avocat din Oklahoma. Rămâne însă un film interesant de urmărit din perspectivă tehnică, el fiind realizat în timpul Marii Depresiuni cu un buget uriaş pentru acea vreme: 1.4 milioane de dolari.

 

Dances With Wolves / Cel care dansează cu lupii (1990)

Acest film western şi de război cu subiect pretenţios – un locotenent american ajunge să se împrietenească în perioada Războiului Civil cu un trib de indieni – interpretat parţial în limba indienilor Sioux şi, în plus, regizat, produs şi jucat de Kevin Costner aflat la debut regizoral, nu prea părea că se îndreaptă spre succes. Dar Costner a dat lovitura când filmul a prins la public şi a încasat peste 400 de milioane de dolari, iar la Oscaruri a fost răsplătit cu nu mai puţin de şapte premii: Cel mai bun film, regizor, scenariu adaptat, Cea mai bună imagine, coloana sonoră, Cel mai bun sunet şi Cel mai bun montaj. În prezent, Dances With Wolves e considerat de importanţă majoră pentru revitalizarea genului western şi prezervat în Bilbioteca Congresului American ca film “semnificativ din punct de vedere istoric, cultural şi estetic”.

 

Unforgiven / Necrutatorul (1992)

Şi acest western e ţinut la loc de cinste în Biblioteca Congresului American, deoarece este considerat “semnificativ din punct de vedere istoric, cultural şi estetic”. Regizat şi produs de Clint Eastwood, care interpretează şi rolul principal, Unforgiven este un western violent şi întunecat care spune povestea unui cowboy proscris retras din activitate, ce pune din nou mâna pe pistol pentru a pedepsi făptaşii unei crime. Foarte bine realizat, regizat şi cu actori unul şi unul (Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman), “Unforgiven” a câştigat patru premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună regie.

 

No Country For Old Men / Nu există ţară pentru bătrâni (2007)

Filmul fraţilor Cohen nu e chiar un western clasic, cu lasso-uri, cai şi acţiune trepidantă, dar personajele, peisajele şi atmosfera fac cinste genului. Filmul curge lent, personajele vorbesc puţin, aproape că simţi nisipul şi praful din Texas, iar Javier Bardem e memorabil în rolul lui Anton Chigurh, psihopatul cu frizură imposibilă căruia nu i se mişcă niciun un muşchi de pe faţă când ucide oameni (nu, nu cu pistolul ca-n westernurile clasice – ci cu un aparat cu aer comprimt folosit la sacrificarea vitelor). Atât personajul, cât şi actorul, sunt de excepţie; oricât te-ar enerva lentoarea cu care se mişcă acţiunea, Bardem te va convinge să vezi filmul până la final. No Country For Old Men a fost răsplătit cu patru premii Oscar: Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun actor în rol secundar (Bardem, desigur!).

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *