Phoenix (2015)

By  | 

Nelly, o supraviețuitoare a Holocaustului, își dorește să se întoarcă la vechea ei viață, însă află că toate rudele sale au murit, iar despre soțul ei, Johnny, nu are nicio veste. Mai mult, fața sa este desfigurată, iar doctorului ei îi este imposibil să o facă să arate exact ca înainte. După ce se vindecă, ea pornește în căutarea lui Johnny, dar află că acesta o crede moartă și încearcă să îi moștenească averea. Nelly decide să se prefacă că este altcineva pentru a afla dacă el a trădat-o.

În regia lui Christian Petzold, drama „Phoenix” îi are în rolurile principale pe Nina Hoss (Nelly) și Ronald Zehrfeld (Johnny) și este bazată pe romanul polițist „Le Retour des cendres”, publicat de Hubert Monteilhet în 1961. Aceasta este a șasea oară când Nina Hoss colaborează cu regizorul, frumoasa actriță putând fi considerată muza lui. Ea a mai jucat cu Zehrfeld și în trecut, în „Barbara” (2012, tot în regia lui Petzold). Cuplul Nelly-Johnny/Nina Hoss-Ronald Zehrfeld este foarte credibil, cei doi potrivindu-se de minune.

Asemeni păsării mitologice Phoenix, Nelly renaște din propia cenușă, însă toată viața ei este schimbată. Ea este, fără îndoială, o femeie foarte puternică – nu numai că este o supraviețuitoare a Holocaustului, dar reusește cu succes să se prefacă a fi altă femeie în fața soțului ei, cea mai importantă persoană din viața ei, dar care este posibil să o fi trădat. Johnny, iubitul ei, o forţează să trăiască o altă viaţă, pe când ea vrea să şi-o continue pe cea veche. Într-un fel sau altul, ea alege să le trăiască pe ambele pentru a afla adevărul care se ascunde în spatele celor două măşti: a ei şi a lui.

„Phoenix” face parte din selecția festivalului TIFF 2015, ce are loc între 29 mai și 7 iunie. Drama lui Petzold este inclusă în selecția Supernova, unde sunt grupate cele mai premiate filme din ultimul an.

Filmul „Phoenix” este distribuit de Asociația Culturală Macondo și va avea premiera pe 5 iunie 2015.

Comments

comments