Cele mai bune filme ale lui Tim Burton

By  | 

Cu ocazia zilei de naștere a regizorului Tim Burton (25 august), ți-am pregătit o listă cu cele mai bune filme ale sale.

Tim Burton este un regizor, producător, scenarist și animator american, cunoscut pentru filmele sale întunecate, gotice, adeseori considerate „ciudățele”.

Și-a început cariera în 1979, iar până acum a fost nominalizat de două ori la Premiile Oscar, o dată la Globul de Aur și de trei ori la Premiile BAFTA. A regizat până acum peste 30 de lungmetraje, scurtmetraje sau episoade din seriale.

Colaborează foarte des cu Johnny Depp, care a devenit un prieten bun de-al său, și cu Helena Bonham Carter, cu care a avut o relație de 13 ani.

În continuare, iată cele mai cunoscute filme ale lui Tim Burton:

Beetlejuice (1988)

Adam și Barbara Maitland sunt uciși într-un accident și ajung în Rai, unde au neplăcuta surpriză să constate că birocrația e în floare. Până să-și primească aripile de îngeri, ei trebuie să locuiască timp de 50 de ani în vechea casă, dar ca fantome. Casa este ocupată acum de altă familie, iar cei doi nu reușesc să o facă să plece; în disperare de cauză, angajează un specialist pentru acest lucru – Beetlejuice.

Batman (1989)

Gotham City, un oraș întunecat și periculos are mare nevoie de un erou. Acesta este Batman (Michael Keaton), un personaj misterios ce apare întotdeauna la momentul oportun. Vicky Vale (Kim Basinger) este un fotograf dornic să afle secretul din spatele lui Batman, în timp ce The Joker (Jack Nicholson) încearcă să preia controlul asupra orașului.

Edward Scissorhands (1990)

Peg Boggs vinde din ușă în ușă produse cosmetice. Ea descoperă un experiment pe jumătate terminat – un om-monstru pe nume Edward (Johnny Depp) – al unui savant nebun care trăiește într-un castel abandonat din vecinătate. Savantul a murit înainte de a-i înlocui brațele-forfece ale timidului bărbat cu mâini adevărate.

The Nightmare Before Christmas (1993)

Plecând din orașul Halloween, Regele Dovleac dă, din greșală, peste intrarea în orașul Crăciunului și este atât de impresionat încât hotărăște să-l răpească pe Moș Crăciun și să împartă darurile în locul acestuia. Numai că buna intenție se transformă în coșmar, pentru că, în locul obișnuitelor daruri, copiii primesc păianjeni, gândaci și cranii. Cum se vor rezolva lucrurile?

Ed Wood (1994)

Filmul este povestea vieții și carierei celebrului regizor Edward D. Wood Jr., cunoscut ca cel mai slab regizor al tuturor timpurilor. Acțiunea se concentrează în jurul anilor 1950, când el a realizat filmele „Glen or Glenda”, „Bride of the Monster” și „Plan 9 From Outer Space”, ne arată aspecte din viața sa de travestit și ne dezvăluie prietenia cu actorul cândva foarte apreciat, dar acum aflat într-un mare con de umbra profesional, Bela Lugosi.

Sleepy Hollow (1999)

În 1799, Politia din New York îl trimite pe detectivul Ichabod Crane (Johnny Depp) în Hudson Highlands, un sat din regiunea Sleepy Hollow, pentru a investiga o serie de crime odioase, în care victimele au fost găsite decapitate. Crane sosește în Sleepy Hollow armat cu trusa lui de instrumente, unde află de la bătrânii orașului că acestea îi vor fi inutile, întrucat criminalul este un războinic supranatural, de pe tărâmul morților.

Planet of the Apes (2001)

Astronautul Leo Davidson se prăbușește cu nava pe care o pilota pe o planetă stranie, unde maimuțele sunt stăpâne, iar oamenii sclavi.

Corpse Bride (2005)

Acțiunea este plasată în secolul al 19-lea, într-un sat european, urmărind povestea lui Victor (Johnny Depp), un tânăr care se pare că este sortit să se căsătorească cu Mireasa Moartă (Helena Bonham Carter) în timp ce adevărata sa mireasă rămâne în lumea celor vii.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Johnne Depp joaca rolul lui Benjamin Barker, un om nevinovat care a fost aruncat în închisoare timp de 15 ani, peste mări și țări, de unde scapă pentru a se întoarce la Londra ca să se răzbune. Helena Bonham Carter o interpretează pe complicea sa devotata, doamna Nellie Lovett.

Ultimele filme ale lui Tim Burton sunt „Big Eyes”, lansat în 2014, și „Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children”, care va fi lansat la finalul lunii septembrie a acestui an.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *