Cannes 2015: Cu ce filme se prezinta Romania

By  | 

Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2015 a început pe 13 mai. Iată care sunt filmele românești ce figurează în selecția oficială.

Festivalul Internațional de Film de la Cannes a fost creat la inițiativa lui Jean Zay, Ministrul Educației și Artelor, cu scopul de a rivaliza Festivalul de Film de la Veneția. Prima ediție a festivalului a avut loc în anul 1946, pe 20 septembrie, fiind ținut cu meticulozitate pe aceeași dată în fiecare an, exceptând 1948 și 1950.

Din anul 1952, data festivalului a fost mutată pentru luna Mai, iar anul acesta a 68-a ediție va avea loc în același loc iconic de pe riviera franceză, între 12- 24.05.

Ca scop al festivalului, dezvoltarea artei filmului, dar și menținerea relațiilor de prietenie între țări producătoare de film este motivul principal pentru care, în fiecare an, regizori din toate colțurile lumii se luptă pentru onoarea de a primi „Palme D’or”-ul.

Cannes 2015: Cele mai frumoase aparitii de pe covorul rosu

Din această cauză, Cannes a devenit un loc de întâlnire al celebrităților de toate rangurile, începând cu regizori și actori celebri și terminând cu pasionați independenți care doresc să devină cunoscuți.

Ca organizare, Festivalul de Film de la Cannes curpinde o varietate de secțiuni, omagiând toate tipurile de film și exprimare artistică. Când vine vorba de premii, un juriu variat este ales, ediția din 2015 avându-l pe Joel Coen ca și președinte al comisiei, alături de fratele său Ethan. Guillermo del Toro, Jake Gyllenhaal, Sienna Miller sau Sophie Marceau fac și ei parte din oamenii care vor juriza anul acesta, asigurând o analiză obiectivă a filmelor.
Când vine vorba de participarea României la acest festival, COSMO a pregătit pentru tine o listă cu cele 3 selecții oficiale pentru ediția 2015 a festivalului de la Cannes.

COMOARA – regizat de Corneliu Porumboiu

Filmul lui Cornel Porumboiu va participa în cadrul secțiunii „Un Certain Regard”, prezentând aventurile a doi bărbați în căutarea unei comori ascunse. Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma, cunoscut pentru participarea în filmele „Aferim!” sau „Domnișoara Christina”, dar și Adrian Purcărescu și actorul amator Corneliu Cozmei. Dacă dorești și tu să vezi acest film, debutul în România va avea loc pe 29 mai.

UN ETAJ MAI JOS – regizat de Radu Muntean

Filmul lui Radu Muntean se bucură de susținerea Institutului Cultural Român din Paris, concurând în cadrul secțiunii „Un Certain Regard”. „Un etaj mai jos” prezintă drama personajului Pătrașcu, care se întâmplă să audă zgomotele unei cerți conjugale. Premiza filmului pornește de la găsirea corpului neînsuflețit al unei femei și lupta personajului principal cu circumstanța de a ști cine este criminalul.

RAMONA – regizat de Andrei Crețulescu

Filmul „Ramona” este un scurt metraj care se bucură de asemenea de susținerea Institutului Cultural Român din Paris care va debuta în cadrul „Semaine de la Critique”. Ca și rezumat, acest film atipic, fără dialog, va arăta întâmplările unei fete, implicând o mașină și nicio coincidență. „Ramona” este ultimul film din trilogia impromptu realizată de criticul și regizorul Andrei Crețulescu, acesta terminând până acum „Bad Penny” (2013) și „Kowalski”(2014).

COSMO îți urează vizionare plăcută și te încurajează să urmărești desfășurarea festivităților de premiere!

Comments

comments