5 filme care au facut istorie la Cannes

By  | 

Multe filme şi-au câştigat notorietatea la Festivalul de Film de la Cannes. Unele pentru că au fost aplaudate în picioare şi răsplătite cu marele premiu Palme D’Or, altele pentru că au şocat prin abordarea unor subiecte tabu sau descrierea explicită a sexului şi violenţei. Iată 5 filme care au facut istorie la Cannes, rămânând de referinţă în istoria cinematografiei:

La Dolce Vita (1960)

  • Filmul străin cu cele mai mari încasări în SUA.
  • Regie: Federico Fellini. Cu: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée.

Creaţia lui Federico Fellini a câştigat Palme D’Or şi Oscarul pentru costume, devenind instant filmul momentului peste tot în lume. Au trecut peste 50 de ani de atunci şi La Dolce Vita rămâne unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată, o capodoperă vizuală şi conceptuală care este studiată în şcoli şi fascinează cinefilii de orice vârstă. Cine poate uita scena senzuală cu Anita Ekberg în rochie de seară plimbându-se prin apă în Fontana di Trevi? Chiar dacă nu-ţi plac filmele vechi, acesta te va încânta cu viziunea sa realist-caricaturală asupra societăţii italiene din Roma anilor ’60. Nici nu vei simţi când se scurg cele trei ore!

Taxi Driver (1976)

  • Huiduit la Cannes, nominalizat la 4 Oscaruri
  • Regie: Martin Scorsese. Cu: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel.

Acum pare greu de crezut că Taxi Driver, film de referinţă în istoria cinematografiei, a fost huiduit în momentul în care a fost lansat la Cannes, în 1976. Se pare că pe vremea ceea anti-eroii nu erau agreaţi, iar viziunea nihilistă şi violenţa expusă în film nu au fost pe placul publicului de la Cannes. Asta nu a împiedicat juriul să îi acorde Palme D’Or, nici Academia Americană de Film să îl nominalizeze la patru Oscaruri, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor. Într-adevăr, Robert De Niro este impecabil în rolul taximetristului schizofrenic Travis Bickle, caracter memorabil pe care publicaţia Empire l-a situat pe locul 18 în topul Celor mai bune 100 de personaje din filme.

Pulp Fiction (1994)

  • Primul film indie care a depăşit 100 milioane $ în încasări.
  • Regie: Quentin Tarantino. Cu: John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel, Tim Roth, Christopher Walken.

Ce se mai poate spune despre Pulp Fiction ce nu s-a spus deja? Filmul scris şi regizat de Quentin Tarantino este deja un film-cult, atins de geniu pe toate planurile, de la subiectul complex şi inedit, personajele memorabile şi replicile inteligente, la jocul perfect al actorilor şi soundtrack-ul de excepţie. Cu un buget de 8.5 milioane $, filmul a încasat 107.93 milioane pe tărâm american şi încă pe atât în restul lumii. Plus, a fost nominalizat la şapte premii Oscar, l-a primit pe cel pentru scenariu, iar John Travolta şi-a văzut cariera relansată după ce a jucat în acest film, în timp ce Samuel L. Jackson a devenit din actor de rol secundar un nume cu greutate la Hollywood. Cam asta te aşteaptă când joci într-un film al lui Tarantino…

Irreversible (2002)

  • „Probabil cel mai homofobic film făcut vreodată”.
  • Regie: Gaspard Noé. Cu: Monica Bellucci, Vincent Cassel.

„Un film atât de violent şi de crud, încât pentru cei mai mulţi oameni este de neurmărit”, spunea criticul de film Roger Ebert, în vreme ce David Edelstein l-a numit „probabil cel mai homofobic film făcut vreodată”. Majoritatea celor prezenţi la vizionarea filmului de la Cannes au părăsit sala dezgustaţi de scena violului (care durează 11 minute agonizante!), dar mulţi au fost şi cei care au apreciat meritele artistice ale filmului lui Gaspard Noé. Regizorul s-a folosit de toate mijloacele pentru a crea un film de o violenţă rară, dusă până la limita suportabilităţii. Imaginea filmată cu cameră de 16 mm, sunetul de frecvenţă joasă, lumina difuză în care se petrece majoritatea acţiunii, toate acestea induc o stare de dezorientare, tensiune şi disconfort maxim. Dacă nu eşti slab de înger, trebuie să-l vezi. Iar dacă îl vezi, n-o să-l uiţi prea curând!

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007)

  • Singurul lungmetraj românesc care a câştigat Palme D’Or.
  • Regie: Cristian Mungiu. Cu: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu.

Filmul lui Cristian Mungiu este primul şi deocamdată singurul lungmetraj românesc care a câştigat marele premiu la Cannes, până la el doar scurt-metrajele „Scurtă istorie” (1957), „Cântecele Renaşterii” (1969) şi „Trafic” (2004) au fost răsplătite cu Palme D’Or. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile face parte din categoria acelor filme care au şocat prin subiectul abordat, dar au primit numai aprecieri, atât din partea criticilor de film, cât şi a publicului de pretutindeni. „Filmul românesc despre avort”, aşa cum l-a numit presa străină după lansarea de la Cannes, are un impresionant scor de 96% pe site-ul de specialitate Rotten Tomatoes şi 97% pe Metacritic, iar publicaţia americană The New York Times l-a numit cel mai bun film al anului 2007.

Comments

comments