Filme pe care le revăd mereu toamna

Ca orice cinefil care se respectă, sunt anumite filme și seriale pe care le revăd la un anumit interval de timp. Nu știu cum se face, e aproape magic sau așa îmi place să cred, dar nu mă satur de ele (dacă las un anumit timp cât să mi se facă dor).

Este o combinație între prestația actorilor, peisajele, tema psihologică, intensitatea emoțională sau, în unele cazuri, lejeritatea scenelor care au un efect aproape terapeutic, mai ales dacă le văd în sezonul care se potrivește perfect cu vibe-ul lor.Toamna și iarna îmi place mult să mă reîntorc în lumile create în următoarele filme:

About time, în regia lui Richard Curtis

Numai pentru coloana sonoră compusă de Nick Laird Clowes și tot aș revedea acest film în fiecare toamnă sau iarnă. Este ca o zi călduroasă de toamnă, pe malul unei mări agitate, aceasta fiind și una dintre scenele mele preferate, când toți membrii familiei stau pe scăunele, cu pături pe ei, bând ceai, pe plajă. În spatele unei teme aproape fantastice — bărbații din familia lui Tim (interpretat de către Domhnall Gleeson) se pot întoarce în timp — de fapt, toate drumurile duc la ceea ce este esențial pentru fiecare dintre noi, indiferent din ce colț al lumii suntem: iubire, primele dezamăgiri, familie, despărțire de iubiți sau de părinți.

Bine că mi-am amintit de el, chiar în această seară am să-mi fac un ceai de trandafiri și am să îl revăd. O mică atenționare, de fiecare dată plâng la final… adică plâng serios. Iar Rachel McAdams joacă minunat!

You’ve got mail, în regia Norei Ephron

Tom Hanks și Meg Ryan, protagoniștii Joe Versus the Volcano (1990) și Sleepless in Seattle (1993), din nou împreună… acest cuplu, printre puținele care se pot reîntâlni de o mie de ori, și au parte de aceeași conexiune care transcende ecranul. Scenariul îți alină sufletul pur și simplu, iar de fiecare dată după ce îl văd, mă decid să îmi deschid o librărie. Și tot așa până la următoarea vizionare.

Dead Poets Society, în regia lui Peter Weir

Robin Williams e ca un pansament în zilele mohorâte, l-aș revedea pur și simplu pentru intensitatea cu care spune fiecare frază, privește, râde. Un film trist dar vesel în același timp, așa cum era și actorul, despre valori morale, alegeri, carieră și cel mai puternic mesaj din istoria cinematografic: Carpe Diem a lui Robin Williams. Filmul în sine este o lecție pe care merită să ți-o amintești măcar din când în când, toamna.

Good Will Hunting, în regia lui Gus Van Sant

Pentru că l-am amintit pe Robin Williams, mai are în istoria personală un film pe care îmi place să îl revăd cu aceași emoție: Good Will Hunting, unde Robin Williams este un psiholog cu propriile lui drame. Un scenariu remarcabil scris de Matt Damon și Ben Affleck. În mare, filmul abordează două teme cu care eu m-am „luptat” constant: vinovăția și iubirea de sine.

The Holiday, în regia lui Nancy Meyers

Nu există iarnă să nu mă mai uit încă o dată la The Holiday, cu unii dintre actorii mei preferați: Jude Law, Kate Winslet, Cameron Diaz, Jack Black. Decorul mă liniștește, povestea de dragoste a celor două cupluri care se întâlnesc, printr-o întâmplare a destinului, după un schimb de case din două lumi complet diferite mă face să visez… Nici nu trebuie să aibă vreo legătură cu realitatea, pur și simplu, îmi place de dragul replicilor și momentelor filmice. Sau altfel spus, de amorul artei cinematografice. Merită, deși cred că sigur l-ați văzut. O să simțiți că vântul care bate prin părul lui Kate Winslet bate și în părul vostru…

Și pentru că am amintit de acest tip de bucurie, mai bifez ceva pe lista mea cu filme de revăzut toamna/ iarna, deși le-am descoperit târziu și, recunosc, până să le văd, le judecam „cum să mă mai uit la 30 de ani la filme din astea, copilării…” Lord of the Rings și Harry Potter, micile mele plăceri nevinovate. Pentru că trezesc copilul din mine și îl duc în lumi fantastice, iar pentru asta, nu pot decât să le mulțumesc celor care au scris, au regizat, au produs aceste capodopere cinematografice.

Vizionare plăcută! Și nu uitați, răsfățați-vă cu o ceașcă de ceai fierbinte și aromat sau cu o cană de lapte cu miere. 

VIDEO: Youtube, FOTO: Alisa Anton pe Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.