#fillerexia, obsesia femeilor pentru „tinerețe”

Întinse, conturate și cu volume parcă ireale – unii zic că sunt sexy, însă la fel de mulți sunt de părere că avem de face cu o dependență: #fillerexia.

Un fenomen straniu capătă proporții printre tinere, zile astea. Unele dintre ele sunt mai în vârstă decât Nevestele Disperate, dar cu greu poți detecta un rid pe fețele lor. Chipurile lor sunt mai netede decât figurile din muzeul Madame Tussaud, iar pomeții pot concura cu ai micului prinț George. Buzele? Angelina e mic copil. Chiar dacă intenția inițială este o îmbunătățire, proporțiile caricaturale n-au treabă nici cu tinerețea, nici cu bătrânețea. Sunt doar ciudate.

#fillerexia

Cine e de vină? Excesul de substanțe de umplere, folosite pentru a fi injectate sub piele pentru  a netezi liniile fine și pentru a da volum. Chiar dacă acestea sunt aprobate de autoritățile în domeniu și sunt utilizate de femeile peste 40 de ani încă din anii 80, putem constata că fanele acestor proceduri sunt cele care au cea mai mică nevoie de așa ceva – femeile în jur de 20 de ani.

Noua față a esteticii

„Persoanele care vin acum pentru tratamente de umplere se învârt în jurul vârstei de 19 ani”, remarcă Anne Taylor, dermatolog și chirurg plastician în Columbus, Ohio. Conform datelor furnizate de Societatea Americană a Chirurgilor plasticieni, utilizarea acestor proceduri la vârsta de 20 de ani și ceva a crescut cu aproape o treime din 2009, ajungând la aproape 64.000 de proceduri în 2014. Chiar dacă injecțiile nu sunt chiar chirurgie, sunt destul de dureroase, și nu numai din punct de vedere fizic, ci și financiar. Și totuși, tentația e tot mai mare, și nu numai în America, ci și în România. De ce oare?

Vedetele… sunt de părere medicii pe care i-am întrebat. Iar exemplele lor dovedesc că asta e realitatea: „Fetele care vin în cabinetul meu repetă obsesiv – „Vreau buze ca ale lui Kylie Jenner”,”spune Norman Rowe, Dermatolog și plastician în New York.

„Aș minți dacă aș spune că nu ea m-a inspirat”, recunoaște pacienta care și-a injectat ambele buze anul trecut. Iată că, asemenea părului lucios sau abdomenului ferm, aceste trăsături conturate, aduse la stadiul de ideal, sunt extrem de inspiraționale. Iar mai nou, sunt la îndemâna oricui.

Când au devenit acele atât de inofensive?

Unul dintre cele mai frecvente motive care explică popularitatea substanțelor de umplere: omniprezența lor.

„Pe piață sunt mai multe substanțe aprobate ca niciodată”, arată Sachin Shridharani, dermatolog și chirurg plastician în Manhattan, referindu-se la produse precum Juvederm Voluma, Restylane Silk sau Belotero Balance.

„Stomatologii, obstetricienii și alți profesioniști din sistemul medical oferă mai nou substanțe de umplere pentru că văd și ei cât de sunt de rentabile”, mai spune medicul.

„Eu mi-am umplut buza de sus cu ajutorul unei asistente,” spune Kim, 32 ani. „Lucrez la o farmacie în Queens, și asistenta a făcut asta pentru mai multe fete de-acolo”.

În concepția Dr. Shridharani, a merge la cineva care nu are licență de dermatolog sau chirurg plastician, pentru injecții, este la fel de înțelept ca atunci când mergi la un plastician când ai un atac de cord. Anul trecut, FDA (Food and Drug Administration) a emis o avertizare legată de filler-e. Dacă acestea nu sunt corespunzător injectate, pot apărea efecte secundare precum orbire sau infarct, printre altele.

Dar în mâinile cui trebuie, substanțele de umplere sunt în general sigure și necesită tot mai puțină dependență. Unele versiuni mai vechi pe bază de colagen necesită un test prealabil de alergie (deoarece sunt formulate pe bază de produse animale), iar siliconul lichid (care nu a fost niciodată aprobat de FDA pentru uz cosmetic) este permanent. În zilele noastre, cele mai multe filler-e sunt pe bază de acid hialuronic, un compus natural care în mod normal se dizolvă în 6 până la 12 luni. Are un potențial scăzut de iritații, iar micile erori pot fi „șterse” prin injecții cu o enzimă (costisitoare). Având o reputație bună la nivel de aplicare simplă, filler-ele sunt mai la îndemână decât orice altă procedură medicală riscantă.

Dacă Botox-ul te împiedică să execuți acele expresii faciale cauzatoare de riduri, se spune că aceste substanțe de umplere ar putea stimula chiar producția de colagen. Nu-i de mirare că injectarea substanțelor de umplere are cam aceeași reputație cu… vopsirea părului.

Ce-i mult, strică!

Există o logică în administrarea lor persoanelor peste 40 de ani. „Acestea au pierdut din colagen sau grăsime de-a lungul anilor, așa că își doresc refacerea volumelor feței, uneori și a buzelor”, spune Dr. Shridharani.

Problema e alta: unii doctori tind să folosească aceeași cantitate de substanță de umplere la pacienți tineri și la cei mai în vârstă, spune medicul. O picătură în plus poate însemna „o picătură dintr-un ocean” la pacientul de 60 de ani, dar la cel de 25? Ai văzut Alvin și Veverițele…? Atunci știi ce zic.

Prea mult filler nu face un chip tânăr să arate doar bizar, dar îl poate chiar face să pară mai bătrân.

Atunci când fața cuiva are contur zero pentru că este practic umflată precum camera roții de rezervă, îți este clar; tradițional vorbind, „femeile în vârstă sunt cele care apelează la astfel de proceduri”, spune Seidharani, deci suntem cumva îndreptățiți să considerăm că o persoană cu trăsături similare este în pragul vârstei a treia.

Desigur, această abatere a estetici nu este mereu un accident; cel mai frecvent, este la solicitarea pacientului. „Pentru mulți dintre ei, este un indice al statutului,” spune Shridharani. „Arată că ai Vuitton-ul tău și buzele tale – aceste trăsături exagerate nu fac decât să completeze look-ul opulent”.

Pentru unii dintre pacienți, această situație poate fi o pantă alunecoasă; „mintea are o capacitate incredibilă de a se auto-recalibra”, spune medicul, care constată frecvent acest lucru la pacientele care-și fac mărire de bust. După procedura inițială, deja se gândesc la următorul nivel. Ochii ajung să se obișnuiască… și tind spre și mai mare. Aceeași atitudine se remarcă și în ceea ce privește substanțele de contrast, ceea ce poate crea dependență: #fillerexia, cum spuneam.

Sfatul medicului: Întreabă-te dacă chiar te supără chipul tău natural sau doar urmezi o modă. Dacă răspunsul este cel de-al doilea, „ține aceste proceduri ca plan de rezervă pentru atunci când chiar vei avea nevoie – n-or să plece nicăieri, dimpotrivă.” Însă moda… asta da, chiar se schimbă!

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.