Fetele rele fac artă bună! Guerrilla Girls, la Art Safari 2020

Prin arta lor, artiștii contemporani aduc în prim-plan problemele societății și reacționează în fața realității curente. Din spatele unor măști de gorilă, Guerrilla Girls (SUA) demască, încă din 1985, sexismul din artă, punând pe agenda publică inegalitatea de gen și rasială, cu focus pe comunitatea artistică. După expoziții la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneția, Van Gogh Museum, Art Basel și o carieră de patru decenii, celebrul grup Guerrilla Girls pune în scenă o expoziție-fenomen în România la Art Safari. Iată ce trebui să știi despre faimoasele artiste și o parte din lucrările ce nu trebuie ratate la cel mai mare eveniment dedicat artei din România, în perioada 22 septembrie, până duminică, 27 septembrie.

Guerrilla Girls a luat naștere în 1985, în New York, cu un scop foarte clar: acela de a scoate la lumină profunda inegalitate de gen și rasială care marca lumea artistică. În primăvara acelui an, cele 7 artiste au manifestat față de expoziția An International Survey of Recent Painting and Scuplture din cadrul MoMA, ce radiografia cei mai importanți pictori și sculptori ai artei recente din 17 țări de pe întreg mapamondul. Din 165 de artiști expuși la MoMA, doar 13 erau femei, iar proporția artiștilor de culoare era și mai mică, nefiind reprezentați de nicio femeie. Mai mult, Kynaston McShine, curatorul acelei expoziții, declara la acel moment că „artiștii care nu se regăsesc în show-ul de la MoMA ar trebui să-și regândească cariera”. Guerrilla Girls au protestat în fața MoMA și pentru că nu s-au bucurat de un succes așa de mare, au „umplut” orașul de postere, în special SoHo și East Village.

Guerilla Girls la Art Safari

Povestea din spatele unei lucrări iconice

De atunci, arta lor — postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri și performance — a scos la lumină sexismul ce caracterizează lumea artei. Una dintre lucrările iconice ale Guerrilla Girls, primul poster color lansat de artiste, este o lucrare cu mesajul „Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?”. Alături de text este înfățișat „La Grande Odalisque” (după o pictură de Ingres), unul dintre faimoasele nuduri din istoria occidentală a artei, cu o mască de gorilă plasată peste chipul original.

Citește și: Arta rebelă și arta romantică fac casă bună la Art Safari 2020

Lucrarea a apărut în urma unei „numărători” realizate de artiste în Muzeul Metropolitan din New York a nudurilor masculine versus nudurilor feminine expuse în muzeu. „La secțiunea de artă clasică, cele mai multe nuduri erau masculine. La secțiunea de creștinism, nu existau nuduri deloc. La secțiunea dedicată Renașterii, singurul nud era cel al bebelușului Isus. Ajungând la arta din perioada secolelor XIX și XX (era modernă, în care sexul a înlocuit religia, ca preocupare majoră a artiștilor europeni), am avut în față această statistică: mai puțin de 5% dintre artiste erau femei, dar 85% dintre nudurile expuse aici erau feminine”, povestesc reprezentantele Guerrilla Girls.

Guerilla Girls la Art Safari

Lucrarea „Do Women Have to Be Naked to Get Into the Met. Museum?” (1989), care a făcut înconjurul lumii, va fi expusă în cadrul Art Safari 2020. Deși munca lor a făcut o diferență considerabilă în lumea artei, obiceiurile rele mor greu. La întoarcerea în Muzeul Metropolitan, în 2012, au găsit un număr și mai mic de artiste care semnează lucrările expuse în muzeu, dar mai multe nuduri… masculine – descoperire care avea să fie transpusă în varianta din 2012 a lucrării iconice din 1989.

De ce „Gorillas”?

Pentru a-și păstra anonimatul și atenția asupra mesajelor puse pe agendă, fondatoarele Guerrilla Girls au ales să apară în public cu măști de gorilă și să folosească pseudonime ale unor mari artiste decedate. Cum au ajuns să adopte măștile de gorilă? Pare că din pură întâmplare! „Am fost Guerrillas înainte să devenim Gorillas. Încă de la început, presa a dorit să ne fotografieze. Aveam nevoie de o deghizare. Nu ne mai amintim exact cum am ajuns la măștile de gorile, dar una dintre povești spune că, la o întâlnire, una dintre fete a scris greșit Gorilla în loc de Guerrilla. A fost o greșeală revelatoare. Ne-a conferit mask-ulinity”, declara grupul, de-a lungul timpului. Într-un interviu acordat pentru New York Times, Guerrilla Girls decretau că „Libertatea de expresie este garantată prin Constituție. Ai fi surprins să vezi ce-ți vine a zice
când porți o mască”.

Expoziția The Art of Behaving Badly, semnată de Guerrilla Girls, poate fi vizitată în cadrul Art Safari București în perioada 22 – 27 septembrie 2020. Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului București.

Guerilla Girls la Art Safari

Art Safari București prelungește programul de vizitare

Pentru prima dată în istoria edițiilor, Art Safari București prelungește programul de vizitare începând de marți, 22 septembrie, până duminică, 27 septembrie inclusiv. Această decizie în premieră a fost luată la recomandarea Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu. Totodată, scopul principal al prelungirii este de a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului). Muzeul temporar se întinde pe o suprafață de 11.000 de metri pătrați și găzduiește 800 de opere de artă în valoare totală de peste 12 milioane de euro, în inima Capitalei, în clădirea Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15). Accesul se face controlat, iar traseul de vizitare este unul tip circuit unidirecțional, prin stabilirea unor fluxuri de vizitare în zone expoziționale diferite. Vizitatorilor le este verificată temperatura la intrare, iar accesul este permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe durata vizitei.

Citește și: Art Safari își prelungește programul de vizitare până pe 27 septembrie

Printre noutăți se numără și o expoziție dedicată lui Sabin Bălașa, pictor contemporan celebru în anii ’80-’90, o expoziție-retrospectivă dedicată lui Gheorghe Petrașcu, unul dintre cei mai importanți maeștri ai artei românești de început de secol XX, iar Pavilionul Central este dedicat Școlii de la București — artei contemporane din Capitală,  începând cu anii ’90.

Biletele la Art Safari București pot fi achiziționate pe www.tickets.artsafari.ro.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.