Festivalul Anonimul (9-15 august)

By  | 

In acest an, Festivalul International de Film Independent Anonimul nu a mai primit sprijin financiar din partea Centrului National al Cinematografiei. „Este in continuare un an greu pentru noi”, a declarat Miruna Micu-Berescu, directorul festivalului, vineri, intr-o conferita de presa.

Astfel, editia a saptea a Festivalului Anonimul este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Tulcea, Centrului Cultural American si Televiziunii Romane, producator asociat.

Pe langa „Marti, dupa Craciun” si „Website Story”, in sectiunea „Romanian Off” a festivalului mai sunt incluse filme precum „Nunta in Basarabia” de Napoleon Helmis si „Felicia, inainte de toate” de Razvan Radulescu.

Printre filmele ce vor fi prezentate la festival se numara si pelicula „Un tip serios/ A Serious Man”, in regia fratilor Coen, dar si seria de scurtmetraje „New York, I Love You”, la care a participat si Natalie Portman, de data aceasta, in calitate de regizor.

Anul acesta, muzicianul Lucian Ban revine la Anonimul cu un nou proiect creat special pentru festival: „Tarkovsky Redux – like spirit without a shadow”. Proiectul il are ca invitat pe Mat Maneri, un violist american nominalizat la premiile Grammy pentru cel mai bun album de muzica alternativa, in 2006, alaturi de Lucian Ban, Silent Strike si Dan Basu. Astfel, scene din celebrele filme ale lui Tarkovski – „Oglinda”, „Nostalgia”, „Sacrificiul” si „Calauza” – sunt reimaginate si proiectate live de Dan Basu, pe muzica semnata de Mat Maneri, Lucian Ban si Silent Strike.

Festivalul Anonimul prezinta in deschiderea editiei din acest an, in premiera in Romania, cel mai recent film al regizorului iranian Abbas Kiarostami, recompensat cu premiul Palme d’Or pentru „Gustul cireselor” (1997) si „Duplicatul/ Copie conforme” (2010).

„Duplicatul”, care i-a adus actritei Juliette Binoche premiul pentru interpretare, anul acesta, la Festivalul de la Cannes, urmareste intalnirea dintre un barbat si o femeie intr-un sat italian din sudul Toscanei. Barbatul, scriitor britanic, tocmai a sustinut o prezentare in cadrul unei conferinte, in timp ce femeia, de origine franceza, detine o galerie de arta. Povestea lor este una universala, care s-ar putea intampla oricui si oriunde.

Festivalul Anonimul mai prezinta in premiera pentru publicul roman filmul de televiziune „Temple Grandin”, care a avut premiera la postul american HBO in primavara acestui an. Filmul va fi prezentat la Festivalul Anonimul in cadrul Serii HBO.

Productia, in regia lui Mick Jackson, cu Claire Danes in rolul principal, a obtinut 15 nominalizari la premiile Emmy 2010, printre altele, pentru cea mai buna regie pentru o miniserie, film/ productie dramatica, cea mai buna actrita in rol principal intr-o miniserie si cel mai bun scenariu pentru o miniserie, film/ productie dramatica.

Protagonista, Temple Grandin, a fost diagnosticata cu autism in anul 1950, la varsta de trei ani. In 2010, ea este profesor la Universitatea Colorado, are un doctorat in studiul animalelor si este o activista pentru drepturile persoanelor cu autism. Bazat pe biografia lui Temple Grandin, interpretata de Claire Danes, filmul prezinta etapa de diagnosticare, dezvoltarea maladiei si anii acesteia de scoala, sprijinul neconditionat primit din partea mamei (Julia Ormond), a matusii (Catherine O’Hara) si a profesorului sau (David Strathairn), precum si etapa transformarii sale intr-o femeie cu o sensibilitate innascuta si o intelegere perfecta a comportamentului animal.

In cadrul Serii HBO va fi prezentat si „The Shukar Collective Project”, in regia lui Matei Alexandru Mocanu, ce urmareste nu numai un proiect muzical, dar si interactiunea a doua culturi profund diferite: vechi si nou, traditional si avangardist, muzica electronica si muzica realizata cu linguri si butoaie.

In competitia Festivalului Anonimul 2010 figureaza sapte pelicule:

  • „Caravana cinematografica” de Titus Muntean (Romania),
  • „Zero” de Pawel Borowski (Polonia), film nominalizat la premiul juriului international la Festivalul International de Film de la São Paulo 2009,
  • „Vulpitele/ Foxes” de Mira Fornayova (Slovacia/ Cehia/ Irlanda), prezentat in cadrul International Film Critics’ Week la Venetia in 2009,
  • „La mare/ Almar” de Pedro Gonzalez-Rubio (Mexic), premiat cu Tiger Award la Festivalul International de Film de la Rotterdam 2010,
  • „Micuta Slovena/ Slovenian Girl” de Damjan Kozole (Slovenia/ Germania/ Serbia/ Croatia/ Bosnia-Hertegovina), prezentat la Festivalul International de Film de la Toronto si inclus in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Sarajevo in 2009,
  • „Reincarnarea lui Trotki/ The Trotsky” de Jacob Tierney (Canada), care a primit premiul publicului la Festivalul International de Film de la Tokyo, si
  • „Pe calea cea buna/ On the Path” de Jasmila Zbanic (Bosnia Hertegovina/ Austria/ Germania/ Croatia), inclus in competitia oficiala a Berlinalei din acest an.

Filmele, care au fost propuse de selectionerul Ludmila Cvikova, concureaza pentru marele premiu al Festivalului de Film Anonimul, in valoare de 3.000 de dolari, acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la eveniment.

La sectiunea de scurtmetraje a Festivalui Anonimul 2010 au fost inscrise 350 de pelicule de fictiune si animatie din 36 de tari, dintre care 45 de productii romanesti. Selectia realizata de criticul de film Irina Margareta Nistor cuprinde 30 de scurtmetraje de fictiune si 20 de scurtmetraje de animatie.

Filmele selectionate concureaza pentru premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune, respectiv cel mai bun scurtmetraj de animatie, fiecare in valoare de 1.000 de dolari, distinctii acordate de asemenea pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la festival.

Totodata, la sectiunea scurtmetraje fictiune, Fundatia Anonimul va acorda premiul „Ovidiu Bose Pastina”, in valoare de 1.000 de dolari.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *