Spune-mi ce zodie ești, ca să-ți spun ce să citești

Ești în pană de idei de lectură și nu ai timp să cauți recenzii? Nu-i nimic, avem noi recomandări de lectură una și una, special pregătite pentru tine. Și nu oricum, ci în funcție de… zodie. Iar de data aceasta nu ai scuze, va trebui să citești, pentru că… așa stă scris în stele. Spor la citit!

De Luisa Ene 

BERBEC

Cei din zodia Berbec sunt curajoși, dinamici, plini de inițiativă și spirit de combativitate. Ei încearcă adesea să se impună prin faptele lor și să obțină recunoașterea meritelor. Și ce lectură ar fi mai nimerită pentru ei, dacă nu biografia unei femei curajoase, care a rămas în istorie și a fascinat generații la rând?

Recomandare de lectură: Cleopatra, Viața ultimei regine a Egiptului, Stacy Schiff, editura Litera

Vă recomandăm să citiți Cleopatra, Viața ultimei regine a Egiptului, o biografie care ne aduce în prim-plan viața uneia dintre cele mai puternice și fascinante femei din istoria lumii. Autoarea cărții, Stacy Schiff, este câștigătoare a premiului Pulitzer și în această carte face un tur de forță printre marile nume ale istorie elene și romane, aducând la viață din condeiul său personaje iconice precum Cezar, Marcus Antonius și mulți alții. Povestea este atent documentată și magnific relatată.

zodii
Cleopatra, Viața ultimei regine a Egiptului

TAUR

Taurul are un puternic simț al securității materiale, fiind stabil din fire, cu picioarele pe pământ, armonios, afectuos și loial. Fire pragmatică, necesitățile sale sunt cele de bază, iar dacă are hrană, un partener stabil și o casă cu tot ce îi trebuie în ea, Taurul este cel mai fericit om. Unei firi pragmatice, care apreciază stabilitatea și securitatea financiară, ce poate fi mai nimerit decât o carte de educație financiară? Și nu orice carte, ci una scrisă cu umor, care face termenii financiari să fie mai ușor de înțeles și mai ales de aplicat.

Recomandare de lectură: Afurisitele bogate, un plan în 12 pași pentru a înțelege jargonul financiar și pentru a avea viața pe care ți-o dorești, Nicole Lapin, editura Act și Politon

Autoarea, Nicole Lapin, este jurnalist și expert financiar, ce are în portofoliu și performanța de a fi devenit cea mai tânără prezentatoare a postului CNN din toate timpurile. Dacă ai nevoie de o reorganizare a bugetului, sau te gândești că trebuie să economisești mai mult, sau dacă pur și simplu vrei să înveți cum să-ți gestionezi finanțele mai bine, aceasta este cartea potrivită. Și ce poate fi mai productiv decât să te distrezi, pentru că stilul autoarei e de-a dreptul savuros și să îți faci în același timp o foarte necesară revizuire a bugetului?

zodii
Afurisitele bogate, un plan în 12 pași pentru a înțelege jargonul financiar și pentru a avea viața pe care ți-o dorești

Citește și: „Hud Ranat”, cartea care îți arată că iubirea depășește orice bariere

GEMENI

Zodia Gemeni este o zodie masculină de aer, predominant intelectuală, guvernată de planeta Mercur, planeta care sporește spiritul comunicativ, inteligența, elocvența, talentul oratoric, diplomația. Dacă ești născut sub semnul acestei zodii, îți recomandăm o carte ce te va ajuta să îți cultivi aceste talente native.

Recomandare de lectură: Mulțumesc că mă convingi, ce ne pot învăța Aristotel, Lincoln și Homer Simpson despre arta persuasiunii, Jay Heinrichs, editura Act și Politon

Este mai mult decât o carte despre retorică, este „un festival al retoricii” cu „o listă de invitați” foarte eclectică, printre care se regăsesc de la filosofi antici și altețe regale, la vedete MTV și chiar personaje de desene animate. Cartea – scrisă într-un stil vioi și pătrunzător, te va captiva de la început până la sfârșit, convingându-te în final că limbajul este ca un joc: îl folosești inteligent, câștigi, îl folosești cu stângăcie sau nu știi să îl folosești, pierzi.

zodii
Mulțumesc că mă convingi, ce ne pot învăța Aristotel, Lincoln și Homer Simpson despre arta persuasiunii

RAC

Racul are o fire timidă, sensibilă, care se bazează pe emoții și sentimente. Uneori este o persoană vulnerabila, ce caută adăpost într-o carapace în care se ascunde de unul singur. De aceea, îi recomandăm o carte care îl va ajuta să își gestioneze mai bine emoțiile și trăirile.

Recomandare de lectură: Dieta spirituală, Allan Percy, editura Herald

Cartea este un ghid practic care ne ajută să eliminăm obiceiurile responsabile de scăderea calității vieții. Cele mai frecvente cauze ale nefericirii sunt supuse unei analize obiective și clare, într-un program de „dietă” în care scopul este să le înlăturăm treptat, una câte una. O carte care te ajută să ții o dietă spirituală este mai mult decât bine-venită, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim.

zodii
Dieta spirituală

LEU

Leul este puternic, activ, mereu deschis pentru noi activități, senin și extrovertit, ceea ce îl ajută să câștige mereu la capitolul popularitate. Este mare amator de plăceri și aventuri, de aceea îi recomandăm o carte care îl poartă prin aventuri pe mai multe meleaguri.

Recomandare lectură: Peripețiile unui regizor spaniol în România și în lume, Jesus del Cerro, editura UCIN

Jesus del Cerro este un regizor spaniol cunoscut în România pentru proiecte precum Miami Bici sau serialul VLAD de la PRO TV, care anul trecut a lansat și în România cartea sa de memorii. Este o scriitură bună, seducătoare, o lectură care te inspiră, te face să visezi și să țintești cât mai sus, să te reapuci de visuri care zac prăfuite într-un colț al minții. Tot ceea ce găsiți între paginile cărții sunt întâmplări din viața lui. Lectura ne poartă prin munca la filme celebre, călătorii în locuri precum Puerto Rico, Los Angeles, Paris, festivaluri precum Cannes, munca alături de actori de la Hollywood, filmele și proiectele din România, dar și celebrul maraton de la New York.

zodii
Peripețiile unui regizor spaniol în România și în lume

FECIOARĂ

Fecioara abordează viața din punct de vedere practic, cu obiectivitate și spirit analitic. Are o fire modestă, uneori tăcută și este ordonată și rațională. Pentru firea pragmatică a Fecioarei, recomandăm povestea unei alte firi la fel de pragmatice: soția primului președinte de culoare American, Michelle Obama.

Recomandare lectură: Povestea mea, Michelle Obama, editura Litera

În această carte, Michele Obama descrie primii ani ai căsniciei sale, când încerca să găsească echilibrul între carieră și ascensiunea rapidă în politică a soțului ei. Ne dezvăluie detalii intime din discuțiile pe care le-au purtat înainte de candidatura lui Barack Obama la președinție și impresii despre rolul pe care ea l-a jucat în campania lui electorală, ca o figură populară, dar și foarte des criticată. Cartea are un stil narativ grațios, presărat cu umor și o sinceritate neobișnuită, iar Michelle Obama ne oferă o poveste vie din culisele vieții ei, relatând secvențe neștiute despre lansarea istorică a familiei ei pe scena internațională, precum și din viața lor ca familie prezidențială, de-a lungul celor opt ani petrecuți la Casa Albă.

zodii
Povestea mea

BALANȚĂ

Zodia Balanță este o zodie predominant intelectuală, mentală, guvernată de planeta Venus, planeta care sporeste talentele artistice, gustul pentru frumos, senzualitatea, sociabilitatea, bunul gust, atracția fizică. Celor născuți sub acest semn, le recomandăm o carte care îmbină partea pragmatică, știința, cu partea spirituală, arta.

Recomandare lectură: Sistemul periodic, Primo Levi, editura Art

Declarată de The Royal Institution of Great Britain drept cea mai bună carte de știință scrisă vreodată, Sistemul periodic este o carte captivantă prin care Primo Levi face din chimie o metaforă a vieții sale. Cartea îmbină într-un stil elegant memoriile cu meditația științifică și filozofia umanistă, reușind să exceleze în fiecare dintre aceste genuri. Romanul este structurat în jurul elementelor din tabelul periodic al lui Mendeleev, reunind douăzeci și una de proze scurte ce poartă numele câte unui element chimic: azot, carbon, hidrogen, aur, arsenic etc. În aceste povești, care pornesc de la câte un element chimic, și pe care autorul le leagă de o întâmplare din viața sa, vedem o superbă confruntare a spiritului și conștiinței cu materia. Este o pledoarie pentru frumusețea elementară a materiei și rigurozitatea științei, asezonată cu filozofie și meditații profunde și inteligente despre oameni, rasă, politică și viață în general.

zodii
Sistemul periodic

SCORPION

Zodia Scorpion este o zodie feminină de apă, predominant emoțională, guvernată de planeta Marte, planeta care sporește energia fizică, îndrăzneala, curajul, vitalitatea, dar și imprudența. Personalitatea Scorpionului este magnetică, misterioasă, carismatică, atrăgându-i pe toți în jurul său ca un magnet. De aceea, recomandăm un roman savuros, o comedie care te va scoate cu ușurință din atmosfera, parcă tot mai sumbră, a prezentului și te va transporda în lumea bună a Americii interbelice și postbelice prin intermediul celei mai iubite, zăpăcite, devastator de sofisticate și fermecătoare mătuși, tușa Mame.

Recomandare de lectură: Tușa Mame, o aventură ireverențioasă, Patrick Dennis, editura Act și Politon.

Tușa Mame este fără îndoială unul dintre cele mai memorabile personaje cu care ai făcut cunoștință vreodată, răspunsul diabolic al Americii la Mary Poppins, după cum spune Paul Rudnick în introducerea cărții. În anul publicării, cartea s-a vândut în peste două milioane de exemplare și s-a menținut în topul bestsellerurilor New York Times timp de 112 săptămâni. Succesul extraordinar al cărții a atras după sine punerea ei în scenă sub forma unui spectacol pe Broadway și a unui musical, dar și adaptarea ei pentru marele ecran într-un film fabulos având-o în rolul principal pe marea divă a Epocii de Aur a Hollywood-ului, Rosalind Russell. Te invit așadar să o cunoști pe excentrica, nonconformista, nesăbuita, frivola și totodată seducătoarea și memorabila tușă Mame, căreia îi revine sarcina de a avea grijă de nepotul ei Patrick, rămas orfan la vârsta de numai 10 ani.

zodii
Tușa Mame, o aventură ireverențioasă

SĂGETĂTOR

Zodia Săgetător este o zodie masculină de foc, predominant activă, simbolul libertății depline. Săgetătorul este un individ cu o personalitate puternică, independentă, greu de supus, în permanenta miscare si activitate. Pentru acest fluturaș de societate, o carte despre influenceri este alegerea ideală.

Recomandare lectură: Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia?, Cristian China Birta, editura Hyperliteratura

Cristian China-Birta (Chinezu) este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din digitalul românesc, cu o experiență de peste 15 ani în marketing, social media, blogging, dar mai ales consultanță cu privire la campaniile cu influenceri. Fie că ești expert sau angajat în domeniu, antreprenor, freelancer sau pur și simplu ești curios de puterea pe care o au influencerii astăzi, această carte îți va răspunde la o sumedenie de întrebări, pornind de la cele mai simple și până la cele cu adevărat grele. Partea cea mai bună? Chinezu, după cum este cunoscut autorul în online, își păstrează același ton simpatic și amuzant pentru care este cunoscut cu postările de pe blogul său.

zodii
Ce ne facem, dom’le, cu influencerii astia?

CAPRICORN

Capricornul este practic, tenace, ambițios, capabil de efort îndelungat pentru a-și pune în practică ideile, ducând totul până la capăt cu multă răbdare. Este precaut, econom, meticulos și punctual, un exemplu de corectitudine. Un roman englezesc ca la carte, cu personaje elegante și meticuloase, care investighează crime, este alegerea perfectă pentru Capricorn.

Recomandare lectură: Clubul crimelor de joi, Richard Osman, editura Crime Scene Press

Romanul acesta a făcut furori și a stabilit un nou record de vânzări în Marea Britanie,  peste 250 000 de exemplare vândute la o lună de la lansare. Într-un sătuc liniștit pentru seniori, patru pensionari excentrici care au legat o prietenie improbabilă se întâlnesc o dată pe săptămână ca să rezolve cazuri de crimă rămase neelucidate. Dar când un om e ucis chiar sub ochii lor, Clubul Crimelor de Joi se pomenește aruncat în mijlocul primei sale anchete adevărate. Ajutați de o tânără polițistă dornică să se afirme și de un inspector-șef căruia nu-i mai lipsește mult să-și ia lumea în cap, echipa noastră strălucită, dar absolut neobișnuită trebuie să salveze locul care le-a devenit cămin, dar și să demaște mintea diabolică din spatele complotului. Un roman polițist fermecător, care are toate ingredientele necesare pentru a te ține în priză pe tot parcursul lecturii.

zodii
Clubul crimelor de joi

Citește și: Cărți care te vor ajuta să fii mai empatică

VĂRSĂTOR

Vărsătorul este creativ, independent și detașat și, în multe privințe, un excentric, pentru că nimic din ceea ce face nu este obișnuit. Este capabil să se dedice acțiunilor umanitare, pentru că știe să lucreze în beneficiul umanității. Vărsătorul este un original, de aceea recomandăm romanul unuia dintre cele mai cunoscute și spumoase minți din online, Iv cel Naiv.

Recomandare lectură: Să nu ne facem de râs în fața furnicilor, Iv cel Naiv, editura Trei

Amanda este o fetiță de doisprezece ani care, pentru o fetiță de doisprezece ani, e al naibii de isteață. Are două codițe mai mereu împletite, o sută optzeci și nouă de pistrui și doi părinți cu care nu se înțelege deloc. Dar deloc. Și dacă nu sunt părinții mei? Stăpânită de această frică teribilă, Amanda se transformă în detectiv, pornind în căutarea Adevărului. Își chestionează rudele și vecinii, colegii și apropiații, caută indicii, bănuiește implicarea armatei SUA și un experiment genetic. Totul pentru a găsi dovada că este înfiată. Amanda caută adevărul despre ea și despre părinții ei, caută prietenia, caută iubirea în cei din jur și caută iubirea de sine, își caută locul în lume, în familie și în propriul corp. Tot investigând, Amanda află o mulțime de lucruri despre ceilalți și mai ales despre ea.

zodii
Să nu ne facem de râs în fața furnicilor

PEȘTI

Zodia Pești este o zodie predominant emoțională, guvernată de planeta Neptun, planeta care sporeste imaginația, intuiția, simțul premoniției, sensibilitatea, receptivitatea, dar și naivitatea. Unei astfel de firi, i se potrivește ca o mănușă un roman palpitant, plin de imaginație și inteligent scris.

Recomandare lectură: Doamna din Lac, Laura Lippman, editura Crime Scene Press

În 1966, Baltimore e un oraș al secretelor pe care toți par să le știe – toți, mai puțin Madeline „Maddie” Schwartz. În urmă cu un an era o soție fericită, chiar răfățată – acum, și-a părăsit soțul, după o căsnicie de douăzeci de ani, hotărâtă să-și îndeplinească visul din tinerețe,  să găsească scopul și pasiunea vieții sale, să-și lase amprenta asupra unei lumi aflate în continuă schimbare. Când îi ajută pe polițiști să găsească trupul neînsuflețit al unei fete ucise, reușește să primească o slujbă la ziarul de după-amiază din oraș, Star. Aici, are ocazia să-și construiască un renume și se pare că a găsit exact povestea care s-o propulseze: o femeie dispărută al cărei cadavru e descoperit în fântâna dintr-un parc. Numai că femeia e negresă, iar prejudecățile tuturor înseamnă că Maddie devine singura persoană căreia îi pasă de ce a fost ucisă.

zodii
Doamna din Lac
Despre Luiza Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber scrie despre cărți pentru diverse publicații și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

luiza ene
Luisa Ene

Foto: Arhivă personală; Unsplash

Citește și: „Pierduți în Cartierul Spaniol” sau despre dragostea care ne găsește. Interviu cu scriitoarea Heddi Goodrich

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.