Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010) (VIDEO)

By  | 

A avut premiera mondiala in primul weekend al Festivalului International de Film de la Berlin, pe data de 13 februarie 2010.

„De cand m-am apucat de scenariu cu Florin, proiectul a mers foarte bine”, spune coscenaristul si producatorul lungmetrajului, Catalin Mitulescu. „Filmul e foarte puternic. O sa va surprinda. Competitia la Berlin e cel mai bun lucru care i se putea intampla pentru a fi lansat”, adauga el.

In centrul atentiei este Silviu (debutantul George Pistereanu), un pusti de 18 ani detinut intr-un penitenciar pentru delincventii juvenili. Silviu mai are doar cateva zile pana la eliberare, dar aceste zile se transforma intr-o adevarata vesnicie cand fratele lui mai mic, Marius (Marian Bratu, copilul din Lampa cu caciula), il viziteaza pentru a-i spune ca mama lor a venit in tara si are de gand sa-l ia cu ea in Italia, unde locuieste acum. Ne dam repede seama de ce Silviu se impotriveste cu ardoare acestei decizii si este in stare de orice pentru a-si impiedica mama (Clara Voda, excelenta) sa-i ia fratele. Cu o extraordinara economie de mijloace (fara coloana sonora, replici putine, gesturi tacute, protagonist filmat din spate), Florin Serban construieste o tensiune excelenta, pe care o foloseste imprevizibil.

La cei doar 20 de ani ai sai, George Pistereanu reuseste un rol excelent, care l-ar putea arunca chiar in vizorul juriului festivalului, intr-o fericita schimbare fata de anii anteriori cand doar actori in varsta au reusit sa atraga atentia si sa primeasca un Urs de Aur pentru interpretarea lor.

Pistereanu reuseste sa-i dea personajului sau verosimil si o energie convingatoare, dar mai ales un melanj interesant de sfiosenie si hotarare. Dezlantuirilor de fiara intaratata le urmeaza scene cu totul si cu totul candide, ceea ce-l fac pe Silviu si mai puternic si credibil, un adult in stare de orice pentru a-si atinge scopul si in acelasi timp un copil mare, caruia „cel mai mult si mai mult ii place sa manance pizza”.

Sinopsis

Dupa patru ani petrecuti intr-un penitenciar pe malul Dunarii, Silviu (George Pistereanu) a avansat in ierarhia de dormitor, devenind Jupan. Cu doua saptamani inainte de eliberare, primeste o vizita neasteptata. El afla ca mama lui s-a intors acasa dupa mult timp din Italia si vrea sa il ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile sa gaseasca o solutie. Cele cinci zile devin o eternitate cand Silviu se indragosteste de o studenta frumoasa la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venita in practica la penitenciar. Coplesit de emotii si presat de timp, Silviu inchide ochii… Libertatea, vantul, drumul, primul sarut. Din acest moment i se poate intampla orice.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *