Esti si tu o fata care adora weisure?

Ziua de muncă nu mai e ce a fost… Nici despre timpul liber nu putem spune altceva. Online-ul le-a contopit ȋntr-un mix ciudat, dinamic și, din păcate, tare obositor.

Weisure = Abolirea granițelor dintre “leisure” (activitățile de timp liber) și “work” (muncă). Astfel, orele de lucru se contopesc cu timpul liber creând un melanj de activități dintre cele mai diverse (de la muncă la distracție) care sunt ȋntreprinse alandala de-a lungul unei zile.5 gaselnite de timp liber

Nu mai avem ore standard de muncă, ȋn care să lucrăm și atât, și nici timp liber care să nu prespună muncă. Ambele sfere ale existenței noastre au fuzionat creând o struțo-cămilă care amenință să ne extenueze mai repede și mai mult decât orele suplimentare și weekend-urile muncite la foc continuu.

Și tu ești weisure!

Nu, cei care citesc acest articol nu sunt excluși din discuție. Și te voi convinge și de asta. Cum ȋncepe dimineața ta dintr-o zi normală, de lucru? Presupun că la serviciu, cu o cafea și un survol pe cele mai noi postări ale prietenilor de pe FB, apoi ceva de muncă, o pauză de youtube, apoi un nou tur de forță ȋn câteva magazine online și din nou ceva de lucru. Cam așa decurge fiecare zi și, fără să-ți dai seama, la sfârșitul ei, când stai acasă și mai lucrezi câte ceva ȋn timp ce răsfoiești ultimul catalog Zara sau urmărești ȋn hopuri un serial online, ești extrem de extenuată ȋn mod inexplicabil.

In cautarea timpului pierdut

Asta ȋnseamnă “weisure”: cursul haotic al oricărei zile obișnuite din viața celor mai multe persoane cu acces la net și care dețin și alte gadgeturi care le permit să fie tot timpul… ȋn alte locuri decât ȋn cel ȋn care se află fizic. Revin, totuși, și cu vești bune! Nu trebuie să renunți cu totul la distracția din timpul programului de lucru pentru a nu te mai simți atât de obosită la sfârșitul zilei. Iată câteva trucuri care te vor ajuta “să ȋmpaci și capra și varza”.

Creează un program de muncă și ia pauze dese

Acea sfârșeală care survine după o zi de muncă este determinată de creierul nostru, mașinăria care guvernează ȋntregul organism și căreia nu-i place programul nostru haotic și nici nu se poate adapta la el. Ideal pentru sănătatea ta mintală și fizică este să ȋncepi de azi să-ți faci un program ceva mai strict de muncă și distracție. Jim Loehr, cercetător ȋn domeniul managementului energiei vitale și autorul cărții The Power of Full Engagement, ne sfătuiește ca la 90 de minute de muncă fără ȋntreruperi să luăm 15 minute de pauză. Odată ce vei pune ȋn aplicare acest sfat, vei avea un randament crescut, vei dormi mai bine, vei putea face mult mai multe lucruri și nici nu vei mai fi așa de epuizată.

Cum castigi bani in timpul facultatii fara sa lucrezi

Decuplează-te de la aparate cu două ore ȋnainte de a adormi

Bănuiesc că ai observat faptul că ȋn zilele care abundă de task-uri sau tot felul de activități, adormi foarte greu sau deloc și te simți foarte agitată, derulând ȋn minte zecile de lucruri pe care le mai ai de făcut a doua zi. Este normal să se ȋntâmple asta de vreme ce nu ți-ai acordat timp să intri ȋn starea de somn. Mâine ȋncearcă acest mic experiment: ȋnchide toate gadgeturile cu două ore ȋnainte de a te așeza în pat (și TV-ul) și uită-te cu ochii pe pereți dacă vrei, răsfoiește un album, ascultă muzică, joacă Monopoly cu iubitul… orice.

Text: Anca Rusu

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise