E timpul sa zbori din cuibul parintesc?

E o etapa fireasca in procesul de maturizare. Psihologii au constatat ca, in ultimele decenii, tinerii tind sa prelungeasca convietuirea cu parintii sau sa se intoarca acasa dupa o perioada de independenta. Vinovate sunt fie lipsa banilor, fie dificultatea de a gasi un loc de munca.

Nu lasa teama de independenta sau, si mai rau, lenea, sa te impiedice sa-ti incepi viata pe cont propriu. E un pas necesar si extrem de benefic pentru tine si familia ta.

Remuneratie mica….

Piata locurilor de munca din Romania e atat de aglomerata, incat nici chiar posesorii de multi-diplome postuniversitare nu-si gasesc usor un serviciu bun. In plus, angajatorii par sa aiba pretentii din ce an ce mai mari de la candidati, asa ca s-ar putea sa fii nevoita sa faci numeroase cursuri de specializare sau chiar sa accepti un job prost platit, doar ca sa capeti experienta Si daca nu ai un job stabil cu salariu decent, nici nu poate fi vorba sa te intretii singura. Asa ca vei cauta sponsorizare la parinti. Iar apartamentul alor tai pare un refugiu ideal, cel putin pana vei reusi sa-ti gasesti ceva pe masura asteptarilor.

Ce avem bun la masa?

Multi dintre tineri decid sa se intoarca acasa conform efectului bumerang: fie au suferit o deceptie in dragoste si au nevoie de sprijin emotional, fie viata de independent nu s-a dovedit atat de satisfacatoarea pe cat parea, fie pur si simplu nu reusesc sa-si plateasca facturile. Mama si tata pastreaza mereu usa deschisa.

Conlocuirea cu parintii cand ai trecut deja de 20 de ani poate avea insa si o multime de dezavantaje. Daca ai decis sa stai cu ai tai, vrei, nu vrei, trebuie sa te supui regulilor stapanilor casei. Ca sa eviti certuri si lacrimi de ambele parti, e important sa stabiliti de la bun inceput cateva reguli. Sa stie ce astepti de la ei si mai ales ce nu accepti.

Citeste printre randuri

Cand incepeti sa va certati din orice, e clar ca trebuie sa-ti faci bagajele. Si chiar daca lucrurile merg bine cu ai tai, intreaba-te si raspunde-ti sincer: nu cumva faptul ca inca nu te-ai dezlipit de cuib influenteaza procesul tau de maturizare? Sunt lucruri pe care orice tanar trebuie sa le experimenteze de unul singur pentru a evolua.

Cum iti dai seama ca e cazul sa-ti iei talpasita? Cand te intorci de la discoteca inainte de miezul noptii pentru ca asa te-a rugat tata, cand preferi sa faci integrame cu matusa in loc sa iesi la o bere si cand garderoba ta a ajuns sa se confunde cu a mamei, e clar ca ceva nu e in regula.

O mutare inteligenta

Te-ai gandit mai bine si ai ajuns la concluzia ca merita sa incerci sa te desprinzi de cuib? Iata ce ai de facut ca totul sa iasa cat mai bine. Intai de toate, stabileste un termen limita: „Ma mut pana la sfarsitul lunii.” Apoi fa-ti temele cat mai temeinic. Calculeaza veniturile si vezi cat poti cheltui pe intretinere si chirie.

Daca socoteala iese pe minus, cauta-ti o colega de apartament cu care sa imparti toate cheltuielile. Oricat de sumbru ar parea in prima faza, nu te culca pe-o ureche si nu amana termenul stabilit initial. Te asiguram ca vei fi multumita de decizia luata, o data ce vei da de gustul vietii de adult.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.