Dumbrava Vlăsiei, un loc de basm în apropierea Bucureștiului

Shootingul pentru coperta numărului nostru de august a fost ocazia perfecta să descoperim un loc de poveste, în mijlocul naturii, situat la mică distanță de București și, totuși, atât de departe de agitația și forfota din oraș. Încărcați cu echipamente foto, zeci de haine și accesorii, am poposit cu tot arsenalul nostru în Dumbrava Vlăsiei, acolo unde aveam să petrecem întreaga zi și de unde urma să plecăm mai liniștiți decât ne-am fi imaginat.

Încă de la intrarea în acest complex rezidențial – care se află în plină dezvoltare – ai impresia că pătrunzi într-o lume de basm, pentru că asta îți sugerează strada care șerpuiește misterios printre copaci. Iar odată intrat în complex simți că este unul dintre cele mai armonioase locuri pe care le-ai văzut vreodată. Te simți parcă teleportat într-o altă lume, o altă țară. Dumbrava Vlăsiei este un micro-univers rupt de agitația de zi cu zi a Capitalei, ce s-a construit, așa cum ne-au povestit reprezentanții ei, cu dedicare și atenție deosebită pentru detalii. Viziunea acestora a fost de a tranforma o poiană împodobită cu flori, ce se întindea pe o suprafața de 90 hectare, într-o comunitate sudată, în care locuitorii să se poată întoarce către sine, în mijlocul naturii.Inițiat într-o perioadă în care oamenii au început să fie tot mai preocupați de calitate și, nu în ultimul rând, de achiziția unui întreg concept de viață, mai mult decât a unei simple locuințe, Dumbrava Vlăsiei a beneficiat de o abordare unică, aceea a creării unui parc rezidențial cu respect atât pentru natură, cât și pentru cei ce vor locui în mijlocul acesteia. Ce înseamnă asta? Ei bine, am aflat de la reprezentanții Dumbrava Vlăsiei că scopul lor a fost ca prin planificarea urbanistică – realizată de urbanistul scoțian Donald McCreadie vreme de doi ani, prin eforturi considerabile – să potențeze cadrul natural, să îl protejeze și să îl scoată în evidență. Investițiile în infrastructură (drumuri asfaltate, rețea de apă și canalizare, rețea electrică, stație de epurare, stație de pompare a apei, biofiltru, bazin pentru captarea apelor pluviale) și spații verzi aduc o plus-valoare frumuseții naturale ce înconjoară complexul. Iar toate acestea vor avea un impact pozitiv asupra viitorilor locatari.

Cu o misiune clară de a investi în arhitectură de calitate, care respectă și potențează cadrul natural, Dumbrava Vlăsiei va cuprinde 5 sate – noi am vizitat satul 1, acolo am realizat și shootingul de copertă – fiecare cu propriul layout, însă unite printr-un vast coridor verde. Iar tehnologiile implementate în Dumbravă ajută ca, de exemplu, apa de la robinet să fie apă plată și ca aerul să își păstreze puritatea. Astfel, paradoxal, modernitatea  permite în acest loc crearea unui sat de secol XXI autonom și autosustenabil, în care calitatea vieții comunității reprezintă o preocupare constantă. Ce înseamnă mai exact un proiect rezidențial sustenabil? Am aflat că încă de la început în Dumbrava Vlăsiei s-a investit în calitatea materialelor de construcții și a sistemelor de utilități, pentru a nu fi nevoie de reparații sau înlocuiri. În plus, în Dumbravă aerul este pur, apa de la robinet este apă plată, potabilă, iar pămantul este curat și se pretează micilor culturi organice, în grădina proprie. Soluția de încălzire recomandată pentru locuințe este cea a pompelor de căldură, o soluție nepoluantă și foarte economică, investiția amortizandu-se în doar câțiva ani.

Planuri pentru 2019

În prezent cei care calcă pragul Dumbravei au șansa de a găsi aici, gata pentru a fi cumpărate, case de design, unicat, concepute de birouri de arhitectură reputate din România. Sunt clădiri cu personalitate vizibilă, ce poartă semnătura distinctivă a celor ce le-au proiectat, lăsand, totuși, loc de expresie unui beneficiar necunoscut arhitecților. Pentru anul următor echipa din spatele proiectului Dumbrava Vlăsiei are în plan demararea lucrărilor pentru ceea ce urmează a fi piața centrală. Un spațiu vast, întins pe două hectare, în care arhitectul urbanist Donald McCreadie a prevăzut diverse facilități pentru locuitori: terenuri de sport (tenis, baschet etc.), sală de sport și spații de recreere, magazine, spații de birouri, restaurante sau cafenele. Această zonă nu va avea aspectul unui banal complex comercial, ci va prelua din șarmul piațetelor întâlnite în orașele transilvănene sau germane.

Se spune că poveştile cele mai autentice nu mor niciodată. Iar povestea Dumbravei se diferențiază cu siguranță prin ideea de comunitate pe care o propune, dar și pe accentul pus pe apropierea față de natură și pe valorile unei vieți mai simple și mai sănătoase. O lecție pe care o putem învăța toți din satul tradițional românesc, dar și din ceea ce reprezintă „satul” oriunde în lume, este legătura indivizibilă între formarea comunității și respectarea unui set de reguli, aderarea la principii, valori și năzuințe comune.

Foto: Bogdan Buzuleac.

Citeşte şi: Câștigătorul concursului Imagine Dumbrava Vlăsiei

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.