Dubai – capitala exotica a luxului

Dacă ai visat dintotdeauna să vizitezi un loc unde Lamborghini-urile și cămilele sunt parcate una lângă alta, poți să deschizi ochii. Locul ăsta există și se numește Dubai.

Povestea transformării Dubaiului într-o adevărată bijuterie luxoasă a Emiratelor Unite e teribil de similară cu transformarea Cenușăresei în prințesa palatului. Situat pe coasta de sud-est a Golfului Persic, Dubaiul are o suprafață modestă – un pic peste 4 mii de km2 – dar asta nu l-a împiedicat să se transforme în cea mai chic metropolă din Orientul Mijlociu și într-unul din cele mai solide și puternice business hub-uri ale lumii, întruchipând un stil de viață bazat pe eleganță și, până la urmă, opulență pe alocuri extremă.Dacă încă mai crezi că Dubaiul e doar un conglomerat de autostrăzi, malluri impunătoare și zgârie nori din sticlă și fier, mai gândește-te. Da, aduce uneori cu un Sim City izvorât peste noapte din calculatorul unui arhitect obsedat de aur, și poate fi greu să treci peste poleiala pe alocuri kitsch-oasă ca să ajungi la calitatea lui intrinsecă, dar lucrurile încep încet-încet să se schimbe. Ceea ce până nu demult părea o traducere literală a vechii zicale care spune că ”all that glitter is not gold” (bine, între noi fie vorba, proverbul nu i se prea potrivește, pentru că dacă nici în Dubai nu găsești aur la tot pasul, atunci nu știu unde ai mai putea să cauți), se transformă azi într-un oraș cu o personalitate profund distinctă și originală, cu cartiere și clădiri cool (datorate revitalizării continue a zonei). Dubaiul este în prezent un adevărat magnet pentru cei în căutare de design de calitate, mâncare bună, cultură mixtă și shopping de mare clasă.

Unul dintre cele mai seducătoare și imediat identificabile elemente care recomandă Dubaiul este arhitectura. Clădirile amețitor de înalte, plajele impecabil construite (la naiba, oamenii ăștia au creat o insulă de la zero, și au mai și făcut-o de un lux greu de egalat), interioarele decorate cu gust, totul te duce cu gândul la un fel de Arabian Dream varianta neo-futuristă. Adrian Smith, responsabil și pentru One World Trade Center, din Manhattan, este cel care a pus Dubaiul pe hartă, construind cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, care are 154 de etaje, unde îți recomand să mergi, măcar pentru a-ți doborî un record personal. și nu e singura clădire impresionantă din Dubai. Burj Al Arab, cel mai înalt hotel din lume și singurul deținător a 7 stele, construit pe insula artificială de care-ți povesteam mai devreme (The Palm Island), e la fel de impunător ca Big Ben-ul Londrei sau Turnul Eiffel al Parisului. Deși a fost făcut ca să semene cu un dhow – o barcă tradițională arabă – clădirea e foarte high tech și merită să-i dedici câteva ore. Ca fapt divers, aici s-a filmat Sex and The City 2, deci dacă vrei să vezi unde au dormit fetele, s-ar putea să poți.

Delicii culinare și cluburi de excepție

Cum, însă, nu vizitezi un oraș doar ca să te zgâiești la clădirile lui, trebuie să-ți spun că, de fapt și de drept, popularitatea Dubaiul nu se datorează exclusiv arhitecturii, ci și vieții de noapte. Poate părea contraintuitiv, dar poți să stai liniștită, odată ajunsă aici nu trebuie să te înfășori în burka și să te ascunzi în hotel. Oamenii sunt foarte deschiși, cluburile sunt pline ochi de turiști, iar restaurantele și terasele cu mâncare de vis abundă. Din acest punct de vedere, schimbarea Dubaiului din ultimii pare cu adevărat seismică. Până și Gordon Ramsay și-a deschis aici celebrul Bread Street Kitchen, în cadrul hotelului Atlantis The Palm, deci n-o să duci lipsă de locuri faine în care să te relaxezi la ceas de seară.

Cât despre cluburi, îți recomand să mergi la People by Crystal, o explozie decadentă de glamour și extravangață, situată în vârful piramidei Raffles. Ai grijă, însă, e plin în fiecare seară, nu doar în week-end, iar alcoolul e scump nevoie mare, deci ar cam trebui să-ți pregătești și portofelul, nu doar ochii, pentru o asemenea aventură. Dacă preferi ceva mai laid back, du-te la Barasti Beach Bar, are muzică live, plaja la doi pași și mulți turiști, deci o să te simți oarecum ca acasă. Pentru ceva cu iz mai local, alege o croazieră pe râu, care vine la pachet cu cină (nu care cumva să ratezi uhm ali-ul, un desert tradițional decadent, făcut din pâine înmuiată în lapte și amestecată cu fistic și tot felul de alte nebunii), sau un safari în deșert, pentru un barbecue ca la carte și câteva episoade de dans din buric.

Că tot suntem la capitolul tradiție, mergi la Dubai Museum, situat în Al Fahidi Port. Construit în 1787, e cea mai veche clădire din Dubai, dar au reconstruit-o și reconsolidat-o atât de bine, iar toate artefactele de-acolo arată atât de cool, că vei adora cele câteva ore petrecute acolo. După, ia un water taxi și mergi la cele două souk-uri mega celebre în Dubai, cel de condimente și cel de aur. Totul e ieftin, totul e la reducere și totul e 3 la preț de 1. Eșarfe din cașmir sau mătase, condimente care-ți gâdilă simțurile și bijuterii care-ți iau ochii, cam asta vei găsi aici. Plus că, e cam singurul loc din Dubai unde nu lași o căruță de bani pe mai nimic. La polul opus sunt mall-urile: Dubai Mall și Mall of Emirates sunt cele mai populare, dar și cele mai luxoase și mai scumpe. Dar vin la pachet cu o grămadă de alte beneficii pe lângă shopping. De exemplu, în Mall of Emirates poți să schiezi (!?!), iar în Dubai Mall ai un acvariu world class, care-ți va tăia răsuflarea. Cât despre brandurile prezente aici, le cam ai pe toate, de la Chanel și Dior, la mai hipstereștile Zadig et Voltaire și Marc Jacobs. Du-te disciplinată însă, pentru că o să-ți fie greu să nu pleci cu tot ce-ți pică în mână, și nici măcar în perioada reducerilor nu ai parte de cine știe ce scăderi notabile de preț.

O altă definiție a luxului

Ca să poți să bifezi tot ce ți-am enumerat mai sus în liniște, relaxată, trebuie să stai undeva fain. Mie mi-au plăcut două hoteluri în mod special, și am văzut câteva, recunosc. Pentru spa, îți recomand Habtoor Grand Beach Resort & Spa Autograph Collection, situat în Dubai Marina, la o aruncătură de băț de plaja Jumeirah, cea mai fancy din tot orașul. Pentru mâncare, du-te la Rixos The Palm Dubai (intră pe www.christiantour.ro și vei găsi acolo oferte pentru oricare dintre aceste hoteluri). Sigur, s-ar putea să te întorci cu vreo două kilograme în plus, de la prea mult cheddar, hummus și oaie la proțap impecabil gătită, așa cum am făcut eu, dar eu zic că merită extra-efortul depus la sală la întoarcerea în țară (vezi că avem un articol care-ți explică exact cum să faci în astfel de cazuri, deci te-am rezolvat din toate punctele de vedere, nu mai ai nicio scuză).

Ca să închei, pentru că dacă ar fi să povestesc tot ce-am făcut în cele 7 zile petrecute aici, mi-ar trebui toate paginile revistei, partea cea mai bună a Dubaiului e că face luxul să pară normal, de la sine înțeles. Ai șansa să încerci ce-i mai bun din orice, totul în, cum am spus și mai sus, un pic peste 4 mii de km2. Plus că, în niciun alt oraș nu vei mai simți aceeași vervă și febră a reconstrucției și reînnoirii. Dacă-l vizitezi mâine, și peste șase luni te reîntorci la el, există șanse foarte mari să găsești cel puțin încă o clădire răsărită (practic peste noapte) din nisipul fierbinte. Dubaiul de azi nu seamănă niciodată cu cel de ieri și nici nu cel de mâine. ține minte – activă și sofisticată. Așa o să te facă să te simți Dubaiul.

 

Pentru a te ajuta să îți organizezi mai bine vacanța, Vola.ro a lansat opțiunea Smart Connection, care permite combinarea mai multor zboruri de la companii aeriene diferite, o inovație proprie la care a lucrat peste un an.

Smart Connection înseamnă, practic, combinarea mai multor zboruri, în general de la companii aeriene diferite, care în mod normal nu se pot combina în sistemele de rezervări existente pe piață. Rezultatul este un zbor mixt, cu escale inteligente. În plus, Vola.ro oferă gratuit Garantia Smart Connection care protejează clienții în cazul în care pierd o conexiune pentru că unul dintre zboruri a fost anulat sau a avut întârzieri.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.