Dimensiuni și perspective etice asupra barbariei actuale de George Colang

Cartea lansată la Gaudeamus se anunță a fi una dintre cele mai intrigante lucrări despre natura omului în 2019. Deși la prima vedere poate să pară o carte tehnică, pentru că face apel la o multitudine de surse, e vorba mai degrabă de o abordare eseistică, o dimensiune incitantă despre om.

În esență, spune autorul, lumea actuală nu este civilizată, ci este cel mult rafinată, adică barbară. Astfel, omul actual nu mai iubește autentic, ci în goana după publicitate, mai ales pe rețelele de socializare, se îndepărtează și mai mult de ce înseamnă autenticitate și trăire firească.

În acest sens, iubirea este la raft, la reduceri, căci barbarul de masă, cum spune Colang, înlocuiește valorile morale cu cele pecuniare, deci prietenia nu mai este firească, ci este înlocuită de produse. Ba mai mult, cu cât omul încearcă să iasă în evidență, cu atât se îndepărtează de evoluția sa reală ca om, devenind un mijloc pentru cei care chiar dețin – sub impulsul voinței de putere – această lume barbară. 

Lumea actuală devine atunci doar o lume a strategiile de comunicare în care esența este înlocuită cu forma, iar oamenii sunt înlocuiți cu roboți. Pe acest fir, se întreabă autorul, cum mai putem să iubim autentic, cum mai putem să fim oameni, dacă crima a devenit banală? Căci viața, după cum apare în carte, nu se mai rezumă la valori morale, ci la interese mascate sub pseudovalori morale.

O abordare interesantă este cea legată de limbaj; autorul arată cum eufemismele, limbajul tehnic, dar și cel demagogic – construiesc un portret de consumator – din care unica soluție de a ajunge la fericire este apelul făcut la produs.

Cartea a fost lansată la editura Eikon și pare, mai ales după tema propusă, a fi una dintre surprizele începutului de an. 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.