Dictionar urban: FOMO

Niciodată nu poţi şti când ceva grozav se va întâmpla la o petrecere sau un alt eveniment. Bineînţeles, nu mă refer la ceva banal de genul shoturi de tequilla gratis, ci la lucruri mult mai interesante, lucruri despre care tu şi prietenele tale să vorbiţi săptămâni în şir.

Şi tocmai pentru că nu ştii niciodată când se va întâmpla aşa ceva, dacă nu te duci la o anumită petrecere poţi ajunge persoana căreia i se povesteşte, nu cea care a fost martoră sau care s-a distrat nebuneşte. Din acest motiv apare FOMO, „fear of missing out”.

Cu siguranţă ai fost până acum la zeci de petreceri, chiar dacă de câteva ori nu prea aveai chef şi preferai să stai acasă în pijama în timp ce te uiţi la sezoane întregi din serialul preferat. Însă cum să rămâi acasă dacă toate prietenele tale se duc diseară la o petrecere? Dacă vei rata ceva important? Aşa că ai decis să te ridici din pat, să faci un duş, să te fardezi şi să te îmbraci pentru a putea ajunge în oraş cu prietenele.Oricât de amuzant ar părea FOMO, este o formă de anxietate socială, provocată în special de tehnologia modernă ca telefoanele mobile şi reţelele sociale, prin intermediul cărora afli ce fac prietenii tăi. SMS-uri, check-in-uri, poze de la evenimente… Frica regretului de a fi făcut o decizie proastă că ai rămas acasă apare imediat.

Potrivit unul studiu efectuat de doctorul Andrew Przybylski, FOMO apare în special la persoanele care au nevoi psihologice nesatisfăcute precum dorinţa de a fi iubit şi respectat.

Totuşi, este atât de grav dacă ratăm o petrecere? Se poate întâmpla ceva chiar atât de interesant încât să ne pară rău luni sau chiar ani în şir pentru că am decis să stăm acasă? Cu siguranţă nu! 

Aşa că data viitoare când vrei să stai în pat toată seara pentru a te relaxa, închide Facebookul şi telefonul şi nu te mai gândi la nicio petrecere pe care ai putea să o ratezi. Oricum, vei avea ocazia să mergi la alta după câteva zile.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.