Dictionar urban: Filofobie

COSMO definiţie

Filofobie = teamă de iubire şi intimitate cu persoana de sex opus şi reţinere emoţională faţă de relaţiile sentimentale

„Ne înţelegem super şi totul merge foarte bine! Dar cum fericirea nu durează…”, suspina o prietenă atunci cînd am întrebat-o cum îi merge relaţia cu noul tip cu care se întîlnea de aproape opt luni. Neîncrederea legată de viitorul propriului ei cuplu mi-a stîrnit aceeaşi anxietate pe care o căpătasem nu demult, în urma citirii unui studiu efectuat la universitatea Houston, SUA.

Conform rezultatelor, femeile din ziua de azi sînt atît de speriate de a mai trece prin relaţii tumultoase, epuizante şi cu final trist, încît sînt mai dispuse să renunţe la ele imediat ce apar cele mai mici indicii de „fisurare”.

„Să fugi de sentimentele dificile, <încărcate> şi să îţi creezi un scut emoţional uriaş îţi inhibă de fapt capacitatea de experimenta fericirea”, explică Renee Brown, unul dintre profesorii cercetători. Mai mult, spune ea, pentru că genetic sîntem construite să evităm potenţialele surse de durere, obiceiul nostru de a renunţa la o relaţie de la primul semn de „mucegai” ne reduce semnificativ şansele la împlinire. Incertitudinile ne tulbură şi ne induc anxietate, explică psihologii, însă concentrîndu-te prea mult pe a-ţi proteja inima de răni îţi cauzezi stres şi frustrare. Aşadar…

Dă armura jos

Ştiu, o femeie puternică nu varsă lacrimi, dar plînsul este o reacţie naturală a organismului la stimulii externi negativi (dar şi pozitivi!). Atunci cînd îţi suprimi plînsul îţi pui în pericol sănătatea mentală şi fizică – cruciale pentru a putea fi fericită.
P.S.: nu, tipul nu te va considera mai vulnerabilă dacă te „descarci” în faţa lui! 

Fii mai rezervată

Ok, trăim într-o epocă în care lumea virtuală e aproape la fel de importantă ca cea reală! Atenţie însă la ce alegi să împărtăşeşti pe Facebook, de exemplu. O cercetare efectuată la universitatea Kansas, SUA spune că linia dintre lucrurile dezvăluite pe reţelele de socializare şi cele împărtăşite partenerului devine din ce în ce mai fină. Fii mai zgîrcită cu ce împărtăşeşti despre relaţia cu iubitul şi chiar evită statusurile romantice – cînd te expui în ochii tuturor rişti ca detaliile vieţii tale personale să devină mai puţin speciale în interiorul cuplului.

Prioritizează-ţi dorinţele

Tindem să gîndim şă să ne trăim viaţa după principiul „Vreau totul!”, însă exact această idee îţi poate periclita fericirea pe termen lung. Încearcă să menţii o viziune realistă a balanţei dintre profesie şi dragoste şi vei observa că vei mai mulţumită în ambele aspecte ale vieţii tale. Academicianul Debora L. Spar de la universitatea Columbia, SUA spune că „nu poţi avea totul în viaţă, dar cu siguranţă poţi avea lucrurile care sînt importante pentru tine.” În loc să „fabrici” inutil scenarii de despărţire (cînd de fapt n-ai nici un motiv să dramatizezi situaţia!), focalizează-ţi energia pe a-ţi descoperi iubitul şi de a-ţi face relaţia durabilă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.