Decoratiunile vintage sunt in trend

Cu toate că vechiturile, prin definiție, aparțin unei epoci trecute, iată că decoratiunile vintage au devenit peste noapte actuale și, mai ales, atât de trendy! COSMO îți spune cum să-ți redecorezi casa în stil vintage șic!

E bine să știi că există mai multe stiluri vintage: modern – și atunci ne referim la anii ’50-’80 – sau romantic, adică inspirat de epocile anterioare secolului 20. Pentru a face puțină lumină, vom considera acele stiluri moderne ca fiind retro și pe ultimul, cel romantic, ca „veritabil vintage”. De altfel, articolul este dedicat excentricului vintage, dar și persoanelor romantice!Vechiturile sunt amintiri dragi, senzații pe care le retrăiești de câte ori ai nevoie de puțină liniște sau chiar opere de artă care dau un plus de valoare locuinței. În general, când folosim acest termen ne referim la obiectele care aparțin copilăriei, la acele „lucrușoare” cu istorie și puteri magice.

După tragediile primului război mondial, moda vechiturilor a luat cu asalt întreaga Europă, toți locuitorii continentului aruncând pe fereastră tot ce ținea de nou, de la mitraliere la radiouri, pentru a se reîntoarce cu speranță în trecut. Aceasta este, de fapt, povestea vintage-ului! Totul a început din dorința de a da timpul înapoi pentru a ajunge la superba vârstă a copilăriei.

Dacă te numeri printre acele persoane care adoră obiectele vechi și apreciază confortul unic pe care ți-l pot oferi, atunci delectează-te cu câteva idei noi de „învechire” a casei.

Pictează-ți singură mobilierul!

În primul rând, ține cont de faptul că vintage-ul este cel mai „personal” stil de decorare a casei, extrem de permisiv și expresiv, așa că nu lua soluții deco de-a gata, ci adaptează-le la personalitatea ta! Dacă ești colecționar de antichități sau cărți vechi, atunci, cel mai probabil, casa ta arată ca un mic depozit de „lucruri frumoase”, așezate mai mult sau mai puțin alandala. Cu siguranță colecția ta este superbă, dar ar fi frumos s-o pui în valoare pentru că, altfel, nici tu și nici prietenii tăi nu vă puteți bucura de ea.

Mobila ta nu se potrivește cu artefactele? Picteaz-o! Cumpără un set de pensule bune și vopsele în mai multe culori. Nu uita să iei și șmirghel pentru că-l vei folosi pentru a da o alură de vechi mobilei tale.

Întâi, desenează pe hârtie modelul pe care îl vei picta, ca să nu-ți distrugi mobilierul făcând încercări. Aplică întâi culoarea de bază în mai multe straturi de vopsea pe care le lași să se usuce. Abia după aceea e bine să folosești șablonul pentru a reproduce modelul dorit. Șmirgheluiește cu grijă pe laterale o comodă, de exemplu, pentru a obține efectul de folosit. Poți șmirghelui până ajungi la lemn sau poți elimina doar câteva straturi de vopsea. Producătorii de mobilier învechit artificial folosesc un procedeu similar de anticare a lemnului la care adaugă arderea vopselei și lemnului cu ajutorul unei lămpi cu gaz (poți folosi o lumânare) și „zgârierea estetică” cu ajutorul unor cuie sau perii de sârmă (similare cu cele cu care cureți grătarul).

Acum poți să-ți așezi piesele din colecție pe rafturi pentru a fi admirate – porțelanuri, obiecte din cermică, lemn sau statuete exotice!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.