De ce plânge bebelușul? Învață-i secretele și te vei trezi fresh în fiecare dimineață

Dacă ești mămică, sigur ai experiment și tu nopți lungi de nesomn. Acele ore nesfârșite în care bebelușul plânge și tu nu știi ce să-i mai faci ca să îl liniștești și să adoarmă. Diminețile nu sunt niciodată ușoare după o astfel de noapte, mai ales că jobul unei mame nu se termină niciodată. Aceste momente sunt greu de experimentat, mai ales dacă ești mamă tânără, la primul copil și nu ai pe nimeni aproape care să te ajute măcar cu un sfat.

Din fericire, deseori, motivele pentru care cel mic plânge sunt evidente, iar soluțiile chiar sub ochii tăi, deși par la mare distanță. Iată care sunt cele mai comune dintre acestea și cum poți să-l calmezi, pentru un somn liniștit: 

  1. Bebelușul plânge pentru că este balonat sau are colici

Dacă bebelușul tău plânge, își arcuiește spatele și dă din piciorușe, este balonat, spune medicul pediatru Preeti Parikh din New York. Îl poți ajuta așezându-l pe partea stângă sau pe burtică. Acest lucru va accelera procesul de digestie. Ridică-i piciorușele la piept și jucați-vă „bicicleta“. Îl va ajuta să elimine gazele.

Și colicii bebelușilor declanșează de multe ori reprize nesfârșite de plâns. Nu sunt o boala, ci, pur și simplu, un proces de adaptare a sistemului digestiv la noua modalitate de alimentație. Îl poți ajuta oferind-i ceai de chimen, fenicul sau anason, însă nu înainte de a vorbi cu medicul pediatru, care îți poate recomanda și alte tipuri de tratamente, pe care le găsești în farmacii. O băiță caldă sau masajul burticii pot ajuta, de asemenea.

 

  1. Bebelușul plânge de foame

Dacă nu sunt hrăniți la timp, nou-născuții nu plâng, țipă de foame de-a dreptul. Ideea este să urmărești semnele timpurii prin care copilul îți indică singur că este ora de hrănire.

„Plânsul este ultimul semn al foamei“, a declarat Paul Horowitz, medic pediatru din Valencia, California. Secretul este să-i dai să mănânce imediat ce începe să scoată sunete, să ducă pumnii la guriță și să caute cu privirea sânul sau sticla.

 

  1. Bebelușul plânge pentru că are scutecul murdar

Unii copii stau ore la rând cu scutecul murdar, fără să spună nici „pâs“, alții încep să plângă și dacă nu-i schimbi în secunda doi. Ca să eviți aceste episoade, caută scutece care își schimbă culoare imediat ce s-au udat. Astfel nu va mai trebui să-l dezbraci pe cel mic de fiecare dată când ți se pare că a făcut pe el, iar el nu va mai plânge atunci când tu nu îți dai, pur și simplu, seama că este timpul să-l schimbi.

 

  1. Bebelușul plânge pentru că îi ies dinții

Sunt bebeluși cărora încep să le iasă dințișorii chiar și de la patru luni. Dacă salivează excesiv și începe să roadă tot ce prinde este timpul să iei măsuri înainte ca lucrurile să scape total de sub control. Îi poți masa gingiile sau cumpăra jucării speciale care calmează durerile. Ajută dacă le ții puțin la rece, în frigider, înainte să le dai copilului. De asemenea, la recomandarea pediatrului, gingiile pot fi tratate cu geluri speciale care atenuează durerile și senzația de disconfort.

 

  1. Bebelușul plânge pentru că-i este… somn

Poate că tu adormi imediat ce pui capul pe pernă, însă nu același lucru poate fi spus și despre bebelușul tău. În mod paradoxal, cu cât este mai obosit, cu atât va fi mai greu de liniștit și de adormit. Aici trebuie să testezi și să vezi ce funcționează mai bine pentru copilul tău. Înfășatul, de exemplu, poate crea o senzație de confort și îi poate liniști în acest fel pe unii nou-născuți. Alții, în schimb, răspund mai bine la legănat, la un cântec de leagăn sau la… sunetul pe care îl scoate aspiratorul.

Rezistă tentației de a limita reprizele de somn din timpul zilei, în speranța că asta îl va adormi mai repede pe bebeluș seara. Nu este cazul. În plus, sugarii care dau semne că le este somn, trebuie lăsați întotdeauna să doarmă, spune medicul Horowitz.

  1. Bebelușul plânge pentru că este prea agitat

 

Se întâmplă în momentele în care este prea multă lume la tine în casă, iar copilul trece, pe rând, de la o persoană la alta. Cei mici nu sunt obișnuiți cu agitația, își pierd răbdarea repede și încep să plângă. Tocmai de aceea, este bine să-l izolezi pe copil atunci când dă semne că este suprasolicitat și agitat. Sau pune-l în cărucior și ieșiți la o plimbare scurtă. Aerul curat și o ruta familiară vor ajuta, cu siguranță.

Încearcă însă să nu cazi în cealaltă extremă și să-l protejezi pe cel mic de orice stimul exterior. Este important ca, încet-încet, să învețe să facă față și situațiilor puțin inconfortabile.

 

Tu ce metode folosești pentru a-l calma pe bebelușul tău?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.