De ce noul tău hobby ar trebui să fie grădinăritul

Pandemia aceasta ne-a pus față în față cu întrebarea scriitorului Matei Vișniec: „Eu la ce «anormalități» am închis ochii și care dintre ele aș dori să nu se mai reproducă?” Pentru mulți, unul dintre răspunsuri sigur este «deconectarea de Natură». La care ne întoarcem, se pare, ca la un terapeut. „Noi, oamenii, suntem în așa fel construiți încât creierul nostru caută mereu să facă conexiuni, să dea sens lumii în care trăiește și să caute siguranță în sine însuși și în lumea de afară.

Cred că grădinăritul face exact acest lucru: ne repune în contact cu lumea noastră interioară și cu natura, cu exteriorul. Există din ce în ce mai multe studii care atestă efectele benefice atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru starea noastră emoțională și mentală, ale contactului cu natura, sub orice formă. Este important, mai ales în aceste momente de incertitudine prelungită, de nesiguranță și o formă sau alta de neputință, să regăsim confort și echilibru în lucrurile aflate la îndemână și în puterea noastră”, mi-a explicat psihologul Sabina Strugariu, când am întrebat-o de ce crede că oamenii au simțit nevoia, brusc, să coboare în fața blocului și să planteze legume, dincolo de nevoia de a sta în aer liber.gradinarit

Într-un spațiu mic, o grădină așa de mare…

Dacă ai o casă cu grădină, dar spațiul nu este atât de ofertant, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să creezi zone bine delimitate vizual, să alegi legumele și florile care au nevoie să se extindă pentru plantarea pe orizontală, și să creezi adevărate grădini verticale pe gardurile sau chiar pereții casei. Există numeroase plante perene care pot colora grădina tot restul anului. De exemplu, plante care înfloresc iarna (arbustul zânei, iasomia de iarnă, cișmir dulce). Sau plantele de frontieră, care nu cresc foarte mult în înălțime și cu care poți îngrădi spații cu funcții diferite alegem dintre cele care cresc în același timp, cu înălțimi mai mici de 40 cm, cum ar fi gălbenele, petuniile, cârciumăresele (au și proprietatea de a alunga dăunătorii legumelor, așadar poți delimita un spațiu de iarbă de cel cu roșii, ardei).

Există arbuști, fie decorativi, fie dintre cei care produc fructe sănătoase și delicioase (zmeură, coacăze, mure). Poți alege și plante ornamentale cu proprietăți curative lavanda arată spectaculos, dar și alungă țânțarii și are proprietăți aromaterapeutice, așa cum busuiocul grecesc crește în tufe care pot parfuma întreaga grădină și, de asemenea, este un protector foarte eficient împotriva insectelor incomode.

Grădina din balconul tău

Pentru că tot am pomenit de grădinile verticale, ele se potrivesc și te ajută cu atât mai mult când locuiești în apartament. Este modul cel mai eficient de a profita de tot spațiul de care dispui: poți amenaja o grădină verticală pe balcon, dar și în living sau în birou. Poți folosi europaleți sau un tablou cu licheni care are sistem propriu de irigație, astfel va rămâne mereu verde, chiar și când vei putea să pleci iarăși în vacanță. Aceste grădini verticale reduc cantitatea de carbon, purifică aerul de interior, au proprietăți termoizolante și fonoabsorbante (gata cu gălăgia vecinilor care au un copil abia născut sau cu cei care ascultă muzică cu volumul la maxim), și creează o atmosferă pozitivă care îți va oferi o stare de bună dispoziție ori de câte ori le vei privi.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN REVISTA COSMOPOLITAN, EDIȚIA IUNIE 2020.

Află aici cum poți face rost de revistă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.