De ce ne este greu să renunțăm la o prietenie toxică?

O prietenie toxică ne afectează puternic, însă deseori ne este greu să renunțăm la ea. Astfel, întâlnirile cu persoana respectivă continuă să fie de multe ori frustrante și ne simțim stresate încă din momentul când stabilim următoarea întâlnire.

Din păcate, chiar dacă realizezi că un prieten este toxic, tot poate fi greu să te distanțezi de el sau chiar să renunți la prietenie. Am discutat cu doi psihologi despre acest subiect, pentru a afla care sunt motivele pentru care păstram astfel de relații.

1. Vă cunoașteți de mult timp

Poate doar de câțiva ani, poate din copilărie, dar cert este că aveți multe amintiri împreună și parcă nu-ți vine să renunți la o persoană care a fost alături de tine atât de mult timp. Totuși, dacă în prezent relația voastră nu este una potrivită, care te face fericită, nu ai un motiv solid pentru care să o continui.

2. Să renunți la prietenie pare un eșec

Te simți mândră că ai păstrat o prietenie atât de mult timp, iar dacă persoana respectivă nu dă niciun semn că ar vrea să scape de tine simți că tu ești vinovata, iar a renunța la prietenie pare un eșec personal. Acesta este motivul pentru care ne este greu să ne despărțim de cineva, dar știm din experiență că putem trece peste, iar regretele (dacă vor exista) o să dispară.

3. Consideri că meriți să se poarte urât cu tine

Persoanele toxice te manipulează și profită de complexele tale, pentru a te face dependente de ele. Deseori, atunci când cineva drag (un prieten sau partenerul) ne jignește sau ne critică, putem crede că nu este neapărat o persoană rea, ci doar spune verde-n față adevărul.

4. Te temi că vei pierde prietenii comuni

Dacă sunt prieteni adevărați nu ar trebui să se întâmple asta. Mai mult, dacă amândouă sunteți persoane mature, ar trebui să puteți ieși împreună, în grup, dacă va fi cazul – de exemplu, cu ocazia unei aniversări. Tot ce contează este să nu îți bârfești prietenul toxic cu restul prietenilor, deși poți discuta cu ei despre situația, dintr-un punct de vedere obiectiv.

5. Te temi că vei petrece prea mult timp singură

Din nou, unul dintre motivele pentru care ne este teamă să ne despărțim de cineva. Totuși, e important să te simți bine și de una singură și să privești acest timp ca pe unul în care te poți concentra pe dezvoltarea ta.

 

Citește și: 9 semne că trebuie să închei o prietenie toxică 

Citește și: Minciuni pe care ți le spui într-o relație toxică

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Julia Pugachevsky)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.