De ce ar trebui să îți pese de Ziua Pământului

Ziua Pământului se sărbătorește în fiecare an pe 22 aprilie, iar scopul său este protejarea mediului înconjurător.

Cel mai simplu răspuns la întrebarea „De ce ar trebui să îmi pese de Ziua Pământului?” este că pe această planetă locuiești. Cu toții ne plângem de lipsa spațiilor verzi, de schimbările climatice, de poluare și mizeria de pe străzi, însă puțini dintre noi chiar facem ceva pentru a schimba lucrurile în bine. Ne-am obișnuit să dăm vina pe autorități că nu se ocupă de astfel de lucruri, dar adevărul e că și noi putem face multe pentru mediu.Citește și: Cum să ai un stil de viață eco

Ziua Pământului este doar o zi care ar trebui să ne atragă atenția, însă protejarea mediului înconjurător este un scop pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem zilnic. Deci, ce poți face pentru a avea un stil de viață ecologic?

Nu arunca gunoi pe stradă

Chiar dacă în multe zone nu sunt destule coșuri de gunoi pe stradă, poți păstra un ambalaj până găsești unul. Acest lucru se aplică și la chiștoacele de țigări sau guma de mestecat. Apropo, știai că păsările sau alte animale pot înghiți guma de mestecat și se pot îneca cu ea?

Nu mai irosi apa

Fă duș în loc de baie, oprește apa cât de speli pe dinți (ai putea și atunci cât te săpunești sau speli vasele) etc.

Uite un exemplu de spălat corect vasele:

Nu mai arunca mâncare

Gândește-te dinainte la ce vei mânca, fă liste de cumpărături, cumpără doar ce ai nevoie. În acest fel, mâncarea nu se va mai strica și nu va mai fi nevoie să o arunci. Știai că anual, doar în România, se aruncă la gunoi peste 2 milioane de tone de mâncare?

Stinge lumina când ieși din cameră

Nu mai irosi electricitatea: aprinde lumina doar când e nevoie și scoate electrocasnicele din priză atunci când te culci sau nu ești acasă. De asemenea, cumpără becuri ecologice.

Reciclează

Da, suntem conștienți de faptul că în România poate fi puțin dificil să reciclezi, dar nu imposibil! Încearcă măcar o lună să reciclezi și vei vedea că nu este chiar atât de greu precum crezi.

Citește și: Stil de viață ECO relevant și eficient

Folosește cât mai puțin automobilul propriu

Alege să folosești o bicicletă sau transportul în comun și scoate mașina din garaj doar atunci când pleci în vacanțe sau la hypermarket, dacă ai prea multe cumpărături.

Consumă mai puțină carne

Pentru început, renunță la carne o zi pe săptămână, apoi două zile, trei zile… Nu e atât de greu. Renunță apoi și la lactate și ouă.

Nu în ultimul rând, povestește-le tuturor obiceiurile tale eco. În general, obiceiurile bune sunt contagioase, așa că dacă le vei explica tuturor cât de ușor este „să trăiești” verde, atunci prietenii, vecinii și familia îți vor urma exemplul.

Citește și: Economia de energie începe de acasă

 

 

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.