Cum vopsești natural ouăle de Paște

Deşi ouăle roşii sau cele colorate în galben, verde, albastru, mov etc sunt pe mesele tuturor de Paşte, fiind cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători, vopseaua folosită poate fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Sigur, vopsim doar coaja, nu şi oul în sine, însă de multe ori vopseaua reuşeşte să treacă şi prin coajă, mai ales dacă aceasta este subţire.

Un studiu făcut anul trecut de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor pe 10 tipuri de vopsea roşie de ouă arată că 8 dintre acestea conţin Azorubina, E122, un colorant roşu toxic care poate provoca hiperactivitate şi astm la copii, dar şi reacţii la persoanele care nu tolerează aspirina. Acest aditiv este interzis în unele ţări, însă încă îl putem găsi în supermarket-urile noastre. De asemenea, 9 dintre cele 10 produse studiate conţin diferiţi aditivi alimentari.

Din acest motiv, îţi recomandăm să colorezi ouăle în mod natural, fie că le preferi roşii sau alte culori. Însă cum faci asta?

Pentru ouă roşii foloseşte coajă de ceapă roşie, sfeclă, paprica.

Pentru ouă albastre, varză roşie.

Pentru verzi, spirulina, coaja de prun.

Pentru ouă galbene, morcov şi curcumă, pătrunjel, urzică..

Pentru ouă violet, mure sau afine.

Există două metode de colorare: la cald sau la rece. În primul caz, trebuie să fierbi planta cam 45 de minute, o strecori, adaugi puţin oţet şi sare, apoi adaugi ouăle şi ţii oala la foc mic încă vreo 15-20 de minute.

Citește și: Retete de Paste pentru vegetarieni: drobul

Dacă preferi metoda „la rece”, trebuie să fierbi planta 20-30 de minute, o strecori, laşi apa la răcit, adaugi puţin oţet şi sare, apoi pui ouăle deja fierte în apa colorată şi le ţii la frigider peste noapte.

Când ouăle sunt gata, lasă-le puţin pe un şerveţel pentru ca „vopseaua” să se fixeze, apoi unge-le cu puţin ulei pentru strălucire, dar ai grijă să nu freci prea tare, pentru a nu lua culoarea de pe ele.

După cum vezi, este foarte simplu să colorezi ouă în mod natural! Ce spui, încerci şi tu anul acesta?

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.