Cum stai cu inteligenta emotionala?

„Inteligenta emotionala se refera la capacitatea de a recunoaste propriile emotii si pe ale altora, pentru a ne motiva pe noi insine si pentru a controla emotiile in sine sau in relatiile cu ceilalti”, spunea Daniel Goleman in 1998, in cartea sa „Totul despre inteligenta emotionala” („Working with Emotional Intelligence”).

Cu alte cuvinte, chiar daca o persoana are cunostinte bogate si idei geniale, daca nu se cunoaste pe sine suficient cat sa-si stapaneasca sentimentele si emotiile, poate sa intampine greutati in a le aplica, in a dezvolta relatii cu cei din jur, si nu numai; acest deficit ar putea impiedica urcarea treptelor in cariera.

Totodata, conceptul a dovedit faptul ca si oamenii cu un IQ slab pot avea succes, cu conditia sa-si descopere si sa foloseasca inteligenta emotionala corect. Iar viata reala chiar demonstreaza din plin acest fapt…

Inteligenta emotionala se bazeaza pe 4 piloni si este obligatoriu sa bifezi fiecare dintre aceste elemente pentru a ajunge sa-ti atingi scopul. Primele doua reprezinta componenta personala a inteligentei emotionale, iar celelalte doua vizeaza elementul social. Hai sa devenim mai inteligente… emotional!

Fa cunostinta cu emotiile tale

Orice ai face, daca nu te cunosti bine pe tine insati, sansele de reusita scad simtitor. De aceea, primul pas catre obiectivul nostru – dezvoltarea inteligent ei emotionale – trebuie sa fie autocunoasterea emotiilor.

Emotiile sunt exprimate in orice fel de activitate pe care o desfasuram, fie ea fizica sau mentala. Ai emotii cand iubesti, cand astepti, cand iti doresti ceva, cand vrei sa vorbesti, cand iti amintesti sau cand iti imaginezi.

Orice decizie, fie ea personala ori profesionala, importanta ori banala, are o componenta emotionala. Iar reactiile la sentimentele care te incearca de fiecare data sunt diverse.

Astfel, uneori ne vine greu sa ne exprimam, alteori nu ne putem abtine, si tot asa. Trebuie sa realizezi ca nu numai vorbele, ci si emotiile tale transmit anumite mesaje catre interlocutor si totodata determina reactiile celor cu care (incerci sa) comunici. De aceea, e foarte important sa identifici corect si realist aceste emotii.

Fii stapana pe situatie

N-ai vrea sa-ti poti alege reactia in anumite momente? Cum ar fi daca ai avea puterea de a-ti gestiona emotiile? Categoric, viata ta ar fi mult mai usoara.

Pentru a putea stapani aceasta tehnica, este suficient sa-ti raspunzi la cateva intrebari.

Mai intai, va trebui sa-ti dai seama ce anume exprimi, pentru ca apoi sa constati modul in care o faci.

Important este si cand, dar si unde anume exprimi aceste emotii, si nu in ultimul rand, in fata cui ai acele reactii.

Goleman evidentiaza in cartea sa cateva conditii care te pot ajuta sa-ti gestionezi corect emotiile:

  • transparenta,
  • autocontrolul si mentinerea integritatii,
  • capacitatea de adaptare la schimbare,
  • orientarea catre rezultate,
  • initiativa,
  • optimismul si
  • perseverenta.

Iata ca reteta succesului nu este atat de dificil de pus in practica, cu conditia sa-ti doresti asta si sa admiti ca e ceva in neregula in atitudinea ta.

Cata vreme faci tot posibilul sa te controlezi, sa ai constiinta impacata si sa incerci sa faci in asa fel incat schimbarile sa nu te ia prin surprindere, sa crezi ca se poate, te poti considera pe drumul cel bun.

In acelasi timp, este important sa iti orientezi emotiile catre obiectiv; orice ti-ai propune sa faci, trebuie sa te automotivezi, fara sa pierzi nicio clipa din vedere partea practica a atingerii scopului (resursele, limita de timp, persoanele implicate).

Apoi, este foarte important sa gasesti puterea sa-ti expui ideile si propunerile; nimeni nu poate intui ceea ce vrei tu sa faci.

Pune-te in pielea altcuiva

Nu poti relationa cu ceilalti daca nu ii intelegi, daca nu esti sensibila la nevoile sau necazurile lor.

Goleman sublinia cat este de important sa simti sentimentele din jur si sa participi afectiv.

Cea mai simpla cale de a-i intelege pe ceilalti este prin empatie, adica pornind de la propriile experiente, mai exact, punandu-te in locul lor: „Oare cum as reactiona daca as fi in situatia lui?” sau „Ce solutie as alege daca mi s-ar intimpla mie?”

Deci… esti o prezenta agreabila!

Pentru a ajunge in aceasta etapa, este necesar sa le fi rezolvat corect pe cele dinainte. Mai precis, nu poti dezvolta relatii corecte cu cei din jur daca nu stapanesti bine si nu pui in aplicare tot ce ti-am indicat mai sus.

Mesajele tale vor continua sa fie interpretate gresit, ceea ce va atrage reactii pe care nu le-ai dorit, tu vei reactiona nepotrivit si totul poate fi compromis.

Iti va fi greu sa comunici cu ceilalti daca nu reusesti sa-i intelegi si nici nu vei putea vorbi pe limba lor. Adica… va trebui s-o iei de la capat!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.