Cum să fii motivată în ceea ce faci și ce ne menține motivația

Motivația este necesară pentru orice obiectiv pe care ni-l stabilim, fie el personal sau profesional. Pentru a avea cu adevărat succes pe termen lung, este important să înțelegem nu doar cum să fim motivate pentru a începe, ci și ce ne menține motivația în continuare.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când îți stabilești un obiectiv este să ai un scop puternic, altfel nu vei reuși. Întreabă-te de ce vrei o anumită schimbare în viața ta.

De exemplu, îți dorești să schimbi locul de muncă cu unul mai bine plătit, însă pentru ce anume ai nevoie de un venit mai mare? „Pur și simplu pentru a avea mai mulți bani” nu este o motivație suficient de puternică, însă „pentru a călători în Noua Zeelandă” este cu totul altceva. Imaginează-ți că ești deja acolo, admiră peisajele de poveste în fotografii pe Instagram, planifică-ți itinerariul și te vei simți mai motivată să cauți un job mai bun.

Sau poate vrei să te apuci de sport, dar întotdeauna renunți după câteva zile și revii la sedentarism. De ce anume vrei să faci sport? O motivație bună ar putea fi evitarea problemelor de sănătate cu care se confruntă rudele tale mai în vârstă, pentru a trăi o viață lungă, dar și sănătoasă și fericită.

Apoi, ce ne menține motivate? Primul lucru este crearea de circumstanțe favorabile pentru atingerea obiectivului. Revenind la primul exemplu de mai sus, poate îți dorești un job în IT, dar nu simți că ai încă toate cunoștințele necesare. Crearea de circumstanțe favorabile poate însemna să te înscrii la un curs în acest domeniu și să îți faci mai mult timp pentru a exersa acasă.

Cel de-al doilea lucru care ne menține motivația este recunoașterea progreselor. Fiecare persoană reacționeză pozitiv la laude și recunoașterea progreselor pe care le face, fie că acestea sunt mici sau foarte importante. Discută despre evoluția ta cu prietenii sau familia, pentru ca aceștia să îți ofere feedback pozitiv. De asemenea, ajută să „împarți” un obiectiv cu partenerul sau un prieten, pentru a vă putea motiva unul pe celălalt. O altă idee care funcționează este să îți oferi singură recompense atunci când evoluezi.

Tu cum reușești să îți menții motivația atunci când încerci să duci la capăt un obiectiv?

 

Citește și: Cum îți stabilești obiective în viață? 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.