Cum să devii un bun ascultător

Comunicarea nu înseamnă doar să vorbim și să împărtășim idei și povești, ci și să știm cum să ascultăm corect. Atunci când ești un bun ascultător, interlocutorul se va simți apreciat, iar șansele să vrea să intre în discuție cu tine și altă dată sunt mai mari. El va avea mai multă încredere în tine și vei părea o persoană mai plăcută, deci îți vei face mai ușor prieteni și vei îmbunătăți relațiile pe care deja le ai.

Cum devii un bun ascultător?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să înțelegi limbajul nonverbal și să aplici gesturile pozitive. În acest context, ar trebui:

  • să dai ușor din cap, arătând că ești de acord cu interlocutorul sau că vrei să vorbească în continuare;
  • să înclini ușor capul când primești o informație interesantă;
  • să zâmbești, dacă e cazul;
  • să ridici ușor sprâncenele, arătând că subiectul te interesează;
  • să te apropii de interlocutor – dacă stați la masă, apleacă-te puțin în față;
  • menține contactul vizual

Bineînțeles, toate aceste gesturi trebuie să fie naturale și să nu le faci prea des. O idee bună e să le exersezi acasă, în fața oglinzii, pentru a te asigura că nu exagerezi.

Apoi, oferă-i interlocutorului toată atenția ta. Evită să arunci ochii la alte persoane sau, mai rău, la ceas; evident, e de la sine înțeles că nu ar trebui să îți verifici notificările de pe Facebook atunci când porți o discuție cu cineva.

Un alt lucru pe care trebuie să înveți să îl faci este să asculți cu scopul de a înțelege ce ți se spune. Multe persoane au tendința să se gândească la ce ar trebui să răspundă în loc să fie 100% atenți la informațiile primite.

Un bun ascultător este și open minded și nu trage concluzii pripite. Ai putea să nu fi de acord cu cineva, însă nu intra într-o discuție contradictorie. În schimb, cere-i mai multe informații, pentru a afla de ce are o părere pe care tu o consideri greșită.

Nu uita că ești în primul rând un ascultător, nu o persoană care trebuie să dea sfaturi. Deseori, când un prieten ne povestește despre o problemă pe care o are, sărim cu sfaturi necerute. Deși acestea pot fi utile, interlocutorul ar putea să nu le aprecieze; în general, atunci când cineva are nevoie de un sfat, îl va cere direct. Când te afli într-o astfel de situație, încearcă să empatizezi și să asculți pur și simplu ce are de spus prietenul respectiv. Uneori, el se va simți mai bine doar pentru că a spus ce avea pe suflet.

Tu știi cum să fii un bun ascultător? Ce alte sfaturi ai mai adăuga pe această listă?

 

Citește și: Limbajul nonverbal la interviul pentru job 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.