Cum să decodezi formulările standard din email-uri

Tocmai ce-ai aterizat, după absolvire, într-un birou – noul tău loc de muncă. Bravo! Îndată ce te vei instala Email-urile vor începe  să curgă, motiv pentru care ar trebuie să știi câteva chestii esențiale oricărui novice.

Nouă în câmpul muncii? Ia-ți o cafea, stai pe un scaun și studiază un pic limbajul folosit în Email-urile de serviciu. Totodată, vei afla cum să te descurci atunci când vei avea senzația că ești pe Titanic, iar Rose, în loc să-ți arate o portiță de scăpare, e cea care te aruncă peste bord. Nu este atât de rău cât pare, serios, dar vei înțelege curând de ce este un aspect relevant – mai multe despre asta, mai târziu.

„Mulțumesc anticipat.”

Probabil cea mai enervantă expresia folosită în limbajul corporatist. Expeditorul își spune, practic, să faci ceea ce ți-a cerut, iar tu nu vei pune nicio întrebare. Destul de nepoliticos, am spune.

Cum să răspunzi:

„Voi reveni imediat ce voi putea.” Următorul pas e să-l muți în coada listei de sarcini, să-l faci uitat, pentru ca apoi să revii asupra mesajului respectiv când te simți pregătită (când destinatarul începe să tremure un pic.

„Gestionarea timpului este esențială.”

O sintagmă aflată încă în dezbatere. Persoana de la celălalt capăt îți spune, practic: „lasă smiorcăiala și rezolvă problema.” După ce mă dau de ceasul morții preț de vreo 10 minute, îmi trag ceva pe mine și voi face „ceea ce este necesar, într-un timp scurt,” ceea ce înseamnă că lucrez în ritmul meu, dar dacă ceva nu poate fi făcut, pur și simplu nu se face.

Cum să răspunzi:

„Voi face tot posibilul, mulțumesc pentru sfaturile oferite.” În cel mai bun caz, vor urma și alte sfaturi relevante.

„Faceți ceea ce este necesar.”

Câți ani ai?

Cum să răspunzi:

Dacă nu ai idee despre ce vorbește, întreabă direct. Sau, pentru a lansa o provocare persoanei în cauză (nu e tocmai indicat, dar hei, e viața ta – eu te admir din umbră), răspunde acestui individ din epoca medievală cu „Adică!?”

„Noroc!”

Nu am prea înțeles de ce se folosește asta în mailuri. Nu suntem la o bere în oraș. Deci, pentru toți cei care o folosesc în mesaje, mai bine ați spune „Mersi”. Nu e nevoie să le reamintiți că nu sunt în bar.

Cum să răspunzi:

Ce-ar fi să-i trimiți o poză cu un cocktail? Sau pur și simplu spune-i „Cu plăcere.”

„Trecem peste asta…”

Fugi cât vezi cu ochii! Șeful tău direct/colegul a ajuns la capătul răbdării și ai face bine să găsești o soluție să remediezi situația, rapid. SAU, poate v-ați pus de comun acord asupra a ce înseamnă „asta”, mai precis: a) veți face lucrurile diferit, b) schimbați abordarea, împreună.

Cum să răspunzi:

Dacă te găsești în prima situație, ar fi bine să stabilești o întâlnire cât mai curând. URGENT. Dacă te afli în cazul al doilea, aprobă și spune „Da, trecând mai departe, vom face astfel…” Reiterând ceea ce ați decis inițial, este o cale bună să dovedești că ai fost atentă. Este și un mod ideal să te asiguri că vorbiți aceeași limbă. În cazul în care situația se complică, trebuie să te asiguri că vei ști ce să faci „mai departe”.

„Poți rămâne peste program diseară?”

Drăguț că a întrebat, nu toți o fac.

Cum să răspunzi:

„Desigur, dar pot veni mai târziu mâine, sau poate să plec mai devreme?” Le arată că ești dispusă să pui osul la treabă, dar nu o vei face, fără o răsplată.

„Vezi mailul de mai jos.”

Tu l-ai citit? Nu poți face un mic rezumat? Ție ți-ar plăcea ca eu să-ți redirecționez mailuri? Răspunde, interlocutorule!

Cum să răspunzi:

„Mulțumesc foarte mult pentru că mi-ai retransmis mesajul, apreciez enorm. Tu ce crezi despre cele cuprinse în email?” – în felul acesta, persoana de la celălalt capăt va trebui să-și miște… și să dea o mână de ajutor. Apoi, fie că ți-au redirecționat mesaje care nu-i privesc (și deci nu sunt obligați să-ți explice), fie că te ajută, spune doar „Mulțumesc, apreciez.”

 

Oricât ar fi de greu, nu-ți schimba atitudinea – rămâi în sfera profesională. Nu bârfi despre faptul că ești tratată diferit.

 

Să vorbim și despre situația „Titanic” pe care o menționam mai devreme. Ce este mai exact… ? Ceva care seamănă cu o navă gata să se scufunde. Doar că nu e o navă. Ești doar tu și cu jobul tău, în ape agitate. Semne că te scufunzi lent, adânc, tot mai adânc… – desigur, exagerez, pune asta pe seama lipsei de somn. Uită-te după semne precum:

  • O schimbare a tonului (de către colegi, superiori).
  • Colegii încep să ia distanță.
  • Primești tot mai puține sarcini.
  • Nu mai ești inclusă în ședințele obișnuite, nu mai ești cooptată în proiecte noi.
  • Mai nou ești pusă să detaliezi cheltuielile și cum folosești timpul.
  • Ți s-a tăiat din salariu.

Cum să-ți reconsolidezi poziția sau cum să îți faci ieșirea cu grație…

  • Cere o întrevedere și stabilește o serie de întrebări sau o listă de subiecte de discuție
  • Oricât ar fi de greu, nu-ți schimba atitudinea – rămâi în sfera profesională. Nu bârfi despre faptul că ești tratată diferit, nu vei face decât să grăbești sfârșitul.
  • Dacă problema nu poate fi rezolvată, refă-ți CV-ul și începe să cauți un nou job (în timpul liber). După ce vei fi găsit ceva, înmânează scrisoarea de demisie și mulțumește-le pentru tot ce au făcut pentru tine. Rămâi demnă și nu-ți strica reputația pentru o situație nefericită.

Sper ca toate cele de mai sus să-ți fie de folos. Vreau să-ți reamintești faptul că poți face orice îți dorești și că nu trebuie să te simți pe dinafară. Ai răbdare cu tine însăți și cu situația actuală, apoi amintește-ți că ești nouă în câmpul muncii. Nu este cazul nici să faci pe atotștiutoarea, sau vei avea probleme. În schimb, consideră-te un burete care absoarbe cât mai multă informație cu putință.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.