Cum să ai o experiență pozitivă pe social media

Folosim platformele de social media pentru a ne relaxa, amuza, pentru a comunica cu prietenii sau familia sau pentru a ne informa. Aproape orice tânăr adult are cel puțin un cont de social media, cele mai populare în România fiind Facebook și Instagram.

Totuși, există câteva moduri prin care aceste platforme ne afectează viața în mod negativ. Social media poate contribui la dezvoltarea tulburărilor alimentare, poate afecta capacitățile cognitive și poate chiar să cauzeze probleme în relațiile cu alți oameni. Mai mult, riscul apariției anxietății și al depresiei este mai crescut cu cât folosim mai mult social media.Specialiștii ne recomandă să limităm timpul petrecut pe aceste platforme, însă mai există și alte moduri prin care putem transforma experiența în una pozitivă. Iată ce ar trebui să faci:

Nu te teme să apeși pe butonul „unfollow” sau chiar „unfriend” atunci când simți nevoia. Dacă o persoană pe care o ai în lista de prieteni sau pe care o urmărești începe să te deranjeze prin comportamentul sau postările sale, pur și simplu împiedic-o să îți mai apară în feed.

De asemenea, butonul „mute” sau „block” face minuni în cazul conversațiilor nedorite. Nu îți pierde timpul și nu îți consuma energia cu oameni care nu merită.

Acum că ai scăpat de postările și mesajele care te afectează negativ, începe să urmărești pagini care te inspiră, care te îndeamnă să înveți lucruri noi, te relaxează și îți pun un zâmbet pe buze. Poate fi vorba de meme cu animale, de știri pozitive (dar în același timp reale), de citate motivaționale, de alimentație sănătoasă sau de meditație.

Un alt lucru pe care îl poți face prin intermediul social media este să înveți despre locuri sau culturi necunoscute. Puțini dintre noi își permit să călătorească atât de des precum și-ar dori, însă poți cunoaște o mulțime de oameni interesanți online, din țări străine. De la ei poți învăța numeroase lucruri noi și poți deveni mai tolerantă.

Nu în ultimul rând, nu uita că oamenii pe care îi urmărești pe social media nu sunt perfecți, iar postările lor le prezintă doar părțile din viață pe care ei doresc să ți le arate. Postările altora pot duce la invidie, la sentimentul că suntem un eșec, că nu avem succes în viață, chiar la depresie.

Tu ce experiență ai pe social media, una pozitivă sau una negativă?

 

 

Citește și: 5 moduri în care social media îți afectează viața 

Citește și: Prea multe conturi de social media pot crește riscul depresiei 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.