Cum recunoști un narcisist?

Se laudă, vor să pară superiori, se supraapreciază fără jenă, vor să fie în centrul atenției. Nu poți evita orice narcisist, dar poți învăța cum să te descurci cu ei.

Cauzele acestei trăsături accentuate sau chiar tulburări de personalitate sunt insuficient cunoscute. Studiile indică o predispoziție genetică, între 25 și 75%. Copilăria unui narcisist este dominată de sentimentul că nu este important.Dintre toate tulburările de personalitate, narcisismul este asociat cu valorile cele mai scăzute de simpatie. Cuvântul narcisist este pronunțat, chiar și în cercurile de specialitate, cu o conotație peiorativă. Nimeni nu vrea să fie narcisist. Această tendință face parte din nucleul problematicii psihice: și anume, narcisistul, prin comportamentul lui, îi deranjează, irită și îi face pe alți oameni să se simtă neputincioși.

Acest lucru este valabil mai ales pentru narcisiștii grandomani. Când vorbim în mod obișnuit, colocvial despre narcisiști, ne referim de obicei la grandomani. Este foarte greu să te descurci în societate cu astfel de oameni.

Citește și: Ce ne învață străinii despre încrederea în sine

De două feluri

La prima vedere, narcisiștii grandomani produc o impresie de oameni fermecători, glumeți și cu o prezență elegantă. Dacă ajungi să-i cunoști mai bine, simți imediat că sunt oameni dificili: se laudă des, sunt egocentrici, nu au capacitatea de empatie și toleranță față de slăbiciunile altora. Opuși față de narcisiștii grandomani sunt cei depresivi. Ei se tem în primul rând de respingere și de aceea se străduiesc foarte tare să împlinească toate așteptările pe care alții le au de la ei.

O problemă masculină?

Este adevărat că narcisismul este mai frecvent la bărbați decât la femei. Sau se observă mai ușor. Se pare că femeile tind spre narcisismul depresiv, în timp de bărbații au tendința spre grandomanie. Narcisistele sunt atinse mai puternic de efectele oscilațiilor între fantasmele de grandoare și sentimentul de inferioritate. În exterior par perfecte, dar se simt deprimate și goale în interior. Bărbații în schimb etalează de obicei aroganța, lăudăroșenia și dorința de putere.

Care este nucleul comun celor două tipuri?

Ambele tipuri de narcisiști sunt disperați după recunoașterea publică. Depresivii fac orice pentru a fi plăcuți de alții, în timp de grandomanii se etalează fără jenă, ei doresc să-și arate superioritatea. Un semn tipic unui narcisist grandoman este că, atunci când interacționezi cu el, te simți imediat inferior față de el și insuficient. La această senzație contribuie propria ta tendință de a te subevalua. Narcisiștii simt imediat slăbiciunile celuilalt și le subliniază prin critici și înțepături.

Dar chiar se simt minunați?

Nu, dorința lor de grandoare este de fapt o strategie de autoapărare care le compensează sentimentul de inferioritate. Perfecționismul lor îi ajută deseori să aibă realizări impresionante. Deseori, acești oameni se găsesc în poziții de conducere. Când se află pe valul succesului, nici măcar nu mai simt nesiguranța proprie. Grandomanii sunt dominanți și au instincte de conducători. În spatele lor se ascunde teama de dependență și de inferioritate. De multe ori, colegii și subordonații acestor oameni simt senzația de neputință de care narcisistul se apără. În terminologia psihologică, acest lucru se numește transfer. În plus, narcisiștii sunt sensibili la critici. Deseori reacționează la ea prin furie.

Facebook și Instagram stimulează această trăsătură de personalitate?

Nu tocmai. Un om care postează multe fotografii avantajoase pe mediile sociale poate fi vanitos, dar nu neapărat narcisist. Senzația că în ultimii ani există din ce în ce mai mulți narcisiști rezultă din predominanța mediilor sociale și din faptul că aici se postează foarte multe fotografii personale. Dar studiile nu au constatat nicio creștere a narcisismului patologic în ultimii 40 de ani. Sigur, este adevărat că societatea promovează anumite idealuri narcisiste: cultul corpului, preocuparea constantă cu corpul și cu sine, toate acestea accentuând aceste tendințe la unii oameni.

Cum ne descurcăm cu ei?

Cu grandomanii este foarte greu. Ca parteneri de relație, sunt insuportabili, ca superior, șef sau coleg – greu de manageriat. Iată câteva trucuri: gândește-te că în spatele fațadei de aroganță se află un om descurajat. Nu lua personal ce spune și ce face. Creează câteva strategii de răspuns. Narcisiștii au nevoie de laude ca de aer. Laudă-l când face un lucru bun. Dar trebuie s-o faci cu sinceritate. Renunță la așteptarea ca narcisistul să te recunoască drept ceea ce ești. El nu poate comunica de la egal la egal, iar problema e la el, nu la tine.

Înconjoară-te de oameni empatici și efectuează activități care te remontează, pentru a-ți reveni după interacțiunea cu un narcisist. Mai mult, dacă nu e șef sau coleg, întreabă-te de ce petreci timp cu acest om. Ai nevoie de aprobarea lui? Poate se mulează pe un model mai vechi? Ori nu ai curajul să încerci ceva nou și te agăți de locul de muncă sau de o relație anume? Consideră că întâlnirea cu un narcisist este o ocazie să exersezi relaxarea ori să schimbi ceva în viața ta.

Dacă am și eu caracteristici narcisiste?!

Întrebarea este unde se trage granița între înclinațiile narcisice, așa cum se întâlnesc la aproape toată lumea, și o tulburare de personalitate. În fond, cei mai mulți oameni sunt mai degrabă lăudați, nu criticați. În plus, sentimentul propriei valori vine din interior și se exprimă deseori prin formulări precum „sunt bine așa cum sunt“. În acest context, se vorbește de narcisismul pozitiv. Tulburarea de personalitate se exprimă prin capacitatea foarte redusă de adaptare a celui afectat la interacțiunile sociale și prin capacitatea foarte mică de autoreflecție.

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.