Cum îți cumperi o casă anul acesta (pe bune)

Îţi doreşti să devii proprietar de casă, dar nu ştii cum poţi reuşi să strângi cu adevărat banii pentru avans? Cum îți rezolvi problemele financiare? Poate fi destul de simplu! Însă, trebuie să plănuiești lucrurile cum trebuie, să economisești și să cunoști aceste trucuri utile…

 1. Fă-ți un buget

Începerea proiectului: Economisirea banilor de avans

Fiecare leu contează, așa că uită-te cu atenție pe ce dai banii și pune deoparte cât de mult poți.

Momentul deciziei

Gândește-te la ce gen de casă îți dorești și în ce zonă ți-ar plăcea să locuiești.

Stabilirea sumei

Gândește-te cât de mult îți permiți să dai pe o casă. Banca sau brokerul te pot ajuta cu asta.

 1. Cercetează și plănuiește

Treci la treabă

Vezi la ce pachete de împrumut te încadrezi sau vorbește cu un agent care poate face asta în locul tău.

Obține aprobările

Obține pre-aprobarea împrumutului ca să te poți mișca repede atunci când găsești casa visurilor tale.

Partea distractivă

Uite-te la case care se încadrează în bugetul tău, din zonele alese, și ia o hotărâre.

 1. Asigură-te

Fii vigilentă

Odată ce ai găsit casa perfectă, vorbește cu un avocat – acesta poate descoperi vicii ascunse sau semnale de alarmă în contract.

Fără probleme de construcție

Angajează un inspector care să verifice clădirea și să se asigure că este solidă și că nu vei avea probleme cu ea.

Semnat, parafat, livrat

Fă o ofertă. Ah, bună, casă nouă!

8 moduri de a economisi pentru un avans

Trucuri financiare care nu te obligă să-ți sacrifici cafeaua de dimineață

 1. Fii înțeleaptă cu garderoba

Gândește-te la câte ținute îți cumperi pentru petreceri, nunți sau ieșiri în club și pe care sfârșești prin a nu le mai purta niciodată. Acum gândește-te la câți bani ai economisi dacă ai închiria acele ținute, pentru o fracțiune din cost. Fă cunoștință cu Dressbox, rochiielegantedelux.ro și orochiepezi.ro – sunt companii de închiriere de rochii de designer care te vor ajuta să arăți de milioane fără a fi cheltuit, de fapt, milioane. În plus, așa te asiguri că nu vei purta niciodată din greșeală aceeași ținută la mai multe evenimente similare.

 1. Pune deoparte bancnotele de 10 lei

Nu mai scoate din portofel bancnotele de 10 lei. De ce? Marie Campagna Franklin, profesoară universitară și blogger de finanțe din State, s-a decis că de fiecare dată când va avea o bancnotă de cinci dolari în portofel, o va pune deoparte. În 13 ani, a strâns aproape 52 de mii de dolari (un pic peste 200 de milioane de lei). Același lucru ți se poate întâmpla și ție!

 1. Pune-te pe gătit

Două cuvinte, dragi prieteni: gătit angro. Sexy? Nu neapărat. Prietenos cu portofelul? Cam da. Să spunem că-ți faci paste pentru cină: dublează sau triplează cantitatea ingredientelor și congelează porțiile pe care nu le mănânci. Data viitoare când te prinde seara fără nimic la cină, în loc să comanzi ceva scump, ai ceva delicios la care poți apela.

 1. Adaugă în coș, dar înțelept

Cyber Monday. Black Friday. Reduceri de sezon. Etc. Acestea sunt perioadele din an când majoritatea brandurilor oferă discount-uri grase atât online, cât și în magazin. Trece-ți datele în calendarul telefonului și așteaptă momentele potrivite pentru a-ți cumpăra haine, produse de machiaj și multe altele la prețuri mult mai bune.

 1. Economii invizibile

Deschide-ți un cont de economii separat și setează un transfer automat de cel puțin 500 de lei din contul tău principal în fiecare lună. Te vei obișnui să nici nu simți că-ți lipsește și până la finalul anului vei fi cu 6.000 de lei mai bogată.

 1. Plătește mai puțin când mănânci la restaurant

Mai are vreun sens viața dacă nu poți să împarți o sticlă de vin cu prietenele la cină? Te poți vedea în continuare cu ele – economisind bani în același timp. ”Ieșiți la micul dejun sau la prânz (și doar o dată pe săptămână) – sunt opțiuni mai ieftine”, spune Nicole Heales, consultant financiar. Nu ești pregătită să renunți la cină? Organizați ieșirile la una dintre voi acasă și cumpărați băutura din supermarket, este de două sau trei ori mai ieftină astfel.

 1. Fii atentă la costurile de călătorie

Nicole Heales te sfătuiește să-ți cumperi mereu biletele de avion prima dată și cazarea la final. ”Zborurile se scumpesc pe măsură ce te apropii de ziua plecării – dar poți găsi mereu reduceri surpriză de ultimă oră la camerele de hotel.”

 1. Schimbă băncile

Ești încă la banca pe care ți-a ales-o angajatorul la primul job? E posibil să fii inundată de un bufet de costuri care-ți golesc posibilitățile de economisire. Caută o bancă fără taxe de overdraft, fără sume minime de depunere și cu cele mai mici taxe de operare pe cont.

de Edwina Carr Barraclough, Shari Nementzik și Morgan Reardon

Traducere și adaptare: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.