Cum faci față întrebărilor indiscrete

Îi știi cu siguranță pe acei oameni — fie că e vorba de membri ai familiei sau necunoscuți — care simt nevoia să-și bage nasul în viața ta amoroasă. Rezistă tentației de a-ți da ochii peste cap și răspunde cu diplomație întrebărilor sau…

…altfel spus, cum faci față întrebărilor indiscrete.

Ești… SINGLE – „Ai găsit pe cineva special?”

Direct „Nu, se pare că toți cei speciali sunt luați! Dar vrei să-ți zic despre tipul ăsta hot cu care am avut o aventură?”

Un detaliu atât de intim îl va jena pe interogator, dându-i de știre că întrebările sale sunt cam indiscrete — iar schimbarea subiectului alungă tensiunea momentului, spune expertul în etichetă Elaine Swann, autoare a Let Crazy Be Crazy.

Cu acest răspuns poți trece direct la povestirea unei anecdote din viața ta de dating (asta e exact ceea ce vrea să afle, de fapt) și să eviți astfel alte întrebări enervante despre cum și când va apărea Alesul.

Subtil „Nu, dar am libertatea să fac ceea ce vreau, oricând — așa că o să merg în Bali luna viitoare. Abia aștept!”

Pune-ți palma în zona inimii când dai acest răspuns, pentru a-i sugera interlocutorului că ești sinceră și că da, este foarte posibil să fii fericită atunci când ești single.

„Zâmbește și stai dreaptă, folosind un limbaj al corpului pozitiv, care arată că ești încrezătoare și împăcată cu situația ta”, spune Swann. Dacă interogatorul simte îndoială în tonul tău, va continua să te „descoasă” sau chiar să-ți propună vreo lipeală la întâmplare.

Ești… Prietenă cu „beneficii” – „Sunteți exclusivi?”

Direct – „De ce vrei să știi? Ești interesată de unul dintre noi?”

Atunci când ai o relație în care iubirea iese din discuție, e mai bine să nu diseci detaliile cu alți oameni din afară, pentru că e foarte posibil să fii judecată sau înțeleasă greșit.

„Dacă intenția ta este să oprești conversația, nu poți arunca detalii picante, care vor stârni și mai mult interesul interogatorului”. După ce dai replica de mai sus, fă tranziția către o discuție pozitivă despre interlocutor pentru a-i arăta că nu-i porți pică.

Subtil „Nu, dar sunt atât de ocupată cu noile cursuri la care m-am înscris, încât nici nu am timp să mă văd cu altcineva.”

Această replică te ajută să rămâi calmă, chiar dacă instinctul tău este să reacționezi defensiv, spune Shasta Nelson, autoare a Frientimacy. Poate suspectezi că relația aceasta nu are potențial pe termen lung.

În loc să te torturezi cu întrebări despre direcția în care merg lucrurile între voi, păstrează-ți calmul și nu discuta despre asta cu oameni care nu sunt implicați. Îți vei da seama pe parcurs cum merg lucrurile, iar intrușii nu sunt acceptați.

Ești… Îndrăgostită – „Când vă mutați împreună??”

Direct „Amândurora ne place ideea de a propriul spațiu deocamdată, așa că nu plănuim să ne mutăm împreună prea curând!”

Păstrează-ți calmul, dar fii pregătită pentru gustul amărui de după. Aceste întrebări te pot face să te simți confuză în privința propriilor dorințe și sentimente, așa că e crucial să-ți dai seama de ce vrei (sau nu vrei) ceva anume, spune Swann.

Altfel, s-ar putea să te lași influențată de părerile și așteptările celorlalți, și să grăbești acest pas cu partenerul, cu toate că nu ești de fapt pregătită să-ți împarți spațiul.

Subtil „Nu sunt sigură. E o decizie importantă, care nu se ia de pe o zi pe alta.”

În loc să închizi brusc conversația, arată-i interlocutorului că ești într-o perioadă în care îți cântărești opțiunile. El va empatiza (până la urmă, mutatul împreună e o decizie importantă pentru oricine!) și îți va aprecia candoarea. Dacă ești norocoasă, poate vei primi chiar și câteva sfaturi folositoare. Oricum ar fi, iese bine pentru tine.

De ce sunt familiile atââât de presante?

„Fiecare persoană are propriul ceas intern în conformitate cu care anumite evenimente din viață ar trebui să aibă loc”, explică expertul în etichetă Elaine Swann.

Unii apropiați cred că insistând cu întrebările te vor determina să acționezi conform ritmului lor. Alții, cum e bunica, pur și simplu nu se pot abține. Cercetările arată că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem funcția creierului corelată cu inhibiția.

Dar străinii de ce își bagă nasul în intimitatea altora?

Nu te cunosc, dar te-au văzut intrând cu cineva și se folosesc de acest detaliu pentru a începe o conversație. „Ceea ce pare a fi o indiscreție absurdă, poate fi de fapt o încercare de a găsi puncte comune”, spune Shasta Nelson.

Ești… Persoana cu care împarte apartamentul – „Când o să te ceară?!”

Direct „știu că întrebi pentru că îți pasă, dar promit că o să fii printre primii 100 care află.”

Fii suficient de directă, dar fă-i și o „ofertă” interlocutorului, astfel încât să-i blochezi persistența. Această abordare distrage atenția de la detaliile relației tale, dar menține conexiunea cu cel care pune întrebări, spune Nelson.

În plus, garanția pe care o oferi îl face pe celălalt să simtă că nu este lăsat pe dinafară în privința subiectului care îl interesează.

Subtil „Dacă aș avea 1 leu pentru fiecare întrebare de acest gen, aș putea plăti nunta integral!”

Un indiciu că întrebarea este prea indiscretă, plus o doză de umor, te vor ajuta să te eliberezi de frustrarea pe care ți-o provoacă toți cei care se holbează la mâna ta stângă, în căutarea Inelului.

În plus, această replică este mai bună decât clișeul siropos: „De ce nu-l întrebi pe el?”, pentru că așa eviți să-ți pui partenerul într-o situație jenantă.

Ești… Logodită „Ați stabilit o dată? Care sunt culorile? Unde o să fie nunta?”

Direct „Sunt prea multe detalii. Le am pe toate trecute în agendă, astfel încât să nu fie nevoie să țin minte totul.”

Oamenii se vor grăbi să-ți pună întrebări, adesea pentru a evita să pară nepoliticoși și nepăsători în privința evenimentului, explică Nelson. Așa că e posibil să întrebe și ceea ce nu vor, de fapt, să știe. Dezvăluie numai ce vrei.

Subtil „Mă tot holbez pe Pinterest pentru inspirație. Vrei să-ți spun ce am văzut pe-acolo?”

Această abordare eliberează tensiunea și te ajută să amâni răspunsul, astfel încât să ai timp să decizi ce vrei sau nu să dezvălui. Dacă persoana în cauză te întreabă doar ca să se laude apoi cu propriile alegeri în privința nunții sau ca să-ți ofere sfaturi nesolicitate, nu dezvălui prea multe. Însă dacă pare sincer interesată, poți vorbi despre asta.

Ești… Căsătorită – „Încercați deja să faceți un copil?”

Direct „Doar ovulele mele și sperma lui pot ști răspunsul la această întrebare!”

Acesta este un subiect delicat, mai ales că pentru multe cupluri procreerea nu e un lucru ușor. A crea o nouă viață presupune sex, noroc și procese reproductive. Iar dacă nu vă doriți copii, pur și simplu spune: „Am decis că familia noastră e deja completă.”

Subtil „Când se întâmplă, se întâmplă. Între timp, mă bucur de o tequila.”

Dă-le de înțeles că nu ai nicio veste mare pentru moment, dar că vor afla atunci când va fi cazul. Să vorbești despre lucrurile de care te bucuri cât nu ai încă statutul de mamă arată că nu ești presată de chestiunea asta.

Foto: iStock.  Adaptare: Teodora Tîrcă

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.