3 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi parchet

Dacă vrei să-ți renovezi locuința, alegerea parchetului este probabil unul dintre primele aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare, pentru că în funcție de acesta se va stabili ulterior stilul mobilei, culorile predominante și restul detaliilor ce țin de decorul casei. Altfel spus, parchetul este elementul de la care se pornește atunci când vine vorba despre amenajarea locuinței.

Ca să te asiguri că faci o investiție bună pe termen lung, specialiștii recomandă să nu faci economie la bani în momentul în care alegi parchetul, pentru că nu este un element pe care îl cumperi lunar sau anual. Parchetul ar trebuie să poată fi utilizat chiar și zeci de ani, așadar ar trebui să fie de calitate, rezistent și durabil. Dacă mergi pe o variantă mai ieftină, atunci este foarte posibil ca în timp să te confrunți cu probleme, precum umflarea parchetului, exfoliere, tocire sau pierderea culorii.Pentru a evita aceste neplăceri, iată trei dintre cele mai importante lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când cumperi parchetul.

1. Tipul de parchet 

Pe piața de profil există mai multe tipuri de parchet din care poți alege. Diferențele de preț și calitate pot fi destul de mari și sunt determinate de materialul din care este realizat și de procesul de fabricație. Ai de ales între: parchet laminat, parchet din lemn masiv și parchet stratificat.

Cea mai comună alegere este parchetul laminat, deoarece este accesibil din punct de vedere al costurilor și se montează destul de ușor. Nu este un tip de parchet cu garanție îndelungată, însă ar trebui să reziste totuși până la 5-6 ani. Apoi, este posibil să necesite recondiționare ori înlocuire completă.

Parchetul din lemn masiv poate fi de stejar, fag, nuc, cireș, mesteacăn sau chiar bambus. Este unul dintre cele mai bune tipuri de parchet pe care îl poți alege pentru locuință și are garanție pe viață. Este rezistent, de calitate, dar prețul este pe măsură. Totuși, poate fi o alegere bună pentru o familie numeroasă, cu animale de companie și copii.

Parchetul din lemn stratificat este extrem de rezistent la umiditate, trafic și uzură, este durabil și are garanție practic pe viață. In cazul în care aveți incălzire în pardosea, această soluție este cea mai corectă din punct de vedere al transferului termic necesar. Acest parchet poate fi de două tipuri. Astfel, poți găsi modele de parchet triplustratificat sau parchet dublustratificat, care oferă o rezistență și o durabilitate mai mare de-a lungul anilor. Acest produs este destul de scump, dar avantajele și calitatea lui nu pot fi contestate.

2. Capacitatea de izolare

Dacă vrei ca parchetul să fie nu doar rezistent, durabil și aspectuos, ci să ofere și o bună izolare fonică și termică, va trebui să te interesezi și să te asiguri că are această capacitate. Ar trebui să te orientezi spre modelele care au o grosime de peste 10mm. Izolarea fonică și termică reprezintă principalul avantaj al parchetului de acest fel, motiv pentru care devine din ce în ce mai căutat când vine vorba despre amenajarea locuinței.

3. Culoarea parchetului 

Din punct de vedere estetic, rolul parchetului este evidențierea mobilierului din camera respectivă. Odată stabilit tipul de parchet, este momentul să-i alegi culoarea. Cele mai populare sunt nuanțele de maro, dar și cele de gri. Indiferent de culoarea pe care o preferi, important este ca parchetul să ofere camerei un aspect plăcut. De exemplu, poți monta un parchet cu o diferență de unul sau două tonuri față de culoarea pereților sau a mobilierului. 

În concluzie, înainte de a cumpăra parchetul, este foarte important să știi exact ce calități are, cât este de rezistent, cât de bine se va încadra în stilul casei și cât de mult se pretează nevoilor și cerințelor tale.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.