Cum alegi gletul potrivit pentru finisajele din interiorul locuintei tale

Te pregatesti sa te muti in casa noua sau ai decis ca este momentul sa renovezi vechiul spatiu in care locuiesti? Înainte de a chema specialistii care sa realizeze noua constructie sau sa se ocupe de lucrarile aferente renovarii, trebuie sa alegi cele mai bune materiale de constructii de pe mathaus.ro.

Astazi vom analiza principalele criterii de selectie de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi gletul utilizat pentru realizarea finisajelor. Iata care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie, avantajele pe care acestea le ofera si cum sa alegi produsul potrivit in functie de propriile nevoi si preferinte.

Tipuri de glet pentru finisaje: Care este cel potrivit?

Magazinele specializate in comercializarea materialelor de constructii pun la dispozitie diverse tipuri de glet pentru finisaje, cu proprietati distincte:

 • Glet pe baza de ciment – Acest tip de glet poate fi utilizat atat pentru realizarea finisajelor interioare cat si a celor exterioare, intrucat rezista foarte bine in conditii de umezeala excesiva. Principalul avantaj al acestui material de finisare consta in faptul ca acesta nu necesita slefuire in urma aplicarii.
 • Glet pe baza de ipsos – Gletul care contine ipsos natural asigura o mai buna aderenta, in timp ce materialele pe baza de ipsos sintetic sunt caracterizate de un grad sporit de rezistenta mecanica.

  • Ipsosul este un material care absoarbe cu usurinta apa. Din acest motiv, nu este recomandat sa utilizati glet pe baza de ipsos in spatiile cu un grad de umiditate sporit, precum baile sau spalatoriile.
 • Glet pe baza de var si ipsos – Acest tip de glet este ideal atunci cand se doreste obtinerea unei suprafete cat mai netede prin finisare, fara a mai fi necesara slefuirea ulterioara.

  • Aceste materiale de constructii sunt usor de aplicat si reprezinta o optiune buna chiar si in cazul spatiilor cu un nivel de umiditate sporit.

 • Glet sintetic – Acest tip de glet este unul versatil si flexibil, putand fi utilizat cu succes chiar si in cazul suprafetelor dificile, inclusiv a celor caracterizate de umezeala excesiva.

  • In schimb, acest material necesita slefuire in urma aplicarii, pentru a asigura finisarea corespunzatoare a suprafetelor.

Selectia gletului potrivit in functie de finisajul dorit

Nu doar substantele care intra in compozitia gletului reprezinta un factor de selectie important ci si tipul de finisaje pe care doriti sa le obtineti in cadrul locuintei. Astfel, pentru zonele aflate la vedere asa cum sunt peretii, veti avea nevoie de tipul potrivit de glet, care sa asigure finisarea lor perfecta.

Atentie sporita trebuie acordata acestui aspect atunci cand se doreste montarea ulterioara a tapetului pe perete sau a tencuielii decorative cu granulatie de mici dimensiuni. Iata care sunt principalele tipuri de finisaj pentru care puteti opta si in functie de care trebuie sa alegeti gletul potrivit:

 • Q1, finisarea suprafetelor care nu necesita rezultate impecabile Daca doriti sa finisati o suprafata din locuinta, care nu prezinta cerinte estetice deosebite, aveti nevoie doar de chit de rosturi pentru umplerea golurilor.

  • Un exemplu elocvent in acest caz este reprezentat de suprafetele in care se monteaza gresie si faianta. In cazul acestora, nu este necesara slefuirea ulterioara a suprafetelor sau aplicarea unui strat suplimentar de glet.

 • Q2, finisarea suprafetelor in care vor fi aplicate tencuieli decorative standard – Daca va pregatiti de finisarea unei suprafete pe care ulterior veti aplica tencuieli decorative a caror granulatie depaseste 1 mm, acoperirea benzilor de armare cu glet este necesara.

  • In plus, este recomandat sa slefuiti gletul dupa aplicarea sa pe aceste suprafete pentru a nu exista imperfectiuni in stratul final de finisaj.
 • Q3, finisarea suprafetelor in care vor fi aplicate tencuieli cu structuri fine – In situatiile in care optati pentru finisarea unei suprafete pe care ulterior vor fi aplicate tencuieli decorative fine sau un model de tapet pretentios, va trebui sa obtineti un strat uniform in urma finisarii.

  • Pentru aceasta, veti avea nevoie de glet de calitate superioara, pe care sa il aplicati pe intreaga suprafata in strat subtire, care sa nu depaseasca 0.3 mm.
  • Acesta va uniformiza textura, reducand complet abaterile de planeitate. In acest caz, aveti nevoie de glet pe baza de ipsos fin pentru a obtine cele mai bune rezultate.
 • Q4, finisarea impecabila a suprafetelor – Daca va pregatiti pentru finisarea unor suprafete care trebuie sa arate impecabil la final, datorita tencuielii decorative pe care o veti aplica ulterior, trebuie sa le acoperiti cu glet de minimum 1 mm grosime, slefuit corespunzator.

  • Aveti nevoie de glet fin pe baza de ipsos natural sau sintetic, gata preparat, pentru finisarea impecabila a acestor suprafete.

Acum ca ati descoperit principalele tipuri de glet comercializat de magazinele specializate si situatiile in care este recomandata utilizarea acestor materiale de constructii, puteti alege produsele potrivite pentru a finisa corespunzator orice spatiu din locuinta voastra.

Sursă: Digital WorkForce
Sursă foto: pixabay

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.