Cum alegi culorile locuinței tale?

Încă o ședință la terapeut? Hm, de data asta… mai bine îmi văruiesc și vopsesc tot apartamentul. Atunci când alegem culorile locuinței noastre, criteriile după care ne ghidăm sunt, în cele mai multe cazuri, legate de estetică, sau altfel spus de echilibru vizual. Dar cum ar fi dacă ai schimba puțin abordarea, și opțiunile tale ar servi unui altfel de echilibru, cum ar fi cel psihic?

Deși pare ușor extravagant, totuși nu e atât de uimitor faptul că o culoare poate da tonul stării tale emoționale. Există, de multă vreme, conceptul „psihologia culorilor” — care se ocupă de impactul pe care îl are fiecare culoare asupra stării mentale și emoționale (de exemplu, culoarea galben este asociată cu vitalitatea, cu energia pozitivă, cu fericirea), iar, mai nou, Cromoterapia este la mare căutare (terapie alternativă care folosește simțurile pentru a echilibra organismul, și pentru a-i oferi șansa de a se vindeca prin forțele proprii, pornind de la realitatea că anumite culori induc diferite stări în organism). Așadar, oamenii de știință quad erat demonstrandum: privirea unei anumite culori pentru o perioadă mai lungă de timp provoacă la nivelul creierului anumite procese care influențează starea de sănătate a întregului organism. Plecând de la această premisă, joacă-te cu nuanțele în casa ta, transformând-o în terapeutul tău preferat care, pe deasupra, „îți va răspunde mereu la telefon”.



culori casa

Culori care cresc productivitatea

Culoarea care te poate ajuta cel mai mult în cazul în care lucrezi remote este… mov. Efectele miraculoase pe care le are asupra emoțiilor și creativității sunt de necontestat. Așa că, oferă ochilor tăi posibilitatea să aibă în preajmă o nuanță de violet, de exemplu poți să colorezi doar unul dintre pereții din camera unde lucrezi. Tot pentru creșterea productivității poți apela la culoarea verde care este și mult mai populară în designul interior, cu peste 70.000 de hashtag pe Instagram. Adăugând elemente din lemn, pur și simplu aleator în mediul tău casnic, poți crea senzația că ești mai aproape de natură, iar creierul tău funcționează mult mai eficient în mijlocul spațiilor naturale.

Citește și: 10 lucruri pe care le ai în casă și ar putea să-ți aducă bani

Culori care aduc echilibru psihic

Nu există o culoare mai calmă decât albastru, dacă bineînțeles eviți anumite nuanțe care, în contrast cu teoria generală, pot exprima răceală sau tristețe. Un perete blue ciel îți poate îmbunătăți starea de spirit cât ai… clipi. Aristocrată și elegantă, culoarea roșu te poate ajuta să ai mai multă energie, oferindu-ți o stare de excitare mentală. Astfel, te poate stimula să te conectezi cu cei din jurul tău, îți poate îmbunătăți capacitatea de comunicare. Dacă ai nevoie de un refresh mental, de un aer proaspăt, combină gri cu alb — vei crea un echilibru de o simplitate binefăcătoare.

Mai mult, picturile murale te pot teleporta în spațiile reprezentate, evocân-du-ți emoții pozitive, iar elementele metalice te integrează în spațiul natural, păstrând un aer sofisticat și totodată oferindu-ți putere. Un alt element din natură care îți oferă capacitate mai mare de adaptabilitate, dar și forță este piatra și/ sau ceramica pe care o putem integra mai ales în decorațiunile din bucătărie
sau baie.

Culori care cresc nivelul de stres

Cheia succesului în căutarea echilibrului constă tocmai în echilibrul în sine. Ce vreau să spun este că, indiferent cât de binevoitoare sunt  anumite culori, prin construția loc cromatică pot avea efecte negative asupra stării noastre generale. Prea mulți pereți vopsiți galben pot avea exact efectul contrar așteptărilor: mai multe studii au demonstrat că atunci când galbenul este culoarea principală dintr-o casă se creează involuntar o stare de tensiune, iar cei mai mulți copii devin mult mai plângăcioși. O nuanță puternică de roșu sau portocaliu (altfel adevărate resorturi de energie) te pot transforma într-o persoană agresivă și fără compasiune. Deși negrul poate fi elegant și liniștitor, prea mult negru induce sentimente de solitudine, de obscuritate. Așadar, nu există culori de sine stătătoare negative, ci nuanțe sau cantități care pot aduce dezechilibre.

Pentru a beneficia de serviicile terapeutice ale culorilor, poți să îți vopsești pereții casei, sau poți integra în decor diferite obiecte colorate care să aibă același efect vizual, mental, emoțional.

culori casa

Culori #influenceri

Care crezi să sunt cele mai instagramate culori? Rezultatele s-ar putea să te surprindă:

VERDE

Peste 70.000 #hashtags

GRI

Peste 40.000 #hashtags

ALBASTRU

Peste 30.000 #hashtags

ROZ

Peste 30.000 #hashtags

ROȘU

Peste 20.000 #hashtags

Încă ceva
Se pare că activitatea preferată a românilor în pandemie a fost… renovatul sau amenajatul locuinței! Conform unui sondaj realizat de iSense Solutions, în ultimele șase luni, în mediul urban, 61% dintre români și-au văruit pereții, 43% au cumpărat mobilier, 33% au pus gresie și faianță și 19% și-au schimbat uși sau ferestre!

Citește și: E sau nu momentul să îți iei o casă?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.