Tu știi cum să alegi corpuri de iluminat pentru bucătăria ta?

Dacă au achiziționat recent o locuință sau doresc să redecoreze una, mulți dintre proprietari aleg să prioritizeze bugetul pentru detalii mai puțin importante decât iluminatul, precum blatul, rafturile și sertarele, aparatura din bucătărie, și neglijează corpurile de iluminat, care au un impact major atât asupra funcționalității spațiului, cât și a stării de spirit zilnice.

Orice arhitect sau designer de interior te va sfătui să iei serios în considerare iluminarea spațiului și îți va argumenta că lumina este esențială în fiecare spațiu din locuința ta, în special în acele încăperi funcționale precum bucătăria.

Când începi să te interesezi de opțiunile tale referitoare la corpuri de iluminat, variantele sunt aproape nelimitate. Poți găsi o sumedenie de modele de plafoniere, candelabre, lustre, pendule, aplice etc, dar înainte de orice este bine să îți cunoști gusturile și să te documentezi serios până să faci o astfel de achiziție, astfel încât să găsești corpuri de iluminat în tematica fiecărei camere pe care urmează să o renovezi.

Dacă ai un spațiu atipic, precum o bucătărie deschisă care comunică direct cu livingul sau sufrageria ori o bucătărie cu ieșire pe balcon sau terasă, ai nevoie să creezi un spațiu elegant, poate modern, minimalist sau vintage, dar cu siguranță îți dorești o atmosferă primitoare, în care să te simți relaxat.

Ce trebuie să iei în considerare când alegi corpuri de iluminat pentru bucătărie?

Atunci când faci o selecție a corpurilor de iluminat pentru un spațiu funcțional, este bine să ai în vedere designul general de interior și să ții cont de cât mai multe dintre elementele din încăpere. Spre exemplu, pentru o bucătărie simplă cu aspect minimalist, poți opta pentru corpuri de iluminat model statement, care atrag privirile. Dacă bucătăria ta nu beneficiază de un design complex, cu o faianță cu modele sau motive imprimate sub forme și texturi diferite, te poți orienta către modele mai subtile și aerisite.

Cum transpui stilul tău de viață sau o anume tematică în alegerea corpurilor de iluminat?

Este bine ca atunci când alegi modul de decorare a casei tale să incluzi elemente ce reflectă personalitatea ta. Astfel, tu te vei simți la propriu și la figurat „ca acasă” într-o atmosferă plăcută și cu siguranță invitații pe care îi vei găzdui vor aprecia abilitatea ta de a personaliza un spațiu.

Cu toate acestea, unul dintre cei mai importanți factori în alegerea corpurilor de iluminat este relația în care se află bucătăria cu celelalte spații și încăperi ale casei. Dacă locuința ta are un spațiu general similar alocat pentru bucătărie, sufragerie și living, poți opta pentru corpuri de iluminat care să nu atragă foarte mult privirile spre camera de zi. În acest fel, câteva suspensii de sticlă pot fi potrivite, astfel încât să se poată distinge ușor toate elementele de mobilier din încăpere.

Cât de mult pot corpurile de iluminat să influențeze atmosfera din bucătărie?

Iluminarea este esențială și poate influența decisiv atmosfera pe care ți-o transmite un spațiu. Dacă vei locui în permanență în acel apartament sau casă, ar fi bine să iei în considerare acele corpuri de iluminat care îți îmbunătățesc starea de spirit și cu ajutorul căruia poți construi un cămin călduros, primitor și festiv.

Așadar, este recomandat ca lumina de accent să poată fi controlată de la un întrerupător separat, ce îți permite să ajustezi iluminarea în funcție de fiecare ocazie în parte. Dacă organizezi o petrecere cu familia sau mai mulți prieteni, atunci o să ai nevoie de un iluminat general cât mai bun, pentru ca încăperea să „prindă viață”.

În schimb, pentru utilizarea corpurilor de iluminat cu ocazia unei seri romantice, este recomandată folosirea câtorva dintre accentele luminoase sau corpuri de iluminat decorative, care pot crea o atmosferă intimă și liniștitoare.

Sursă: iAgency
Sursă foto: Unsplash

1 comentariu
  1. Sotul meu cand a ales sistemul de iluminat pentru bucatarie, la fel cum a facut si pentru restul casei, s-a bazat pe eficienta si cost redus. Asa ca ne-am decis sa punem peste tot becuri inteligente. Pot spune ca sunt multumita. 🙂 hihi

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.