Cofetari cu Spirit de Artist

Zexe Braserie continuă proiectul „Cofetari cu Spirit de Artist”, în cadrul căruia, anual, un artist este invitat să creeze o lucrare de artă care se va regăsi pe ambalajele Braseriei. În 2019, artistul care semnează a doua colecție de ambalaje în cadrul proiectului este cunoscuta ilustratoare Alexia Udriște. Am avut bucuria de a sta de vorbă cu Ana Consulea – cofetar și fondator Zexe Braserie (Pastry-Chef of the Year – 2019, titlu Gault&Millau) și Alexia Udriște – ilustrator, despre acest proiect extrem de interesant. Descoperă mai jos ce înseamnă „Cofetari cu Spirit de Artist”, dar și ce planuri de viitor are un cofetar cum este Ana Consulea:

Cum a evoluat proiectul „Cofetari cu Spirit de Artist” și unde ai dori să ajungă în viitor?

Ana Consulea: Proiectul „Cofetari cu Spirit de Artist” a luat naștere în anul 2018, atunci când am invitat primul artist român să creeze o lucrare de artă care să transmită spiritul Zexe Braserie și conceptul cofetăriei pe care o propunem. Prima serie de ambalaje artsy a avut la bază o pictură florală pastel semnată de artista Maria Dermengiu, iar anul acesta, artistul invitat este cunoscuta ilustratoare Alexia Udriște, care a creat o serie de ilustrații botanice inspirate din frumusețea și bogăția fiecărui anotimp. Le puteți admira în mica noastră galerie de artă de pe Aviatorilor 65.

Ne doream încă din 2016, de când am lansat Braseria, ca ambalajele noastre să reflecte povestea, conceptul pe care îl propunem, iar cel mai bine ne-am regăsit în asocierea cu arta. Mă întorc puțin în timp și îmi aduc aminte de un mesaj foarte drag mie, lăsat de unul din clienții noștri pe un șervețel: „Aici, orice suflet devine artist.” Ce altă sursă de inspirație mai puternică decât oamenii care ne trec pragul?

Am vrut să depășim însă clișeele de genul „cofetăria este o formă de artă”. Nu, Cofetari cu Spirit de Artist nu este despre „deserturi – opere de artă”, ci despre oameni, despre asemănările dintre cele două meserii, cea de artist și cea de cofetar: creație, emoție, lucrul cu mâinile, atenția la detalii, spiritul estetic. Mai mult decât ambalaje plăcute, am vrut să aducem arta mai aproape de oameni, să o facem mai accesibilă publicului larg și să susținem dezvoltarea tinerilor artiști români.

De aceea, am gândit încă de la început proiectul ca fiind recurent – în fiecare an, invităm un artist contemporan să se lase inspirat de cofetăria noastră și să creeze. Cofetărie ambalată în artă pop-up. Ne bucurăm și de ambalajele din prezent, dar nu putem să nu ne gândim: oare care va fi următorul artist care va semna ambalajele noastre, anul viitor? Asta e frumos la Braserie, pur și simplu nu avem nicio șansă să ne plictisim.

Cum a început colaborarea cu Alexia Udriște, cum v-ați descoperit una pe alta?

Ana Consulea: Ne-am regăsit perfect în stilul artistic al Alexiei Udriște și în poveștile pe care le creează. Și am vrut ca și noi să fim parte din povestea ei, iar ea să fie parte din povestea noastră. Am luat decizia foarte repede și în general așa se întâmplă lucrurile la noi atunci când credem foarte mult în ceva. Am invitat-o pe Alexia la Braserie și i-am cerut doar un lucru: să își toată libertatea de care are nevoie în creație. Nu ne-a trecut în niciun moment prin cap că ceea ce aveam să vedem din pensula ei ne va plăcea puțin. E drept că am inspirat-o și noi puțin, cu Exotic, care avea să devină prăjitura ei preferată.

Cum a fost (Alexia) să creezi într-un spațiu așa cum spuneai chiar tu, mai puțin obișnuit pentru artist, mai ales în România?

Alexia Udriște: Relația mea cu plantele pictate era deja formată, fiindcă ilustrația botanică este parte din sufletul meu. A fost o ocazie numai bună să profit de dragostea pentru flori și plante ca să împletesc vizualul pentru noile ambalaje Zexe Braserie. Am vrut să acopăr o paletă cât mai variată de culori, care să treacă foarte lin de la primăvară către toamnă.

Dar, cum te-a inspirat Ana și tot ceea ce face ea cu Zexe?

Alexia Udriște: Ana e unul dintre oamenii aceia pe care atunci când îi vezi, te umplu cu energie. Cam așa m-a inspirat. E o gură de aer proaspăt să dai de oameni pasionați. Este un lucru rar întâlnit, iar pasiunea cu care ea își face treaba e molipsitoare de-a dreptul.

Cât de important credeți că este să aducem arta în cotidian?

Ana Consulea: Arta și artiștii sunt încă văzuți ca fiind de neatins, i-am așezat pe un piedestal și parcă ne e teamă să îi dăm jos de acolo. Noi dorim, prin Cofetari cu Spirit de Artist, să le arătăm oamenilor că arta este și mai frumoasă atunci când e parte din viața noastră de zi cu zi. Bucuria gustului, dublată de emoția pe care ți-o trezește o mică operă de artă descoperită pe cutia prăjiturii. Ca o gură de oxigen și ca o pauză de la agitația de zi cu zi. 

Alexia Udriște: Cred că este foarte important, și nu sunt subiectivă. Auzim la tot pasul contextul lipsei de valori, a lipsei de investiție în artă și în artiști. Ba mai că se propagă ideea cum că nu am avea oameni capabili. Lucrurile stau un pic diferit. Ar trebui ca noi toți, antreprenori, artiști, jurnaliști, publicitari, să punem umăr de la umăr și să încercăm să ne ridicăm unii pe ceilalți, fiindcă avem valori. Avem oameni capabili, care încă fac lucruri frumoase, fie ele ilustrații sau cofeturi, mobilă sau veselă sau literatură.

Ce proiecte de viitor aveți?

Alexia Udriște: Eu sunt într-o mică pauză, fiindcă programul meu se învârte mult în jurul dințișorilor și-ale bebelușei, dar pregătesc printre pictături o colecție nouă de textile, ceea ce mă entuziasmează teribil de tare.

Ana Consulea: Primul pe listă – operațiunea Crăciunul. Crăciunul este în sine un proiect pentru un cofetar – de la brainstormingul prin care stabilim care va fi meniul de Crăciun de anul acesta, până la modul în care le vom aranja în vitrină și le vom prezenta publicului. În fiecare an, avem un concept nou de meniu de Crăciun, din care nu lipsește cozonacul. Dar întotdeauna aducem produse speciale și neașteptate.

Și, în al doilea rând, implicarea în Amalgam Zexe Concept – un nou concept Zexe, proaspăt lansat, altfel decât tot ceea ce am făcut până acum. Un spațiu aparte, care cuprinde mai multe zone în care noi, membrii familiei Consulea,  ne-am pus amprenta așa cum am știut mai bine: un restaurant – gândit în totalitate de tatăl meu, cu un meniu fresh ce îmbină pizza cu Mangalița, o cafenea – unde se regăsește o nouă linie de deserturi create de cofetarii noștri (câteva clasice de la Braserie, dar sub o altă formă, mai minimnaliste, mai ușor de ambalat și de transportat, dar și prăjituri noi – o serie de prăjituri cu foi, salam de biscuiți etc.), o verandă care abundă de verdeață, unde vor avea loc degustări de vin, și Florăria Zexe, coordonată de „Floriana familiei” – Diana Consulea, sora mea.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.