Cinema vs acasa. Unde ne uitam la filme?

Atunci când alegem între cinematografe şi vizionare unui film acasă, luam în considerare mai mulţi factori:

Banii

Preţurile biletelor la cinematografele din Bucureşti se situează undeva în jurul a 19 lei (normal), 20 lei (digital) şi 25 lei (3D) sau între 5 şi 10 lei la cinematografe precum Patria, Studio, Europa etc. Cât despre IMAX, preţul unui bilet este de 34,5 lei. Bineînţeles, mai există şi săli de cinema VIP (săli cu capacitate mică, fotolii de piele, bufet gratuit nelimitat), iar biletul costă între 50 şi 68 lei.

Da, există cinematografe unde preţurile chiar nu depăşesc 10 lei. Dar, în ceea ce mă priveşte, nu aş ţine neapărat să vizionez un film acolo, din cauza sunetului şi calităţii video ce lasă de dorit de multe ori.

Spuneam mai sus ceva de jumătate de milion şi chiar mai mult pentru o oră jumate de film şi gustări gratuite. E destul de mult şi nu ştiu câţi îşi permit şi vor să plătească atât. Dar… în momentul în care mergi la o sală normală şi cumperi floricele, nachos, sucuri sau altceva de la standul de gustări ajungi cam la acelaşi preţ.

Şi dacă tot am adus vorba de snacksuri, e de la sine înţeles că scoţi mult mai puţini bani din buzunar dacă îţi iei chipsuri şi suc din magazin pentru acasă. În plus, acasă poţi mânca cam orice în timp ce te uiţi la un film, de la chipsurile tale preferate până la cartofi prăjiţi, de la pizza până la friptură.

Apropo, ştiaţi că acum doi ani un tip a dat în judecată un cinematograf pentru că produsele de la standul de gustări erau prea scumpe?

Răbdarea

Ei bine, şi asta contează. Unii nu au răbdare ca filmul să ajungă pe DVD sau pe Internet ca să îl vadă, aşa că se duc la cinema imediat după premieră.

Confort

E clar că din punctul acesta de vedere e mult mai bine să vizionezi un film acasă. Te poţi întinde pe pat, pe canapea sau, dacă de acolo nu vezi bine şi rămâi pe scaunul de la birou, ai avantajul de a te mai putea mişca, spre deosebire de cinema, unde rămâi în aproape aceaşi poziţie destul de mult timp. Nu ai probleme cu oameni gălăgioşi, cu telefoane care sună, poţi chema prieteni pe la tine să vă uitaţi împreună la film sau poţi petrece o seară romantică (aţi fost vreodată cu iubitul/iubita la film? scaunele alea sunt anti-cupluri, nu ai cum să stai comod).

De asemenea, scapi de blocajele din trafic, poţi pune pauză când vrei, poţi să revezi o anumită scenă dacă ţi se pare că ai scăpat un detaliu, poţi să opreşti filmul ca să te culci, ca apoi să îi reiei dimineaţă etc.

Calitatea filmului

Nu contează dacă ai un monitor foarte mare sau dacă ai proiector, nu se compară cu ecranele de cinema. Cât despre calitatea sunetului, aici e discutabil: pe de o parte, poţi avea un sistem audio foarte bun, care să se poată compara cât de cât cu unul dintr-o sală de cinema. Dar, pe de altă parte, câţi se pot lăuda cu un astfel de sistem? Cel puţin când ieşi în oraş eşti sigur că vei avea parte de o calitate cât mai bună, doar d-asta dai banii. 

Timpul liber

Pe lângă bani, timpul liber este unul din criteriile cele mai importante după care lumea se ghidează când alege unde să se uite la un film. Şcoală, teme, muncă, copii… DVD-ul sau Internetul sunt mereu la îndemână, în timp ce un cinematograf nu. Să nu mai zic că în unele oraşe nici nu există cinematografe.

Tu unde preferi să vizionezi filme?

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.