6 lucruri formidabile pe care nu le știi despre pisici

De la inventatorul ușiței pentru pisici și până la când a apărut primul clip video cu o protagonistă îmblănită (spoiler: ei bine, a trecut mai mult de o sută de ani de-atunci), am făcut, mai jos, o listă de lucruri super interesante, ușor mai geeky, pe care sunt convinsă că nu le știai despre pisici. For-miau-dabil, știu. 

Le adori și le dai share instant! Pozele, clipurile și memele cu pisici au cea mai mare priză pe internet, întrecând orice alt fel de conținut similar. Dar câte lucruri știm, de fapt, despre prietenele noastre pufoase și pur și simplu adorabile?

#1 Se spune că Isaac Newton ar fi fost inventatorul ușiței pentru pisici.

Isaac Newton este cunoscut îndeosebi drept omul de știință care a formulat teoria gravitației, însă pe lângă asta, a introdus numeroase concepte noi… nu numai în mecanică și matematică. Newton se spune că ar fi fost inventatorul ușiței pentru pisici. Fiind întrerupt adesea de pisicile care zgâriau la ușă în timp ce efectua experimente, Newton a rugat un tâmplar să facă două găuri în partea de jos a ușii, una pentru pisica-mamă, cealaltă pentru puii ei. Se spune că ușile respective încă ar exista la Universitatea Cambridge.

#2 Pisicile sunt printre puținele mamifere care nu simt gustul dulce.

Așadar, dacă ai observat că pisicii tale îi place totuși când îi oferi o bucățică dintr-un fruct sau o lași să guste puțină frișcă, să știi că ceea ce o atrage nu este gustul dulce pe care îi simțim noi, ci mai degrabă fie textura, fie celelalte arome (frișca, de pildă, are grăsimi și umami), fie mirosul.

#3 Majoritatea limbilor au o formă similară pentru onomatopeea „miau”.

Engleză: meow. Vietnameză: meo. Franceză: miaou. Rusă: myau. Suedeză: mjau. Cehă: mňau. Islandeză: mjá. Turcă: miyauv. Afrikaans: miaau. Bengaleză: meu-meu. Daneză: mjav. Ebraică: miyau. Italiană: miao. Chineză (mandarină): miao miao.

#4 Primul clip cu pisici filmat vreodată datează din 1894.

Iar existența sa se datorează lui Thomas Edison (da, acel Thomas Edison la care te gândești, care a inventat telegraful și becul). După ce a inventat kinetoscopul, un precursor al camerei video, Edison l-a cooptat pe inventatorul suedez William K.L. Dickinson să experimenteze cu aparatul, iar acesta a înregistrat o serie de scurt-metraje bizare, printre care unul în care două pisici joacă box.

Citește și Terapeutul meu necuvântător.

Dickinson era atât de preocupat ca imaginile cu pisici să fie bine capturate, încât a inventat filmul de 35mm, care s-a dovedit instrumental în procesul dezvoltării tehnologiei din spatele proiectoarelor de film folosite și azi.

#5 Există numeroase locuri publice care au „angajat” câte o pisică.

Ai auzit precis de motanul Larry, care deține funcția de „Chief Mouser” în cadrul Guvernului Regatului Unit, și locuiește la celebra adresă 10 Downing Street, alături de fiecare prim-ministru în funcție (politicienii vin și pleacă, Larry rămâne). În afară de Guvernul englez, există numeroase locuri publice care au „angajat” câte o pisică, de la birouri la restaurante.

Citește și Animalele sălbatice au nevoie de ajutorul nostru.

Se pare că această tradiție a joburilor feline a apărut în 1955, când, la scurt timp după inaugurarea primului parc Disneyland în California, acesta a fost invadat de pisici. Inițial, conducerea a încercat să scape de ele dându-le spre adopție către angajați, însă când au descoperit că țin bine sub control problema șoarecilor și șobolanilor care invadaseră de asemenea parcul, pisicile au devenit… parte din echipă. Parcul din California are azi în jur de 200 de pisici considerate de-ale casei.

#6 La fel ca oamenii, pisicile pot fi dreptace sau stângace.

Adică folosesc cu precădere fie lăbuța stângă, fie pe cea dreaptă pentru a apuca un obiect, sau pentru a face primul pas când pornesc de pe loc. Se pare că în special motanii sunt stângaci, iar pisicile dreptace – acest pattern se aplică și în cazul oamenilor, căci majoritatea persoanelor stângace sunt de sex masculin.

Citește și Kenia, dincolo de priviri străine, un reportaj realizat de National Geographic.

Foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.