Ce înseamnă childfree și de ce e în regulă să nu-ți dorești copii

By  | 

Cuvântul „childfree” a devenit din ce în ce mai utilizat în ultimii ani, deși, în zone mai conformiste precum România, încă este considerat taboo. Totuși, tineri din întreaga lume încep să aibă curajul să recunoască că sunt childfree.

Ce înseamnă childfree și cum este diferit de childless?

Cei doi termeni sunt deseori confundați, însă diferența vine din dorința de a avea sau nu copii. Astfel, termenul childless se referă la persoanele care și-ar dori copii, dar nu au din diferite motive: nu au găsit persoana potrivită cu care să facă un copil, vor întâi să se asigure că au un venit potrivit, sunt infertile etc. O persoană childfree în schimb, a luat decizia conștientă de a nu avea copii, indiferent dacă îndeplinește sau nu „condițiile necesare”.

De ce aleg unele persoane să fie childfree?

childfree

Fiecare are propriile sale motive, bineînțeles, însă cei mai mulți menționează următoarele:

  • lipsa instinctului matern/patern și a dorinței de a avea copii;
  • starea generală negativă a planetei și refuzul de a supune un copil acesteia;
  • antinatalismul: credința că este imoral să aduci un om pe lume fără consimțământul acestuia – se bazează pe părerea că viața în general este o experiență neplăcută, iar oamenii nu ar trebui să fie născuți fără voia lor, pentru a suferi;
  • teama de a transmite mai departe anumite probleme de sănătate fizice sau mentale;
  • dorința de a se concentra asupra lor înșiși, asupra carierei sau hobby-urilor;
  • suprapopularea planetei;
  • dorința de a nu-și pierde libertatea de a-și petrece timpul liber așa cum își doresc

Citește și: Cum îi spui noului iubit că nu îți dorești copii? 

Preconcepții despre persoanele childfree

Sunt egoiste. Această preconcepție se bazează pe ultimul punct din lista de mai sus și anume dorința de a-și petrece timpul așa cum își doresc, nu având grijă de un copil. În realitate, multe persoane childfree au grijă de alți oameni: partenerul, familia, chiar și necunoscuți, prin voluntariat. Însă, chiar și în cazul în care nu fac acest lucru, nu ar trebui considerați egoiști pentru că își trăiesc propria viață așa cum își doresc.

Nu va avea cine să aibă grijă de ele la bătrânețe. Din păcate, nici persoanele care au copii nu pot fi sigure că aceștia vor fi dispuși să le îngrijească. Nu trebuie decât să intrăm într-un azil de bătrâni pentru a vedea acest lucru. În plus, o persoană childfree are șanse mai mari să pună bani deoparte pentru a-și permite să angajeze un profesionist, o asistentă personală atunci când îmbătrânește și devine neputincioasă.

childfree

Nu se vor simți satisfăcute cu viața lor. În realitate, cei care decid să nu procreeze sunt în general fericiți și împliniți cu viața lor. Mai mult, ideea de a avea un copil reprezintă pentru ei opusul împlinirii și nu simt că acesta le-ar umple un gol din viață.

Au o viață goală, plictisitoare. De fapt, tocmai pentru că nu au copii, sunt capabili să își îndeplinească mai multe obiective, fără a fi nevoiți să facă anumite compromisuri. Mulți aleg să își continue studiile, să își deschidă propria afacere, să călătorească în lume, să își ajute semenii etc.

Urăsc copiii. Deși este adevărat că unora nu le plac copiii, mulți îi adoră – cât timp nu sunt ai lor. Foarte multe persoane childfree sunt unchi sau mătuși excelenți, iar alții sunt profesori foarte dedicați.

Sunt imature și le e frică de responsabilitate. Deseori, cei care aleg să fie childfree sunt persoane mature, care s-au gândit mult timp înainte să ia această decizie.

Nici tu nu îți dorești copii? Află că nu ești singura!

Multe persoane nu au curajul să recunoască deschis că nu își doresc copii, din teama de a fi judecate de familie, prieteni sau colegi. Mai mult, în unele cazuri părinții continuă să pună presiune pe ele, chiar și după ce au aflat că nu vor primi nepoți.

Din fericire, poți găsi mulți oameni asemeni ție pe Internet – comunitatea childfree este foarte mare, fiind prezentă pe site-uri, forumuri, pagini sau grupuri de Facebook. Dacă te simți înconjurată de oameni care nu îți înțeleg sau acceptă alegerea, poți căuta sprijin online.

Citește și: Cum să ai o relație grozavă cu un tată… dacă nu îți plac copiii

Cum te descurci cu familia?

childfree

Puțini sunt cei care au norocul să fie susținuți de familie, în special de părinți. Este important să le explici calm de ce ai luat această alegere, să aduci argumente valide. Cu timpul, vor înțelege că ești serioasă și că nu te vei răzgândi.

În ceea ce privește rudele mai îndepărtate, colegii de serviciu sau persoane pe care abia le-ai cunoscut, este decizia ta dacă le spui sau nu că ești childfree. Mulți preferă să ofere răspunsuri evazive atunci când sunt întrebați când vor face copii, apoi să schimbe discret subiectul.

Citește și: COSMO te ajută să-ți organizezi cât mai eficient următoarea vacanță

Experiențe personale și sfaturi din comunitate

Am discutat cu câteva persoane dintr-un grup internațional childfree, pentru a afla mai multe despre experiența lor. Mai exact, le-am rugat să îmi vorbească despre preconcepțiile care nu li se aplică și am fost curioasă cum răspund ele celor care le spun constant că se vor răzgândi. Iată răspunsurile lor:

Lyzz, Rhode Island

Mulți cred că îmi pasă doar de mine, dar sunt cu adevărat îngrijorată de ce fel de mamă aș fi, am multe probleme de sănătate. Copiii merită mame care le pot oferi tot, iar eu abia pot face asta pentru mine. Ar fi egoist să fac un copil în felul acesta.

Nicole, California

Obișnuiam să răspund comentariilor răutăcioase cu câte o glumă, dar am învățat că uneori trebuie să pui piciorul în prag și să fii brutal de sinceră. Am descoperit că aceasta este cea mai eficientă metodă de a-mi proteja sentimentele.

Bianca, România

Familiile noastre spun că suntem imaturi din cauza asta. Eu cred că a nu aduce un copil într-o lume care devine din ce în ce mai rea din toate punctele de vedere este de fapt un lucru mai matur decât a face un copil pentru a satisface societatea.

Erin, Canada

Iubitul meu este român, eu sunt din Canada și locuim aici. Am observat că multe dintre femeile din familia lui sunt mai tradiționale și au ca prioritate maternitatea. Toate presupun că îmi doresc copil, iar dacă le spun că nu e așa sunt șocate, dar sunt politicoase și nu spun mai mult. Nu cred că e nimic în neregulă cu noi. Însă ar fi dacă ne-am conforma societății fără ca eu și partenerul meu să ne dorim cu adevărat asta.

Michelle, Australia

Se spune despre noi că suntem reci și nu avem instinctul de a îngriji pe alții, dar eu lucrez ca asistent medical pentru sănătate mintală și mă dedic oamenilor aflați în suferință. Când cineva îmi spune că mă voi răzgândi, zâmbesc și spun „nu, niciodată”.

Diana, Romania

Am avut întotdeauna o imaginație bogată: când eram mică visam că sunt prințesă sau astonaut, că traiam la Polul Nord sau într-un submarin. Însă niciodată nu mi-am închipuit că voi avea copii. Astăzi calătoresc, lucrez la teza mea de doctorat și cunosc la conferințe oameni din întreaga lume ce combat tabuuri și stereotipuri. În plus, mă implic în activități caritabile. Nu îmi regret deloc decizia.

Jaime, Minnesota

Obișnuiam să spun oamenilor că nu pot avea copii, pentru a-i determina să nu mai pună întrebări. Dar acum cred că asta e o scuză pe care nu ar trebui să o folosim pentru a ne justifica alegerea. Acum răspund: „Poate că mă voi răzgândi într-o bună zi, dar în acest caz voi adopta.” Nu trebuie ca un copil să fie înrudit genetic pentru a fi iubit necondiționat.

Joslyn, Florida

Nu mi-am dorit niciodată copii, dar abia acum, când am aproape 39 de ani, oamenii au început să mă creadă. Nu urăsc copiii și chiar am o organizație caritabilă care ajută familiile nevoiașe și le ajută de Crăciun. Anul trecut am reușit să ajutăm 39 de copii, cu ajutorul prietenilor.

Maria, Polonia

Oamenii cred adesea că, din moment ce nu vreau copii, sunt iresponsabilă, merg mereu la petreceri și mă îmbăt în fiecare weekend. În realitate, nu m-am îmbătat niciodată și nici măcar nu îmi plac petrecerile. Sunt ok cu zile de naștere sau întâlniri cu prietenii acasă, dar nu merg niciodată în club. Dacă cineva mă întreabă când voi face un copil, sunt foarte directă, le spun că nu simt nevoia. Dacă insistă, le spun că nu e treaba lor.

Samantha, California

Nu urăsc copiii! De fapt, sunt bonă și petrec 10-12 ore pe zi crescând copii. Când menționam că vreau să mă sterilizez (operație de histerectomie), oamenii-mi ziceau că voi regreta peste 10 ani, că mă voi răzgândi, că aș fi o mamă bună sau chiar „ce o să faci dacă partenerul tău își dorește copii?”. Ei bine, există milioane de copii în toată lumea care ar avea nevoie de părinți iubitori. Dacă partenerul meu și cu mine ne hotărâm să creștem copii, putem adopta unul.

Meghan, Wisconsin

Mulți mi-au spus că îmi voi schimba părerea când soțul meu va vrea copii. Mereu le-am răspuns că bărbatul potrivit mie nu își va dori nici el copii. De fapt, a fost una dintre primele conversații pe care le-am avut cu soțul meu, iar el gândește la fel ca mine. Mulți oameni evită conversația aceasta. Sfatul meu e să o ai de la început, pentru a nu-ți pierde timpul cu cineva care nu are aceeași perspectivă. Cât despre „cine va avea grijă de tine la bătrânețe”… Nu este responsabilitatea copilului tău să te îngrijească. Dacă faci un copil pentru motivul acesta.. e egoist.

Stacie, Canada

Se spune că suntem iresponsabili. Am 2 job-uri, facturi de plătit, o căsnicie de hrănit, părinți și bunici de care am grijă, animale de companie. Chiar dacă nu am copii, nu sunt iresponsabilă. Cât despre „o să te răzgândești”, la 23 de ani mi-am spus că poate o să vreau la 25. La 25, m-am gândit că voi vrea la 30. Ei bine, acum am 30 și tot nu am nicio dorință. Societatea le face pe femei să își pună la îndoială alegerea de a nu procrea, de parcă ar fi greșit sau imoral. Iar dacă voi regreta că nu am avut copii… Sunt sigură că voi regreta multe lucruri de-a lungul vieții, ce înseamnă unul în plus? Prefer să regret că nu am avut copii decât să regret că i-am avut.

Dragi COSMOgirls care vă aflați în această situație, you are not alone! A face sau nu copii este o alegere personală. Din păcate, trăim într-o societate foarte tradiționalistă, însă e important să nu ascundem ceea ce suntem. Aveți curajul să vă asumați deciziile, chiar dacă anumite persoane v-ar putea judeca.

 

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *