Cele mai cool expoziții de artă ale toamnei

Pune în calendarul activităților de toamnă aceste evenimente culturale: trei expoziții care explorează arta în diverse forme, comunicând emoții prin intermediul sculpturii, fotografiei, sau chiar al obiectelor din viața de zi cu zi.

3 septembrie – 17 octombrie: Museum of Broken Relationships

Oamenii se împart în două categorii – cei care după o despărțire aruncă tot ceea ce le amintește de fosta relație și cei care păstrează mici suveniruri. Existența celei de-a doua categorii a făcut posibilă crearea unui muzeu care documentează poveștile relațiilor eșuate prin intermediul a fel și fel de memento-uri acumulate pe parcursul acestora. Museum of Broken Relationships are două sedii fizice permanente – unul în Zagreb și altul în Los Angeles – include, de asemenea, expoziții temporare în diverse țări, dar poate fi explorat și virtual. Toamna aceasta, expoziția vine și la București.

Creat de Olinka Vištica și Dražen Grubišić în 2006, inițial cu sediul numai în Zagreb, Museum of Broken Relationships a acumulat, pe parcursul anilor, obiecte cedate de mii de oameni care au ales să își documenteze legăturile romantice din trecut fie prin donarea unor obiecte simbolice – de la bilețele de dragoste și până la telefoane vechi – care sunt expuse în sediile fizice ale muzeului, fie prin împărtășirea unor povești personale legate de relația în cauză, care pot fi vizualizate online.

Oricine poate contribui la colecția în continuă creștere. Ce trebuie să faci este să vizitezi site-ul și să completezi o fișă, iar apoi să decizi ce conținut vrei să oferi – poate fi vorba despre orice, de la obiecte și până la înregistrări video sau audio. Fiecare poveste a unei relații este expusă anonim, menționându-se numai durata și locația geografică. Luna trecută, iniţiatorii proiectului au făcut un apel către români să doneze obiecte personale care să fie incluse în expoziţia de la Bucureşti, dar şi în colecţia permanentă de la Zagreb.

În Bucureşti, Museum of Broken Relationships va fi deschis din 3 septembrie până pe 17 octombrie, la Rezidenţa BRD Scena9, pe Strada „I.L. Caragiale” nr. 32. Intrarea este liberă, iar expoziţia poate fi vizitată de marţi până vineri, între orele 16,00 şi 20,00, şi în weekend, între orele 13,00 şi 20,00. Organizatorii recomandă, în contextul pandemiei de COVID-19, programările online, pe bit.ly/vizitareMuseumofBrokenRelationships.

22 octombrie – 19 noiembrie: QUEER ARCHIVE INSTITUTE/RO

În perioada 22 octombrie – 19 noiembrie MNAC București găzduiește expoziția QUEER ARCHIVE INSTITUTE/RO, a artistului și activistului polonez Karol Radziszewski, în Centrul de documentare și cercetare a culturii vizuale Mihai Oroveanu.

Queer Archive Institute este o instituție imaginară înființată de artistul polonez Karol Radziszewski în 2015, un demers firesc care continuă practica sa artistică bazată pe cercetare și arhivare a istoriei LGBT, dintr-un unghi de vedere subiectiv și personal. În 2015, după 10 ani de cercetare, artistul a devenit” o instituție.

Colecția Queer Archive Institute cuprinde materiale documentare în original sau copii, care atestă existența unei culturi LGBT în Europa Centrală și de Est. Expoziția organizată la MNAC este al treilea proiect Radziszewski în România. În 2007 Karol a participat la o rezidență la Sibiu, coordonată de Anca Mihuleț. În urma acestui proiect a fost produs primul număr internațional al publicației DIK fagazine, dedicat masculinității în România, proiect revizitat în cadrul expoziției de la București printr-o reeditare revizuită a publicației DIK fagazine.

QAI este un proiect artistic de arhivare subiectivă a istoriei queer, o ficțiune instituțională personalizată de Karol Radziszewski în 2015. Instituția adusă la scara practicii personale poate fi o poziționare subversivă la instituționalizarea culturii. Artistul operează în registrul realului cu instrumentele istoricului, cercetătorului și arhivarului. Performează în realitate posibilitățile instituției, devine instituția, își însușește puterea instituționalizării propriei practici, găsind astfel o alternativă echitabilă de a se prezenta în spațiul public dincolo de particularitatea propriei identități.” spune Valentina Iancu, curatoarea expoziției.

Karol Radziszewski a debutat în 2005 la Varșovia cu expoziția Fagg”, un proiect de cercetare a propriei identități queer. A fost etichetat drept artist homosexual” și a continuat să exploreze această etichetă într-o contextualizare istorică. Din acel an și-a format treptat o amprentă personală de artist-activist. Publicația DIK fagazine, lansată de Karol în 2005, apare cu o frecvență neregulată, fiind încă singura revista artistică queer din Europa Centrală și de Est cu o anvergură internațională.

Karol Radziszewski/Foto: Kuba Dabrowski

25 septembrie 2020 – 24 ianuarie 2021: Sensul Sculpturii

În perioada 25 septembrie și 24 ianuarie 2021, la Kunsthalle Bega din Timișoara, are loc expoziția Sensul Sculpturii, în care vor fi prezentate lucrările a 16 artiști contemporani. Proiectul expozițional, curatoriat de criticul de artă și curatorul Liviana Dan, își propune redefinirea sculpturii contemporane într-o manieră folositoare și stimulativă.

Sculptura se numără pe lista artelor tradiționale, dar este totodată și cea mai inovatoare dintre artele vizuale. Lumina și forma sunt susținute de materiale și tehnologii noi. Perspectiva istorică este înlocuită în lumea modernă de sculptură conceptuală ori de sculptură influențată de natură. Tendințele curente nu mai sunt restricționate de conceptele tradiționale, de materiale sau de conceptele de producție, iar rigoarea estetică devine obiectivul.

Artiști expozanți: Apor-Nimbert Ambrus, Rudolf Bone, Norbert Costin, Teodor Graur, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Miruțiu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Alexandra Pirici, Bogdan Rața, Cristian Răduță, Mircea Spătaru, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin.

Expoziția va avea loc în perioada 25 septembrie 2020 – 24 ianuarie 2021 la Kunsthalle Bega, Strada Circumvalațiunii, nr. 10, Timișoara.

Foto: Kuba Dabrowski, Museum of Broken Relationships

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.