Cele mai celebre jocuri de societate: Pe câte dintre ele le-ai încercat?

Jocurile de societate reprezintă o unealtă la îndemână pentru distracție, destresare și menținerea bunei dispoziții. Competiția se bazează întotdeauna pe noroc și pe pricepere, așa că factorul divertisment este prezent în mod garantat, întrucât chiar și acolo unde există o diferență clară din punctul de vedere al abilităților, soarta jocului poate fi schimbată prin prisma șansei.

Cercetătorii sunt de părere că primul joc de societate, numit Senet, ar fi fost inventat în urmă cu mai bine de 5500 de ani, însă noi vom vorbi despre cele mai populare jocuri ale zilelor noastre, pentru ca tu să nu ai nici o scuză să nu le încerci (dacă nu le-ai jucat deja).

Monopoly

Monopoly este probabil cel mai faimos joc de societate bazat pe aruncarea zarurilor. A fost inventat între cele două războaie mondiale, mai exact în anul 1934, în SUA. Se estimează că jocul, sub sutele sale de variații, a fost vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

În joc, obiectivul fiecărui participant este atingerea monopolului imobiliar, cumpărând spații, îmbunătățindu-le și apoi determinându-i pe ceilalți jucători care ajung acolo să-ți plătească o chirie cât mai mare. Jocul se încheie atunci când toți, mai puțin unul dintre jucători falimentează.

Ironia sorții a făcut ca succesul acestui joc bazat pe lumea imobiliarelor să se datoreze faptului că în acel moment, America traversa marea criză economică denumită „The Great Depression”.

Monopoly poate începe cu un număr cuprins între 2 și 6 jucători, iar vârsta minimă recomandată este de 8 ani, însă poate fi distractiv la orice vârstă. În plus, există și numeroase extensii inedite, care previn instalarea monotoniei.

Remi

Acest joc a fost practicat în țara noastră mai mult folosind seturile dedicate, care includeau acele piese specifice din lemn, care se așază pe o tăbliță, deși inițial, jocul de Remi a fost un joc de cărți. Jocul își are originea în secolul al XVIII-lea, având ca bază inspirațională jocul chinezesc Khanhoo. Jocul și-a câștigat popularitatea în Mexic, India și SUA, dar a început să fie popular și în Europa în perioada interbelică.

Obiectivul jocului este ca fiecare participant să formeze terțe sau suite, cu care poate lupta cu alți adversari. Câștigă cel care termină primul cărțile sau piesele de joc. Cum era de așteptat, Remi are destule variații în ziua de azi, dar și ceva din poker. Una dintre cele mai celebre variante și totodată cea mai simplă, este Gin Rummy.

Una peste alta, Remi este probabil cel mai celebrul joc de societate, cel puțin dintre cele în care nu se folosesc zarurile.

Coloniștii din Catan

Acest joc a fost inventat în Germania, în anul 1995, însă a devenit rapid un real fenomen, după ce a obținut toate premiile din industria de profil. Jocul al cărui nume original este „Die Siedler von Catan” a fost tradus în peste 35 de limbi și a depășit 15 milioane de exemplare vândute. Jurnaliștii de la Washington Post au caracterizat cel mai bine acest joc, spunând despre Catan că este „cel mai popular joc de masă al timpurilor noastre”.

Scopul acestui joc este de cuceri insula care-i poartă numele, construind drumuri, așezări și orașe, care nu va fi posibilă decât printr-o negociere abilă cu ceilalți jucători. Jocul se încheie în momentul în care unul dintre participanți obține 10 puncte; acestea pot fi obținute atât prin valoarea așezărilor avute, cât și prin cărți secrete sau îndeplinirea unor misiuni, ca de exemplu cea mai mare armată sau cel mai lung drum și așa mai departe.

Alte mențiuni notabile

Twister este un joc extrem de distractiv, în special la petreceri. După răsucirea cursorului, jucătorul trebuie să se așeze cu mâinile sau picioarele pe anumite cercuri colorate. Câștigă cel care reușește să respecte culorile indicate de ruletă fără să-și piardă echilibrul.

Scrabble este un alt joc foarte popular pe planetă, care se bazează pe alcătuirea unor cuvinte, folosind oricare dintre literele extrase în mod aleatoriu. Câștigă participantul al cărui cuvânt obține cel mai bun scor, în funcție de importanța literelor folosite și de alți factori.

Activity este un joc simpatic, care se bazează pe indicarea unor expresii cu ajutorul pantomimei, desenului sau al cuvintelor. Se joacă în echipe de câte doi, iar dacă nu se reușește ghicirea elementului indicat, respectivul cuplu va avea de îndeplinit anumite probe amuzante.

Sursă: Agenția PROMOdesk
Sursă foto: Pixabay, Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.