Cele mai bune cărți ale anului

Sute de cărți aterizează pe birourile noastre an de an. Care sunt cele care ne-au rămas în minte anul acesta?

PoezieNeon vernacular, de Yusef Komunyakaa

(ed. Tracus Arte, 25 lei)

Komunyakaa, câștigător al Premiului Pulitzer, face ceea ce unui poet îi este, poate cel mai greu: captează în versuri muzica vie și războiul. Limbajul lui pocnește ca jazz-ul, neașteptat de intens, când te aștepți mai puțin, sau mocnește ca o tigaie cu cartofi prăjiți, lăsându-te cu o aromă familiară, deși subiectele pe care le tratează sunt în mod clar greu de digerat.

E o poezie care m-a marcat, care e formată de fapt din două părți ce coexistă una lângă alta în pagină, spunând aceeași poveste și întâlnindu-se uneori la mijloc, cu sens. E senzațională.

Eseu

Între lume și mine, de Ta-Nehisi Coates

(Ed. Black Button Books)

În această serie de eseuri scrise sub forma unei scrisori către fiul său, Coates discută noțiunea de rasă și felul în care acesta a modelat istoria, de multe ori cu prețul vieții și al trupului negru. Explorând evenimente personale și istorice, de la perioada sa de studenție la Harvard, la războiul civil, autorul încearcă să răspundă la câteva dintre cele mai dificile întrebări care dezechilibrează societatea modernă. Rezultatul? Un discurs extrem de actual despre tot ceea ce înseamnă să fii perceput ca ”diferit”.

Ficțiune

Ruta subterană, de Colson Whitehead

(ed. Humanitas Fiction, 37 lei)

Am întârziat un pic până să mă apuc de cartea asta, chiar dacă este câștigătoarea premiului Pulitzer pentru 2017. Am întârziat pentru că mi se părea că ”e de datoria mea să o citesc”. Nu-mi plac forțările astea, chiar dacă eu însumi mi le impun. Mă bucur însă că am făcut-o. E excelent scrisă iar tema e atât de puternică. Personal, după ce citisem Coates (recomandată și ea mai sus), eram stoarsă de puteri și nu mai voiam expuneri narative despre sclavie. Dor prea tare. Și da, m-a durut prea tare. Dar e una dintre cele mai suculente romane pe care le-am citit anul ăsta.

Istorioare pentru copii

Povești de seară pentru fete rebele, de Elena Favili și Francesca Cavallo

(Ed. Litera, 79,90 lei)

A fost odată… o prințesă? Ei bine, nu! A fost odată o fetiță care voia să ajungă pe Marte. A fost o alta care a devenit cea mai bună tenismenă din lume, dar și o alta matematician sau filosof. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Khalo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. E un volum genial, pe care trebuie să-l faci cadou tuturor tinerelor fete din viața ta.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print-decembrie a revistei Cosmopolitan.

FOTO: PR. Text: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.