Cele mai bune #18cărţi. Garantat de Cosmo team

Acesta a fost, poate, unul dintre cele mai grele exerciţii pe care le-am făcut în ultima perioadă: să alegem 18 cărţi pe care le-am reciti cu plăcere. Adică, doar 18?! Cum să facem asta? Sunt atâtea cărţi bune. Dar am făcut-o. Iată care sunt cele 18 volume pe care noi le considerăm indispensabile.

Diana Colcer, redactor-şefÎn primul an de facultate îl aveam profesor, la Tehnici de Redactare, pe Sorin Preda. Îmi amintesc cum se enerva citindu-mi textele pompoase, cât de des mă desfiinţa pentru inabilitatea mea de a mă exprima „din mine”, pentru teama mea de a scrie pur şi simplu ce simt şi ce gândesc. Eram convinsă că n-am nici cel mai mic talent şi, evident, voiam să abandonez Facultatea de Jurnalism ca să mă apuc de altceva.

Apoi, am dat peste această carte şi, citind-o, m-a cuprins un val de creativitate de care îmi aduc şi acum aminte cu duioşie – am petrecut luni întregi scriind propria versiune (teribilă, confuză, romanţată!) a poveştii pe care o citisem, până când, într-o bună zi, cu stupoare şi umilinţă, mi-am dat seama că scrisul făcea parte din mine şi eram gata să-i dedic toată viaţa.

Iar cartea care a stârnit totul se numeşte „Despre eroi şi morminte”, de Ernesto Sabato. Altă poveste specială pentru mine este „Budhha din suburbie”, de Hanif Hureishi. Am citit-o prin 2007, când eram ceva mai tânără, dar în continuare mă regăsesc în experienţele personajului principal, un adolescent care încearcă să-şi găsească propria identitate într-o lume la fel de confuză.

Este o carte sentimentală, neobrăzată, tulburătoare, curajoasă, pe alocuri absurdă, dar al naibii de amuzantă – cam ca drumul meu prin viaţă! În fine, ani mai târziu, într-un moment în care îmi pierdusem reperele, am găsit „Despre bunătatea inimii” (O pespectivă budistă asupra învăţăturilor lui Iisus Hristos), de Sfinţia Sa Dalai Lama. Cartea oferă mai mult decât cugetările unui călugăr tibetan pe marginea unor pasaje clasice din evangheliile creştine. Dincolo de ineditul abordării (sau poate tocmai datorită acestuia), deschide ochii minţii către diversitate, echitate, compasiune şi adevărata bunătate din oameni.

Cristina Ion, art director

„Cum trăiesc morţii”, de Will Self. „Mielul: Evanghelia după Biff, tovarăşul de joacă a lui Iisus”, de Christopher Moore. „Salvând peştii de la înec”, de Amy Tan.

Ana-Maria Prunariu, beauty editor

„Obiecte pierdute” de Brooke Davis. „Identitatea” lui Milan Kundera. „Trei într-o barcă” de Jerome K. Jerome.

Roxana Dobriţă, redactor coordonator

„Istoria literaturii Universale” în 3 volume. „Fecunditate” de Emile Zola. „Cronica păsării-arc” de Haruki Murakami. „Inimă atât de albă”, de Javier Marias.

Teodora Tîrcă, managing editor

„Extincţie”, de Thomas Bernhard. „Splendida Cetate a Celor o Mie de Sori”, de Khaled Hossein. „Şotron”, de Julio Cortazor.

Amir Doboş, fashion director

„Arta Conversaţiei” de Ileana Vulpescu. „Artă, Stil, Costum”, de Adina Nanu.

Bianca Dragomir, editor

„Aleph”, de Jorge Luis Borges.

Foto: Ziarul Metropolis. librărie-online.ro

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.