Cele mai bizare muzee din Europa

Muzeele explorează și documentează nu numai frumusețea în variile ei forme, ci și diverse fenomene sau manifestări ale culturii umane. Pe lângă muzeele care găzduiesc opere de artă celebre, merită, așadar, să vizitezi și expoziții mai puțin convenționale, dar extrem de fascinante – de la un tur al corpului uman văzut din interior și până la o perspectivă asupra istoriei unui obicei pe cât de banal, pe atât de tabu (mersul la toaletă), iată câteva dintre cele mai bizare, dar, totodată, cele mai creative expoziții din Europa.

Muzeul relațiilor destrămate, ZAGREB, Croația

Oamenii se împart în două categorii – cei care după o despărțire aruncă tot ceea ce le amintește de fosta relație și cei care păstrează mici suveniruri. Existența celei de-a doua categorii a făcut posibilă crearea unui muzeu care documentează poveștile relațiilor eșuate prin intermediul a fel și fel de memento-uri acumulate pe parcursul acestora. Muzeul relațiilor destrămate (Museum of Broken Relationships) are două sedii fizice permanente – unul în Zagreb și altul în Los Angeles – include, de asemenea, expoziții temporare în diverse țări, dar poate fi explorat și virtual.

Creat de Olinka Vištica și Dražen Grubišić în 2006, inițial cu sediul numai în Zagreb, Muzeul relațiilor destrămate a acumulat, pe parcursul anilor, obiecte cedate de mii de oameni care au ales să își documenteze legăturile romantice din trecut fie prin donarea unor obiecte simbolice – de la bilețele de dragoste și până la telefoane vechi – care sunt expuse în sediile fizice ale muzeului, fie prin împărtășirea unor povești personale legate de relația în cauză, care pot fi vizualizate online.

Oricine poate contribui la colecția în continuă creștere a Muzeului relațiilor destrămate. Ce trebuie să faci este să vizitezi site-ul și să completezi o fișă, iar apoi să decizi ce conținut vrei să oferi – poate fi vorba despre orice, de la obiecte și până la înregistrări video sau audio. Fiecare poveste a unei relații este expusă anonim, menționându-se numai durata și locația geografică.

Poți vizita Muzeul relațiilor destrămate în Zagreb, Croația, la adresa 2, Ćirilometodska sau în Los Angeles la adresa 6751 Hollywood Blvd, ori online, pe www.brokenships.com

Muzeul pisicilor în artă, AMSTERDAM, Olanda

În era internetului, niciun animal nu reușește să întrețină nivelul de fascinație al publicului precum pisicile, care au fost de multe ori declarate cel mai apreciat tip de conținut online, însă popularitatea lor nu e deloc ceva nou – au fost venerate încă din antichitate, iar dovada o avem din diverse picturi murale sau realizate pe diverse obiecte (pe vaze sau chiar pe mormintele faraonilor egipteni, de pildă), ori prin intermediul statuetelor găsite de arheologi.

Pisicile au continuat să fascineze de-a lungul timpului, iar prezența lor constantă în artă este documentată în cadrul unui muzeu. Kattenkabinet, pe care îl poți vizita dacă ai drum prin Amsterdam, oferă o colecție care include fotografii, ilustrații, scuplturi, picturi, schițe și fel de fel de alte forme în care pisicile au fost reprezentate de-a lungul vremii în artă, ordonate pe decenii, curente artistice și autori. Printre artiștii care au inclus felinele în lucrările lor se numără Pablo Picasso, Rembrandt, Henri de Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer, Théophile Steinlen, sau Jože Ciuha.

Poți vizita Kattenkabinet la adresa 497 Herengracht, Amsterdam, Olanda

Muzeul corpului uman, AMSTERDAM, Olanda

Există destule muzee dedicate explorării corpului uman și modurilor în care funcționează acesta, însă Corpus, un muzeu localizat în Amsterdam, Olanda, oferă o abordare mai interactivă decât restul opțiunilor disponibile în acest moment. Muzeul oferă un tur de 55 de minute printr-un spațiu care reproduce interiorul corpului uman, incluzând o serie de expoziții permanente, dar și unele temporare.

Turul începe urcând pe o scară rulantă prin interiorul gambei către genunchiul drept, unde vizitatorii vor păși într-o reprezentare a unei răni deschise. În zona pelvisului, vor putea urmări, cu ajutorul ochelarilor 3D, momentul în care un spermatozoid fertilizează un ovul, iar în zona intestinelor vor vedea cum arată atunci când stomacul digeră un sandviș cu brânză. Călătoria mai include opriri la nivelul inimii, unde poate fi observată circulația sângelui, la nivelul creierului, unde se pot vedea neuronii pulsând, și pe limbă, unde există o zonă pe care se pot face salturi pe o trambulină. Turul muzeului include experiențe senzoriale din toate categoriile – tactile, vizuale, auditive, ba chiar și legate de simțul mirosului.

Muzeul corpului uman poate fi vizitat la adresa 1, Willem Einthovenstraat, Amsterdam, Olanda.

Muzeul istoriei toaletelor, KIEV, Ucraina

Toaletele sunt încadrate cel mai adesea în categoria subiectelor tabu – cu toții le folosim, însă nu vorbim prea des despre ele. Însă toaletele (și modul lor de utilizare) au luat forme atât de diverse de-a lungul vremii, încât cineva s-a gândit să documenteze istoria lor din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

La Muzeul istoriei toaletelor, localizat în Kiev, poți descoperi cum arătau predecesorii WC-urilor, de la toaletele din calcar folosite în Egiptul Antic la toaletele medievale, denumite „dulapuri”, și până la versiunile moderne, dar poți de asemenea afla lucruri uimitoare legat de utilizarea lor, cum ar fi faptul că, în Roma Antică, mersul la toaletă era o experiență socială, oamenii preferând să își facă nevoile însoțiți. Muzeul își propune, de fapt, să exploreze cultura și istoria omaneirii prin intermediul unei experiențe pe care toată lumea o împărtășește și care face parte din viața de zi cu zi a tuturor oamenilor de pe planetă.

Muzeul istoriei toaletelor include atât cea mai mare colecție de WC-uri propriu-zise, cât și reproduceri ale unor camere de baie, precum și o colecție de postere și plăci care semnalizează toalete în casele oamenilor sau în spații publice. Nu uita să arunci un ochi și prin magazinul de suveniruri, care include mai bine de 580 de obiecte centrate în jurul acestui concept.

Poți vizita Muzeul istoriei toaletelor la adresa 22, Rybalska, Kiev, Ucraina

Muzeul mașinăriilor sexuale, PRAGA, Cehia

Oamenii s-au aflat mereu în căutarea plăcerii, iar Muzeul mașinăriilor sexuale din Praga invită vizitatorii să facă o călătorie prin istoria curiozității sexuale așa cum s-a manifestat ea de-a lungul timpului. Muzeul este singurul de acest gen din lume și include peste 300 de exponate care documentează preocupările erotice ale oamenilor, categorisite pe secole – de la statuete antice cu forme gândite special pentru a satisface dorințele sexuale sau a potența actul sexual și până la device-uri rudimentare care sunt, de fapt, strămoșii jucăriilor sexuale de astăzi.

Expoziția oferă o viziune asupra creativității umane, și este construită astfel încât să exploreze inventivitatea oamenilor în tandem cu mijloacele disponibile la momentul respectiv pentru a crea fel de fel de mașinării pentru satisfacerea poftelor fizice.

Muzeul mașinăriilor sexuale poate fi vizitat la adresa 18, Melantrichova, Praga, Cehia

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.