Ce trebuie sa stii despre donarea de sange

Pe vremea ”răposatului” era normă şi la donat sânge, aşadar nu a fost niciodată o problemă. După ’89 însă, oamenii nu au devenit mai conştienţi de importanţa donării şi nici mai iubitori de aproape, aşa cum ne-am imagina şi cum se întâmplă în ţările occidentale. Astfel, în ziua de astăzi, majoritatea donatorilor fac acest gest pentru gratificările pe care le primesc (bonuri valorice, reducere la abonamentele de transport în comun) şi prea puţini din dorinţa de a face ceva pentru societate, fără a aştepta ceva înapoi.

Donarea benevola si neremunerata de sange este un pas inainte spre siguranta transfuzionala. Motivul principal pentru care donarea trebuie să fie gratuita este securitatea transfuzionala, astfel incat, in situatia in care din actul donarii nu se castigă nimic, donatorul este sincer la interviul medical declarandu-si eventualele boli sau un comportament la risc ce ar putea compromite o transfuzie  – stiut fiind faptul că timp de 6 saptămani de la contaminarea cu un virus, acesta nu va fi depistat in sangele testat in labotator – este vorba de fereastra serologica.

Donarea efectiva se face in cateva minute (3-5 minute). Procedura completa inseamna: un consult medical si completarea unui chestionar. Cel mai bine este sa donezi in cursul diminetii (ziua de donare fiind libera si platita prin lege).

Inainte de donare este recomandat sa se manance ceva usor: un sandvis cu dulceata, un baton/corn, sa se bea neaparat lichide – ceai, suc fara acid, lapte.

Donatorul trebuie sa sa fie odihnit, sa aiba minimum 50-52 kg., sa fie cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani, fara boli cronice (ulcer, hepatita, diabet, epilepsie), sa nu fie in perioada in care urmeaza un tratament medicamentos. Femeile in timpul sarcinii sau alaptarii nu pot dona.

Se completeaza un chestionar, pe baza caruia urmeaza consultul medical: esti ascultat la plamani, la inima si ti se ia tensiunea; apoi, printr-o simpla intepatura in deget se stabileste grupa de sange, Rh-ul si valoarea hemoglobinei pentru a vedea daca esti sau nu anemic. Daca totul este in regula, urmeaza donarea propriu-zisa.

Cantitatea de donare standard internationala este de 450 ml.

Sangele donat se reface in mai putin de o ora cantitativ si in circa 10 zile calitativ. Oricum, nimeni nu este acceptat la donare inainte de 70 de zile, pentru siguranta donatorului.

Sangele donat de tine poate salva un nou nascut, o mama, un tata, un frate sau o sora. Tu le poti oferi o sansa de a-si trai mai departe viata. Cu o singura donare poti salva chiar trei vieti.

Mai multe informatii despre importanta donarii de sange poti gasi pe www.doneaza sange.ro.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.