Ce este Hygge? Tot ce trebuie să ştii despre cel mai nou mod de a trăi al danezilor

Poate aţi mai auzit de acest cuvânt în ultimele luni, dar ne-am interesat ce înseamnă cu adevărat acest conceptscandinav  vechi de sute de ani care a revenit un trend în ceea ce priveşte stilul de viaţă a multora.

Hygge cuprinde, într-un singur cuvânt, sentimentul de mulţumire şi bunăstare, well-being faţă de toate lucrurile simple din viaţa unui om. Dacă v-aţi bucurat vreodată de o zi ploioasă sau de o carte citită pe canapeaua voastră, fără niciun alt element de beatitudine, aţi experimentat starea Hygge, fără să vă daţi seama.Sau, staţi, sigur sigur aţi băut, într-o zi de iarnă, o cană cu cacao fierbinte şi aţi simţit împlinire. Tot Hygge aţi experimentat.

Acest concept este atât de bine integrat în cultura daneză încât este considerat „o trăsătură definitorie a culturii noastre şi o parte integrantă a ADN-ului  naţional”, conform Meik Wiking, CEO al Institutului Happiness Research, din Copenhagen.

În noua sa carte The Little Book Of Hygge, Wiking a remarcat:

Această obsesie naţională pentru toate lucrurile mici şi confortabile este creditată ca fiind unul dintre motivele pentru care Danemarca este mereu în top-ul ţărilor cele mai fericite, în ciuda iernilor faimos de mizerabile.

Iar restul lumii începe să adopte, din ce în ce mai mult şi mai conştient, stilul de viaţă al danezilor. În 2016, în Marea Britanie s-au publicat mai multe cărţi despre această filosofie de viaţă, în America s-au publicat peste 8 cărţi despre hygge, iar multe reviste incluzând New York Times sau The New Yorker au dezbătut subiectul. Pinterest a prezis că va fi cea mai urmărită tendinţă din 2017 în ceea ce priveşte design-ul de case. În 2017, peste 1 milion de oameni au etichetat termenul #hygge pe Instagram, iar pe Twitter a fost subiect de interes pentru alte sute de oameni.

Există chiar şi un cuvânt în dicţionarul danez pentru pantalonii comozi pe care nu i-ai purta niciodată pe afară, dar în serile când faci binging pe Netflix sunt perfecţi: Hyggebukser.

Un loc lângă fereastră, pe fotoliul tău preferat, cu o pătură călduroasă şi o carte în mână se numeşte: hyggekrog.

Ce poate fi considerat hygge:

Dacă întrebăm o persoană din Danemarca ce consideră hygge, ar spune:

Lumânări pentru o atmosferă hyggeelig.

Şemineu. Şosete groase. Pături aruncate…

A te uita cu prietenii la film.

Prăjituri homemade. Mâncăruri delicioase, cum ar fi patiserie, chiftele, plăcinta bunicii, tortul de ciocolată preferat. Băuturi calde.

Vara picnicuri în parcuri.

Petreceri în grădină.

Focuri de artificii pe plajă.

Nopţi cu vizionare filme în aer liber.

Hygge este mai mult despre a creea o anumită atmosferă şi mai puţin despre achiziţionarea de obiecte.  Dacă vrei să fii un adept real al acestui trend, este nevoie doar să îţi aminteşti să apreciezi lucrurile simple care aduc bucurie în viaţă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.